Kako uštedeti bateriju na Android telefonu?

Još uvek je baterija najveći problem kod današnjih pametnih telefona, uvek nam treba makar malo više. To je i razumljivo jer se radi o prenosivim uređajima, kad smo u pokretu ne možemo puniti telefon (jedino preko eksterne baterije).

Kako onda sačuvati bateriju na Android telefonu? Šta da radite, a šta ne, kako bi baterija što duže trajala? Ispod se nalazi lista koju sam sastavio na osnovu mog dugogodišnjeg iskustva.

#1 Tamna pozadina i tema

Izvor: androidcentral.com

Skroz crna pozadina će pomoći bilo da vaš telefon ima LCD ili AMOLED ekran. Ako ima LCD svakako će smanjiti osvetljenje i time potrošnju baterije, ali ne skroz. Ali ako ima AMOLED onda će pikseli biti ugašeni i time štedite 100% na tom delu ekrana gde je crna boja.

Takođe, crna tema isto pomaže jer često nećete držati samo početni ekran gde je crna pozadina. Ako imate telefon sa AMOLED ekranom, i još ako je crne boje, ova kombinacija crne pozadine (sa možda nekim minimalnim detaljima) i crnom temom je pun pogodak. Ja sam na mom Galaxy S7 smanjio potrošnju za 10-ak procenata samo na tome, ipak ekran je QHD i treba sve to napajati pa smanjenje i ne može biti tako veliko.

> Nekoliko tamnih pozadina sa detaljima

#2 Automatsko osvetljenje

Izvor: android-sms-transfer.com

Možda ste pomislili da ta opcija služi kako bi smanjila potrošnju baterije (kada je ekran vidljiv pri slaboj okolnoj svetlosti onda se i osvetljenje ekrana smanji) ali i nije tako. Naime, kada je senzor za svetlo stalno uključen, on troši određenu količinu el. energije jer mora da radi. On svake sekunde šalje informacije procesoru o količini svetlosti i onda procesor obrađuje informacije i podešava osvetljenje.

Međutim, ako sami podešavate, to se ne dešava i time štedite bateriju. Ne mnogo ali na duži period može da znači. Uz to, vi uvek možete preciznije da podesite količinu osvetljenosti ekrana, pa i manje nego što bi sam telefon učinio, i time ste opet uštedeli bateriju.

#3 Nepotrebna vibracija

Vibracija je korisna zaista, ali nekada je i nepotrebna, recimo kada kuckate poruke. Da li zaista mora telefon da se trese kada kuckate poruke? Ili dok se krećete kroz telefon, kada tapnete na neki taster ili na dugmiće samog telefona? Ako vam to nije bitno, ugasite je. Svakako možete ostaviti za pozive jer će se desiti da vam je zvuk uključen ali slučajno smanjen, ili ne čujete u gužvi, pa će vas vibracija obavestiti da imate poziv.

#4 Noćni režim

Mnogi ostavljaju telefon da se puni tokom noći, što je ok i o čemu sam već pisao, ali neki to izbegavaju. Da ne bi telefon bespotrebno trošio bateriju tokom noći, kada vam ni ne treba, možete pogasiti sve što vam ne treba. Recimo, ugasite WiFi, mobilni net, Bluetooth, mrežu stavite na 2G (ili uključite avio režim pa će signal biti prekinut), ugasite NFC… Dakle, sve što inače koristite preko dana, ali vam nema smisla da bude uključeno preko noći.

#5 Pametne funkcije

Izvor: galaxynote4manual.com

Noviji telefoni imaju neke pametne funkcije kao što su Air Gestures, Eye tracking, Smart nešto… koje su vam nekad i nepotrebne. Možda ih i imate, a ne znate, i stoje uključene. Svaka od tih funkcija koristi neki senzor koji opet troši bateriju.

#6 Povezivanje

Konkretno kod mog Galaxy S7 telefona bilo je uključeno 300 čuda za „lakše“ povezivanje sa okolnim uređajima. Čak je i WiFi mogao da prepozna mreže (i mreže telefon) radi boljeg povezivanja, a WiFi ugašen?! Odmah sam to ugasio i baterija se preporodila. Pretražite u opcijama telefona pod stavkom „povezivanje“ da li ima nešto što mislite da vam ne treba i da bi trošilo bateriju, pa isključite.

#7 Vidžeti

Ok, korisni jesu, priznajem, imam ih 5-6 u ovom trenutku, ali i oni troše bateriju. Možete značajno smanjiti potrošnju ako ih uklonite. Zavisi i koje koristite, neki skoro ni ne troše bateriju, a neki troše mnogo. Ako imate neke bez kojih možete, onda ih uklonite.

#8 Lokacija

location settings android

Mnogi će reći da ugasite navigaciju, ili makar prebacite na mod štednje baterije, ali ja uvek držim uključeno na maksimalnu preciznost (razni su razlozi). Ako vam lokacija nije bitna, obavezno je onemogućite. Možete je ponovo uključiti kada vam zatreba za, recimo, navigaciju.

#9 Aplikacije za čuvanje baterije

99% ovih aplikacija je beskorisno, ali onaj 1% je koristan i ovde ću predstaviti dve.

  1. Pixel Battery saver. O ovoj aplikaciji sam već pisao ali je uklonjena iz Play prodavnice (developer je prodao, zatim je propala, i onda uklonjena) ali postoje alternative. Evo jedne od njih, a ovde pročitajte kako Pixel Battery saver aplikacije tačno čuvaju bateriju.
  2. Greenify. Ova aplikacija je jedina aplikacija za štednju baterije hibernacijom aplikacija koju šira Android zajednica prihvata kao dobru. Ona, ukratko, prinudno zaustavlja aplikacije koje vi želite onda kada želite. Prinudno zaustavljanje aplikacija nije dobar potez, o čemu sam već pisao, ali nekada jeste pametno. Recimo, ako imate gomilu aplikacija koje koristite jednom u mesec dana, zašto bi radile onda stalno? Greenify ih drži u hibernaciji dok vam ne zatrebaju. Na taj način aplikacije ne troše bateriju, jer ne rade, a opet troše manje prilikom pokretanja jednom u 2 nedelje ili mesec dana nego da su stalno aktivne. Tako da, samo treba pametno koristiti ovu aplikaciju i imate uštedu.

#10 Mod čuvanja baterije

galaxy s7 ultra saving mod
Izvor: ytimg.com

Sam telefon u sebi ima, verovatno, mod za čuvanje baterije – Power saving mod. Obično proizviđač telefon u sistem ugradi ovu opciju i prilagođena je baš za taj telefon. Recimo, kod Galaxy S7 postoji Power Saving i Ultra Power Saving mod. Ako aktiviram prvu opciju produžavam vreme korišćenja telefona za oko 5 sati (ako mi je baterija na 10%), a ako aktiviram drugu opciju onda mogu da koristim telefon preko 12 sati! Međutim, kada aktivirate opciju uštede onda telefon postaje sporiji i imate manje funkcija.

A pitate se kako Ultra mod produžava toliko trajanje baterije? Jer telefon prelazi u crno-beli režim, gase se svi servisi i skoro sve aplikacije, imate samo poruke, pozive, internet, Facebook i još nekoliko opcija. Dakle, kao da imate neki stari telefon sa internetom.

#11 Kupite power bank

Ako nikako ne možete da uštedite bateriju, onda vam preostaje da za sobom „vučete“ eksternu bateriju. Ako ne znate koju kupiti, i na šta obavezno obratiti pažnju prilikom kupovine, pročitajte moje kompletno uputstvo.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. Da li aplikacija Pixel battery saver pomaze kod LTPS IPS LCD ekrana? U pitanju je Alcatel Idol 4. I koja je razlika izmedju LTPS IPS LCD i AMOLED ekrana?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *