iGO navigacija za Android 2018 (sve rezolucije)

158

iGo navigacija je još uvek među najpopularnijim iako sada imamo veoma dobre potpuno besplatne navigacije koje rade bez interneta (koristeći samo GPS), o čemu sam već pisao.

Ukratko o iGO navigaciji za one koji nisu upućeni, ili su možda u potrazi za dobrom navigacijom za svoj uređaj: iGO navigacija koristi GPS u telefonu za lociranje uređaja bilo gde u svetu (više o GPS lociranju). Kako bi korisnik znao gde se nalazi potrebna je mapa na kojoj će videti svoju lokaciju. Ova aplikacija koristi mape koje se skladište u sam uređaj kako bi mogle da se koriste bez interneta. Pored toga, iGO je popularna navigacija jer ima mnoštvo opcija kao što su vrste ruta, jednostavan intervejs sa dosta korisnih informacija, razna korisnička podešavanja… ali pored svega toga i podršku za POI tačke, zgrade, rasterske mape, glasove, jezike… Ima dosta informacija koje možete smestiti u telefon i sve radi bez interneta, potreban vam je samo GPS (što ima svaki pametan telefon danas).

BITNO: iGO više nije toliko popularna aplikacija za navigaciju bez interneta. Sada postoje mnogo bolje besplatne alternative! Pogledajte spisak aplikacija koje imaju Offline navigaciju na srpskom i koje rade na svim uređajima LINK.

Ali, ako ipak želite da instalirate iGo navigaciju na svoj Android uređaj, evo kako to možete učiniti.

Odricanje odgovornosti: iGo nije besplatna navigacija zato se odričem odgovornosti za uputstvo koje sledi. Nisam vlasnik materijala koji se nalazi u tekstu. Ovaj tekst služi samo da vas uputi kako da instalirate iGo navigaciju na svoj Android uređaj, a sve radite na sopstvenu odgovornost. Ja, niti bilo ko drugi, nisam odgovoran za eventualne štete i posledice po vas, ili vaš uređaj, usled korišćenja alata i informacija iz ovog teksta!

1) Preuzmite sadržaj

iGo navigacija obično dolazi u nekom paketu koji sadrži folder sa mapama, jezicima, POI tačkama… i .apk fajlom same aplikacije. I taj .apk je verovatno krekovan pa zato pazite.

Na ovom linku se nalazi u .zip formatu iGO navigacija sa mapama za Srbiju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru (Q1 2018), srpski jezik navigacije, srpski i engleski jezik aplikacije:

https://www2.zippyshare.com/v/ngCExTcE/file.html
https://www.mirrorcreator.com/files/YCSTXXIY/iGO.zip_links

ili preuzmi samo mape Q1 2018

Raspakujte .zip arhivu negde i videćete jedan iGO folder.

2) Instalacija

Ok, sada je potrebno da prebacite fajlove i foldere u telefon:

 1. Povežite svoj telefon sa računarom nekako, npr. preko USB-a (ja ću koristiti AirDroid)
 2. Ceo „iGO“ folder prebacite u internu memoriju telefona – bitno! U tom iGO folderu se nalazi sav sadržaj, između ostalog i .apk fajl
 3. Omogućite nepoznate izvore u svom telefonu i instalirajte taj .apk fajl – vidi kako.
igo android

3) Struktura fajlova

Najbitniji vam je „content“ folder jer se u njemu nalaze folderi sa sadržajem koji možete menjati prema potrebama. Ako želite da dodate nove mape, poi tačke, jezike, itd. onda to možete učiniti ovako:

 1. U folderu „lang“ se nalaze fajlovi za jezik same aplikacije
 2. U folderu „map“ se nalaze mape. Trenutno su ubačene za gore navedene države i iz perioda su prvog kvartala 2018. godine. Tu možete dodati mape po želji koje pronađete na netu (mape za iGO)
 3. Folder „poi“ sadrži poi tačke (point of interests) i trenutno postoje za već pomenute države iz pomenutog perioda
 4. I folder „voice“ sadrži glasove. Dakle, oni glasovi što vam govore da usporite, da skrenete itd. Trenutno se nalazi glas za srpski i glas za engleski.

Dakle, ako ne želite ne morate ništa menjati, možete odmah koristiti aplikaciju. Ovaj treći korak služi samo da objasnim kako možete sami dodati fajlove po želji.

Nakon toga pokrenite aplikaciju i to je to.

Radi za sve rezolucije! Ova verzija iGO aplikacije sama detektuje rezoluciju ekrana i kreira sys.txt fajl.

4) Rešavanje problema

Problem: global_cfg not found

Ako vam se pojavi greška koja u sebi sadrži reč „global_cfg“, onda u iGO preimenujte fajl „custom-sys.txt“ u „sys.txt“ i u njemu dodajte:

[folders]
has_secondary_root=0

Hvala Nik Sloter!

Problem: Unsupported voice

Ukoliko dobijete poruku „Unsupported voice“ onda samo iz foldera „Voices“ uklonite engleski i ostavite samo srpski. Ako ne pomogne, probajte da uklonite i „Voice_srb-Nevena-1.1.64290-f1.zip“.

Preporuka: umesto iGO navigacije možete koristiti mnogobrojne besplatne offline navigacije – Navigacija bez interneta na srpskom.

Povezano:
158 komentara
 1. Gorski kaže

  Pozdrav Stefane .

  Imam problem.

  Naime instalacija kao i samam app radi normalno bolje reci idealno sve dok ne ubacim micro SD karticu.Kada je ubacena kartica izbacuje gresku misising cfg.global on SD card. A na kartici nije nista instalirano niti postoji.

  Kako da rijesim ovaj problem? Kartica mi je potrebna da je u telefonu .

  Hvala unaprijed

 2. wrong way kaže

  Ja postavio na android 10 i radi sve,veliko hvala autoru Stefanu.

 3. ElTerzinjo kaže

  Da li postoji sansa da se mape i poi pokrecu sa sd kartice? hvala u napred

 4. Dragan kaže

  Top je

 5. Gidra kaže

  Pozdrav,
  iGO_Basar_9.18.27.734842_mollim hrvatski voice
  hvala

 6. Ivan kaže

  Poštovani,
  zašto je global cfg iz 2014 godine, jeli ima neki razlog i dali se može ubaciti global cfg iz 2018 godine iGO World navigacije za normalni rad navigacije.Probao sam i taj iz 2018 godine i radi.Zanima me dali je bitno imati baš taj iz 2014 godine i koja mu je funkcija?
  S poštovanjem,
  Ivan

 7. Nik Sloter kaže

  Ukoliko neko ima problem sa instalacijom i porukom „Content error global_cfg not found“, potrebno je preimenovati „custom-sys.txt“ u „sys.txt“ i dodati sledeći tekst u njega:

  [folders]
  has_secondary_root=0

  Nema na čemu…i hvala Stefanu što je podijelio ovo sa nama.

 8. Budra kaže

  Da li postoji mogucnost da se instalira navigacija koja ima kamionski program? Ima i ova, ali ne mogu se podesiti parametri visine, sirine i duzine(nema tu opciju) i to moze biti problem za velike autobuse i velike kamione.

 9. asko kaže

  imam problem, sve sam odradio kako ste naveli

 10. Milan kaže

  Poštovani,
  kada uđem u link koji ste ostavili piše da ne postoji fajl,
  da li možete da postavite novi link?

  1. Stefan Marjanov kaže

   Linkovi rade, upravo sam proverio.

 11. Dimitrijus kaže

  veliko hvala

 12. Budra kaže

  Svaka cast i puno hvala!

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.