Sadite drveće dok pretražujete internet!

Da li ste znali da možete pomoći u sadnji drveća tako što ćete sedeti kod kuće i raditi ono što obično i radite – pretraživati internet?

Na sajtu TechViral sam saznao za jednu organizaciju koja plaća sadnice drveća tako što korisnici njihovog veb pretraživača (mi) jednostavno koriste taj pretraživač.

Kako oni plaćaju sadnice i kako mi to zapravo pomažemo?

Koriste reklame na svojim stranicama (isto kao i Google, tako da nema razlike). Preko 80% svog prihoda oni doniraju u svoje projekte. Tim novcem kupuju sadnice i finansiraju lokalne radnike. Prava svrha ovog projekta je zasaditi što više drveća jer se jedino tako možemo efikasno izboriti sa klimatskim promenama. Međutim, sadnjom drveća takođe pomažemo lokalnom stanovništvu koje ih sadi jer mogu sakupljati semenje, plodove, prodati dalje, praviti hranu i razne predmete.

Kako da znamo da novac ide tamo gde oni tvrde da ide?

Ovo je glavno kod ljudi sa Balkana kada se radi o donacijama. Ne brinite, svi njihovi podaci su transparentni i dostupni javnosti. Na njihovom sajtu možete videti tačne podatke i cifre gde je koliko novca utrošeno. Takođe, možete pratiti njihov blog gde objavljuju ažuriranja i slike područja koje su pošumili.

sadi drvece veb pretragom
Izvor: Ecosia

Brojke

Na svakih 11 sekundi oni posade 1 drvo, a vi možete ubrzati taj proces tako što ćete koristiti njihov pretraživač. Imaju oko 3 miliona aktivnih korisnika, zasadili su više od 6 miliona drveća i donirali skoro 3 miliona evra.

Super! Kako pomoći?

Dovoljno je da koristite njihov pretraživač na adresi https://www.ecosia.org/ ili možete instalirati Chrome dodatak i svaka vaša pretraga (na nekom drugom pretraživaču) će biti preusmerena na Ecosia rezultate pretrage.

U gornjem desnom uglu možete videti brojač koji prikazuje koliko ste vi zasadili drveća. Kada kliknete na to pojaviće se lista objava sa njihovog bloga.

Koriste Bing Engine za pretragu, ali nakon svake pretrage možete kliknuti na „Google“ i to isto pretražiti na Google-u.

Baš moraju reklame?

Da, kao što rekoh to plaća sadnju drveća. Ako imate AdBlock, obavezno isključite za taj sajt!

Izvori: 1. Techviral
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *