Imate 14 dana da se predomislite nakon online kupovine

Da li vam se desilo da ste kupili nešto preko interneta i kada vam je stiglo u ruke shvatili da to nije to, ili jednostavno niste zadovoljni proizvodom?

Morate znati da imate pravo da takav proizvod, kupljen na daljinu, vratite u roku od 14 dana uz potpun povrat novca bez ikakvog obrazloženja.

Ovaj zakon se odnosi na kupovinu proizvoda na daljinu, tzv. katalošku kupovinu, jer kupac ne može pre kupovine da vidi proizvod uživo i tako donese odluku da li da kupi ili ne. To se odnosi na kupovinu preko inteneta recimo, ili iz štampanog kataloga takođe.

Napomena: odnosi se samo ukoliko kupac za adresu dostave navede svoju, a ne odnosi se ukoliko odabere neku od radnji za mesto dostave. Recimo, ako ste kupili proizvod preko sajta neke prodavnice i odaberete da proizvod dostave u neku od njihovih radnji u vašem gradu, ovaj zakon u tom slučaju ne važi! U tom slučaju možete da samo reklamirate proizvod klasičnim putem gde važe ti zakoni.

Kupac može da vrati proizvod u stanju u kakvom je proizvod stigao s tim da on plaća prevoz, a prodavac je obavezan da vrati novac kupcu. Takođe, kupac snosi troškove ukoliko proizvod stigne oštećen, zato je potrebno pažljivo odabrati način transporta.

Međutim, pre toga predlaže se da kupac prvo napiše obrazloženje reklamacije i pošalje prodavcu kako bi mu izašao u susret. Ako prodavac to odbije, kupac može da se obrati organizaciji zaštiti potrošača pa će oni dalje da kontaktiraju prodavca i rešiti problem.

Inače, prilikom poručivanja proizvoda na daljinu, prodavac je obavezan, između ostalog, i da naglasi kupcu da ima puno pravo da vrati proizvod u roku od 14 dana nakon čega će mu novac biti vraćen. Ali, praksa u Srbiji je drugačija pa se to retko dešava.

Iz Sektora za cene i zaštitu potrošača Ministarstva poljoprivrede i trgovine navode:

„Razvojem modernih tehnologija otvorio se širok spektar mogućnosti za trgovinu. Potrošači mogu da kupe ono što žele, od koga žele i kako žele, a da im se to pojavi na pragu. Glava IV Zakona o zaštiti potrošača reguliše zaštitu potrošača u ostvarivanju prava iz ugovora zaključenih na daljinu odnosno ugovora o prodaji robe van poslovnih prostorija. Jedan vid ovakve prodaje, sve popularniji za potrošače, jeste kataloška prodaja. Ovaj način kupovine obavlja se odabirom proizvoda iz kataloga koji predstavlja sredstvo komunikacije na daljinu, a to je svako sredstvo koje omogućava zaključenje ugovora između trgovca i potrošača koji se ne nalaze na istom mestu u isto vreme. Tu spadaju naslovljena i nenaslovljena štampana stvar, standardno pismo, oglas u štampi koji sadrži porudžbenicu, katalog, telefon i elektronska pošta“.

Prema tome, imajte ovo na umu svaki put kada kupujete nešto preko interneta u Srbiji.

Izvori: 1. potrosac.info 2. politika.rs
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *