5 trikova sa kamerom telefona

Kamere u telefonima su danas dosta napredne, a verovatno ih koristite samo za slikanje hrane, selfija, snimanje događaja, slikanje za Instagram, itd. Međutim, te kamere kriju još nekoliko korisnih mogućnosti.

#1 Dekodirajte barkodove i QR kodove

Nije vam potreban nikakav poseban skener za 1D i 2D kodove, već samo kamera telefona. Instalirajte neku aplikaciju, usmerite kameru i ona će dekodirati kod. Za QR kodove preporučujem ovu aplikaciju jer je najbrža trenutno na internetu koju možete naći. A za ostale kodove možete Barcode Scanner (ZXing Team).

#2 Pratite otkucaje srca

heart-rate-android-app

Opet, nije vam potreban poseban senzor za merenje otkucaja srca (iako su malo precizniji i brži) već možete koristiti kameru telefona. Ipak, neophodno je da imate blic pored kamere, ali starost telefona nije toliko bitna. Kako da merite otkucajte srca pomoću telefona bez senzora već sam pisao, pa pročitajte ovde.

#3 Skenirajte negative

scan negatives with android
Slika: photojojo.com

Ako imate onaj stari film iz aparata i želite da izradite slike, ne morate nositi u foto radnju već možete sami napraviti slike, i to u digitalnom obliku. Pogađate, koristeći kameru telefona. Svaki telefon sa kamerom ima opciju „Negativ“ (čak i oni stari telefoni) i možete napraviti sliku od negativa.

Samo usmerite traku ka svetlu, na kameri uključite ovaj mod, centrirajte jednu sliku sa trake i uslikajte. Pošto ste uključili Negativ filter, slika će imati punu boju, kao da ste je izradili kod fotografa. Možete je dodatno srediti u nekom alatu za obradu slika.

#4 IR

Slika: wikihow.com

Infra crvenu svetlost ne možemo videti golim okom, ali kamera može. Kako može poslužiti? Npr. možete noću videti da li je neka sigurnosna kamera uključena. Ili, ako su vam slabe baterije u daljinskom, možete proveriti da li svetli IR lampica dok pritiskate neki taster.

#5 Prevedite tekst u realnom vremenu

Slika: rt.com

Google Translate (i slične) aplikacija može da, pomoću kamere, u realnom vremenu prevodi neki tekst iz vašeg okruženja. Samo odaberite jezik koji treba da prevede i jezik na koji vam treba prevod, tapnite na kamericu u aplikaciji i usmerite telefon ka tekstu. Taj tekst će biti preveden u realnom vremenu i novi tekst će biti ispisan preko njega. Ako ova opcija ne radi, možete uslikati tekst i označiti šta želite da prevedete.

Izvori: 1. maketecheasier.com
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. zainteresovan sam presnimavanje filmova sa foto aparata crno beli i kolor negati, jer se fotografijom i ujedno novinarstvom baviim preko 50 godina. gde mogu da nabavim dodatak za umetanje filmova..unapred se zahvaljujem i srdačno vas pozdravlj. ljubisa miloradovic,penzioner Kamenovo 12300 Petrovac na mlavi moj emajl:[email protected]

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *