[Windows] Kako pronaći i ukloniti duplirane (i slične) fajlove

Vremenom na HDD-u nakupimo dosta fajlova pa je normalno da ih nekad i dupliramo. Da li zato što smo zaboravili da imamo neke slike/filmove/pesme pa opet nasnimili ili smo jednostavno greškom dva puta nešto kopirali.

Bilo kako bilo, u ovom članku uputstvo kako da pronađete duplirane fajlove i kako da ih obrišete.

Pronalaženje duplih fajlova

Za ovaj deo će nam biti potreban neki alat, a ja predlažem Duplicate File Finder koji možete preuzeti besplatno sa ovog linka.

1) Kada pokrenete program već imate neka početna podešavanja pa možete odmah krenuti sa traženjem. Izaberite „Directory“ i kliknite „Add„. Zatim na „Go!„.

duplicate file finder windows
Slika: saznajnovo

2) Program će prvo praviti indeks fajlova i zatim početi sa komparacijom istih.

duplicate file finder windows
Slika: saznajnovo

3) Nakon što završi videćete spisak istih fajlova i njihovih putanja pa ih možete brisati ručno.

duplicate file finder windows
Slika: saznajnovo

Pronalaženje i brisanje dupliranih fajlova

Za ovo će nam pomoći alat pod nazivom dupeGuru koji dolazi u tri varijante: dupeGuru, dupeGuru Picture, dupeGuru Music.

Picture edition je za pronalaženje istih/sličnih slika koje mogu da se ne zovu isto i čak mogu biti isečene ili malo modifikovane. Ovaj alat koristi „Fuzzy“ algoritam za pronalaženje sličnih slika. Na isti način radi i dupeGuru Music edition samo što je fokusiran na zvučne zapise.

1) Preuzmite i instalirajte neki od ovih programa, ja ću klasičan dupeGuru. Ali morate neku stariju verziju jer više ne razvijaju za Windows (Windows 7 x64 verzija) – dupeGuru, dupeGuru Picture, dupeGuru Music.

2) Na plus (+) dodajte folder koji želite da skenirate i pokrenite skeniranje.

duplicate file finder windows
Slika: saznajnovo

3) U opcijama (ctrl+p) možete podesiti da li da traži po nazivu ili sadržaju. U zavisnosti šta odaberete možete dalje podešavati, recimo koliko procenata želite da pretraga bude tačna ili da ne traži fajlove manje od određene veličine.

duplicate file finder windows
Slika: saznajnovo

4) Kada se rezultati pojave možete otkačiti duplikate i pomoću tastera „Action“ odabrati šta želite da uradite sa duplikatima, recimo da ih pošaljete u kantu za otpatke.

duplicate file finder windows
Slika: saznajnovo

Možete se igrati sa tim opcijama kako biste dobili što tačnije, i vama bitnije, rezultate. Alat je besplatan i radi sasvim solidno.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *