Saznaj Novo Mreža
"Saznaj Novo Mreža" je skup servisa koje nudi sajt "Saznaj Novo". Mreža će se vremenom širiti dodavanjem novih servisa.
Ad

Evo kako Facebook AI prati i proučava vašu aktivnost!

2
Ad
 

Pojavio se Chrome dodatak otvorenog koda koji će vam pokazati kako Facebook AI prikuplja i proučava podatke o vašoj aktivnosti na toj društvenoj mreži.

Naime, dodatak pod nazivom „Data Selfie“ koristi IBM Watson AI za obradu prikupljenih podataka o vašoj aktivnosti. Dodatak prikuplja podatke kao što su ukupno vreme zadržavanja na nekoj objavi, vašu interakciju sa objavama, lajkove, na šta klikćete, šta pišete… i ostale koji su potrebni kako bi se generisali podaci o vašoj ličnosti.

Sa prikupljenim podacima ovaj dodatak, kao i Facebook, može da „zaključi“ npr. kog ste političkog opredeljenja, ili čak šta volite da pazarite. Pa zbog toga se ljudi i ubiše da naprave dobar algoritam za mašinsko učenje.

facebook ai collecting activity
Slika: Data Selfie

Svi ti podaci su smešteni na kontrolnoj tabli gde imate uvid u njih, a dizajnirano je tako da sve bude jednostavno i lepo sortirano kako biste se lako snašli.

Kada instalirate dodatak osvežite Facebook i koristite ga normalno kao i uvek. U donjem levom uglu ekrana možete videti brojač koji broji sekunde zadržavanja na nekoj objavi.

Nakon nekoliko trenutaka podaci će biti prikazani na kontrolnoj tabli dodatka, a za što tačnije rezultate ostavite dodatak da prikuplja informacije što duže.

Imajte na umu da ćete dodatku prilikom instalacije dozvoliti da pristupi sadržaju sa facebook.com linka, što je i logično, ali i da dodatak NE skladišti podatke na serveru već samo u vašem računaru! Podatke možete sačuvati, importovati i obrisati u bilo kom trenutku.

Ako ste ipak zabrinuti da će dodatak poslati informacije negde, možete detaljno proučiti ceo njegov kod na Git-u:

https://github.com/d4t4x/data-selfie

Ad
Izvori TNW

become-a-patron-2

Preporučeno za tebe:

Napiši komentar

Email adresa neće biti javno prikazana!

Ukoliko vam je potrebna pomoć, savet... možete postaviti pitanje na posebnom delu bloga namenjenom za to - pitanja.rs

  1. Vladimir kaže

    Creepy.

    1. Stefan Marjanov kaže

      I Agree