Evo kako Facebook AI prati i proučava vašu aktivnost!

Pojavio se Chrome dodatak otvorenog koda koji će vam pokazati kako Facebook AI prikuplja i proučava podatke o vašoj aktivnosti na toj društvenoj mreži.

Naime, dodatak pod nazivom „Data Selfie“ koristi IBM Watson AI za obradu prikupljenih podataka o vašoj aktivnosti. Dodatak prikuplja podatke kao što su ukupno vreme zadržavanja na nekoj objavi, vašu interakciju sa objavama, lajkove, na šta klikćete, šta pišete… i ostale koji su potrebni kako bi se generisali podaci o vašoj ličnosti.

Sa prikupljenim podacima ovaj dodatak, kao i Facebook, može da „zaključi“ npr. kog ste političkog opredeljenja, ili čak šta volite da pazarite. Pa zbog toga se ljudi i ubiše da naprave dobar algoritam za mašinsko učenje.

facebook ai collecting activity
Slika: Data Selfie

Svi ti podaci su smešteni na kontrolnoj tabli gde imate uvid u njih, a dizajnirano je tako da sve bude jednostavno i lepo sortirano kako biste se lako snašli.

Kada instalirate dodatak osvežite Facebook i koristite ga normalno kao i uvek. U donjem levom uglu ekrana možete videti brojač koji broji sekunde zadržavanja na nekoj objavi.

Nakon nekoliko trenutaka podaci će biti prikazani na kontrolnoj tabli dodatka, a za što tačnije rezultate ostavite dodatak da prikuplja informacije što duže.

Imajte na umu da ćete dodatku prilikom instalacije dozvoliti da pristupi sadržaju sa facebook.com linka, što je i logično, ali i da dodatak NE skladišti podatke na serveru već samo u vašem računaru! Podatke možete sačuvati, importovati i obrisati u bilo kom trenutku.

Ako ste ipak zabrinuti da će dodatak poslati informacije negde, možete detaljno proučiti ceo njegov kod na Git-u:

https://github.com/d4t4x/data-selfie

Izvori: 1. TNW
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *