Kako napraviti BLOG?

Za 7 godina, koliko vodim ovaj blog, bezbroj puta sam objašnjavao svima koji su me pitali kako napraviti blog, ali nikad nisam napisao članak. Uputstva za to postoje na internetu, ali ja bih napisao svoje i preneo neka lična iskustva.

Istoriju o tome kako sam pokrenuo blog neću opet prepričavati, možete pročitati u članku povodom pet godina postojanja bloga, već ću napisati kako napraviti blog, kako izabrati platformu, šta je jednostavnije, koliko vam para treba itd.

Besplatna i plaćena varijanta

Imate dve opcije: besplatno i plaćeno. U zavisnosti šta vam treba, i vašeg novčanika, možete odabrati jednu od ove dve. Ja sam na početku uzeo besplatnu opciju ali sam kasnije zažalio, jer nisam znao da će blog „preživati“ više od godinu dana i nisam računao da ću morati da se prebacujem na drugi domen i host.

Besplatna varijanta

Dosta modnih i food blogerki uzima ovu opcija iz ne znam kog razloga, ali verujem jer je najlakše za održavanje, bezbedno i naravno jeftinije (tj. besplatno). Ovde imate popularne opcije wordpress.com i blogger.

WordPress je najpoznatija i najrasprostranjenija platforma za izradu blogova, ali i sajtova raznih vrsta, i postoji wordpress.com i .org varijanta. Com verzija je besplatna i tom prilikom dobijate neki domen sa nastavkom .wordpress.com (npr. imebloga.wordpress.com, ali možete kasnije kupiti bilo koji domen i povezati ga), njihov hosting (3GB free plan), i imate dosta ograničene funkcije. Kod .org verzije je drugačije, i plaća se, a o tome u sekciji za plaćenu varijantu.

Dakle, kod besplatne verzije imate sve namešteno, samo da krenete, ali su vam ruke čvrsto vezane kada se radi i prilagođavanju izgleda i dodavanju funkcija.

Blogger je Google servis za izradu blogova. Takođe popularan među ženama jer ne zahteva nikakvo tehničko znanje, samo napravite blog, unesete željene parametre i spremni ste! I ovde ste dosta ograničeni, ali čini mi se manje nego kod wordpress.com jer imate dosta ručno rađenih tema na netu koje možete ubaciti, i menjati ih. Isto i raspored elemenata po blogu. I ovde takođe dobijate .blogspot.rs (ili .blogspot.com) domen, a kasnije možete platiti neki domen po želji i povezati ga.

To su dve najpopularnije i te dve platforme sam izabrao jer ćete naići na najveću podršku na netu tako da možete lako i brzo da rešite neku nedoumicu ili problem.

Plaćena varijanta

Ovde imate potpunu slobodu, ali naravno morate platiti. Kada pitate nekog blogera, koji ima malo ozbiljniji blog, u čemu je rađen blog, velika verovatnoća za odgovor će biti – WordPress.

WordPress.org je verzija WP-a koju sami instalirate na svoj server. WordPress se preuzima u vidu .zip fajla koji u sebi sadrži foldere i dosta php i js fajlova. Ne, ne morate odmah znati u srži kako WP radi i čemu koji fajl služi, ali je poželjno znati makar strukturu i osnovne fajlove.

Za ovu opciju će vam trebati:

 • Hosting (oko 15e/god)
 • Domen (Top level domeni su oko 11e/god)
 • WordPress (free forever)
 • Malo tehničkog znanja

Ako imate para i želju da se ozbiljno bavite blogovanjem, preporučujem plaćenu verziju. Ja sam prvih nekoliko godina imao besplatan domen i hosting i kada sam menjao domen izgubio sam sve posete i linkove… Naravno, nisam znao tada da pređem na drugi domen, a sve sam sam radio, i eto nezgode. Zato, krenite odmah u startu kako treba.

Kako napraviti blog – wordpress.com

Idite na Let’s Start stranicu i pratite korake: unesite naslov bloga, izaberite početnu stranicu (npr. poslednji postovi), zatim jednu od besplatnih tema koje nude, zatim domen. Imaćete u listi ponuđene domene i ako je taj vaš slobodan za wordpress.com, videćete ga na listi i pisaće „Free„.

Kada ste odabrali domen, videćete planove, izaberite prvi „Free„. Bićete preusmereni na stranicu za otvaranje naloga i tu je potrebno uneti podatke naloga koje ćete kasnije koristiti za prijavu.

kako napraviti blog wordpress
Izvor: saznajnovo

Kada završite proces, bićete preusmereni na svoj blog i videćete gore traku sa alatkama. Kliknite na WordPress znak u gornjem levom uglu kako biste pristupili kontrolnoj tabli bloga.

Levo možete videti razne opcije, kao što su pisanje postova, pravljenje stranica, teme, navigacija, dodaci, domeni…

kako napraviti blog wp panel
Slika: saznajnovo

Imate samo nekoliko bitnih opcija u toj besplatnoj verziji, ali za početak dovoljno. Istražite ih i prilagodite svoj blog kako želite.

Kako napraviti blog – Blogger

I ovde je proces jednostavan dosta:

 • Idite na blogger.com i prijavite se sa svojim Google nalogom
 • Kliknite na „New blog
 • Unesite naziv, domen i izaberite temu
 • Create blog
kako napraviti blog blogger
Slika: saznajnovo

Bićete preusmereni na kontrolnu tablu bloga gde imate neka podešavanja. Recimo:

 • Stats: analitika posećenosti
 • Comments: komentari
 • Earnings: ako želite da zaradite možete povezati AdSense nalog
 • Pages: kreirajte stranice
 • Layout: prilagodite raspored elemenata na blogu
 • Themes: izaberite i uredite izgled bloga
 • Settings: sva ostala bitna podešavanja bloga
kako napraviti blog blogger
Slika: saznajnovo

Istražite sve opcije i prilagodite blog prema svojim potrebama i željama. Imate više, čini mi se, opcija nego kod WordPress.com. Pisanje tekstova je lako, samo kliknite „New post“ i počnite.

Kako napraviti blog – wordpress.org

E ovde je proces malo komplikovaniji i pretpostavljam da ste malo stručniji što se računara i interneta tiče ako ste izabrali ovu opciju. Zato neću pisati detaljno uputstvo već ću dati neke smernice.

WordPress preuzimate sa wordpress.org sajta, imate i srpsku verziju. Zatim je preko FTP klijenta (ili ugrađenog File Manager-a u cPanelu) pošaljite na server. Ako šaljete preko FTP-a, raspakujte .zip negde prvo i videćete „wordpress“ folder.

kako napraviti blog wordpress
Struktura wordpress foldera. Slika: saznajnovo

Ako želite da vam blog bude na vasdomen.com onda sadržaj unutar „wordpress“ foldera postavite u public_html folder na serveru.

Ako želite da vam se blog nalazi na npr. vasdomen.com/blog, onda u public_html folderu kreirajte folder „blog“ i unutar njega kopirajte sadržaj iz foldera „wordpress“.

Zatim kad otvorite vaš sajt (na lokaciji gde ste ubacili WP) krenuće proces instalacije. Popunite tražena polja i kad dođete do podešavanja servera unesite parametre baze. Naravno, i podatke za admin login morate uneti i preporučujem da budu komplikovan username i password.

Ukoliko ne možete da se snađete u kupovini hostinga, domena, povezavnju, podizanja WordPress-a, podešavanju baze… možete me kontaktirati da vam pomognem.

Za kraj…

I na kraju, ako ste se pitali „kako napraviti blog?“ evo odgovora kako možete lako i brzo napraviti svoj blog i krenuti sa pisanjem. Ako imate pitanja postavite ih u komentaru i potrudiću se da dam što bolji odgovor.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.