Zašto se „Safe remove“ opcija pojavljuje tako sporo?

Koliko dugo čekate da se pojavi „Safe remove“ nakon što kliknete na ikonicu za to? Sigurno poduže ako koristite Windows 7. Zašto je to tako i šta se zapravo dešava?

Kada Windows treba da otvori tu opciju, on skenira sve moguće uređaje kako bi ih tu prikazao. To skeniranje se radi ispočetka svaki put (nije poznato da li je to tako ali najviše ljudi su tako zaključili) i može potrajati ukoliko ima više uređaja ili je računar spor.

Pored toga, ako želite da sigurno uklonite USB memoriju, onda ste dobro postupili. A evo i zašto.

Kopiranje fajlova na USB funkcioniše malčice drugačije nego što ste verovatno mislili. Windows koristi tehniku pod nazivom „Deferred Writes“ koja omogućava brži prenos fajlova tako što se prikupljaju i privremeno skladište manji podaci za prenos i kada se dostigne optimalna količina Windows ih pošalje sve zajedno na USB memoriju.

Slično kao kada recimo perete sudove, nećete paliti mašinu za svaki tanjirić koji isprljate, već ćete sakupiti dovoljnu količinu i sve ih oprati odjednom.

Već sam pisao o tome da li treba bezbedno ukloniti USB, pa pročitajte ovde.

Dakle, kada napokon dođete do te opcije „Safe remove“ možda ćete sačekati još malo kako biste dobili bilo kakvo obaveštenje. To je tako jer kada kliknete na „Safe remove“ vi naređujete Windows-u (tj. lepo ga zamolite, Windows je uobražen) da završi sva kopiranja, odnosno prebaci sve spremne fajlove iz privremene memorije koji čekaju na prenos.

Sada možete dobiti obaveštenje da nije ili da jeste bezbedno ukloniti USB. Ako nije, onda znači da još uvek ima podataka koji treba da se prebace ili neki drugi proces/program koristi nešto sa USB-a. Pokušajte opet nakon nekoliko sekundi ako nije uspelo iz prve.

Zato je veoma bitno koristiti opciju „Safe remove“ i ne smete biti lenji. Jednom će se desiti da prebacite bitne fajlove, izvadite USB i oni budu oštećeni i izgubljeni zauvek.

safe remove usb windows
Izvor: howtogeek.com

Ako želite da ubrzate proces bezbednog uklanjanja fajlova, možete prebaciti na „Optimize for Quick Removal„, ali će tada prebacivanje biti sporije:

Control Panel – Device Manager – Disks – <USB drive> – Policies tab –
check Optimize for Quick Removal – Apply / OK

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *