Zaključajte bilo koju Android aplikaciju pomoću svog lica!

Face recognition (prepoznavanje lica) nije novina u svetu pametnih telefona, ali se retko koristi. Google ju je implementirao u sam Android sistem kao „Smart lock„, tj. pametno zaključavanje, pa možete otključati svoj telefon samo gledajući u njega.

Za ovo vam nije potreban nikakav poseban telefon ili dodatni hardver, samo bilo koji telefon sa malčice boljom kamerom (mada će raditi sa bilo kojom, ali radi boljih i bržih rezultata…) i softver.

U ovom članku uputstvo kako da zaključate neke aplikacije u telefonu i otključate ih licem, tj. gledajući samo u telefon. Ovaj način je brži i sigurniji od recimo šablona ili PIN-a jer se ne vidi unos podataka a i vaše lice je unikatno (sem ukoliko nemate identičnog blizanca).

Sledeća bolja metoda je otisak prsta, ali za to vam već treba telefon sa tim senzorom. U nekom od narednih postova ću pisati kako da iskoristite taj senzor otiska prsta za zaključavanje aplikacija.

Kako zaključati aplikacije i otključati ih licem?

1) Instalirajte aplikaciju

Aplikacija je besplatna i možete je preuzeti sa play prodavnice – link.

2) Pokrenite je i podesite

Pri prvom pokretanju biće zatraženo od vas da kreirate šablon kao glavnu lozinku, pa to učinite. Zatim će pitati da povežete email adresu kako biste mogli da vratite lozinku ukoliko ste zaboravili. Klikom na „Bind“ ćete to postići, a možete odabrati i „Ask me later“ ukoliko ne želite.

face recognition prepoznavanje lica app zakljucavanje (2) face recognition prepoznavanje lica app zakljucavanje (1)

3) Podešavanje lica

Otvorite podešavanja sa leve strane i odaberite „Face lock„. Sačekajte da se preuzme baza i bićete usmereni na ekran, ukoliko imate Android 5.0+ sistem morate tu tapnuti „Enable“ i zatim omogućiti korišćenje kamere od strane aplikacije. Sada će se pojaviti kamera i postavite telefon naspram lica dok ne završi skeniranje.

3.1) Sigurnije zaključavanje licem (nije obavezno)

Zatim na sledećem ekranu koji se pojavi tapnite na čovečuljka u gornjem desnom uglu kako biste pokrenuli sigurnije skeniranje. Kada se kamera pojavi, poravnajte je sa licem i polako okrenite glavu na neku stranu. Tako će prepoznavanje sigurnije raditi ali ćete morati okretati glavu svaki put kada otključavate aplikaciju. Ovaj korak ne morate uraditi ukoliko želite da brže otključavate aplikaciju, ali je manje sigurno.

face recognition prepoznavanje lica app zakljucavanje (3) face recognition prepoznavanje lica app zakljucavanje (3)

3.2) Dozovle aplikaciji

Sad ćete biti vraćeni na onaj ekran i tu tapnite na ikonicu lica desno. Biće zatraženo da omogućite „Usage access„. Otvoriće se podešavanja telefona sa listom nekih aplikacija, i omogućite za iObit lock Usage Access. Čim to uradite bićete vraćeni u aplikaciju.

4) Zaključavanje aplikacija

Sad se vratite u listu aplikacija, tapnite na katanac pored one koje želite da zaključate i pojaviće se još opcija među kojima je ona ikonica sa licem. Tapnite na tu ikonicu i to je to!

face recognition prepoznavanje lica app zakljucavanje (3)

Bonus:

ako neko obriše IObit aplikaciju onda je time otključao sve aplikacije. U panelu levo imate opciju „Secure center„, tapnite na nju i zatim na „Avoid Being Uninstalled„. Bićete usmereni na ekran gde morate tapnuti na „Activate“ kako biste aktivirali administratorske dozvole aplikaciji.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *