Namestite da se računar zaključa čim odete od njega

Možda ste čuli da Windows 10 Insider ima novu zanimljivu opciju – Dynamic Lock. Ova opcija služi da bi zaključala vaš računar čim odete od njega. Korisno, zar ne?

Međutim, ako ne možete da dočekate da opcija stigne kroz zvaničan Windows 10 Update, ili koristite stariju verziju Windows sistema (npr. Windows 7), ispratite ovo jednostavno uputstvo kako biste omogućili ovu opciju. Zapravo, nije ta opcija ali rešenje radi manje-više istu stvar.

1) Podesite šifru

Da bi računar uopšte mogao da se zaključa kada odete od njega, morate podesiti lozinku/pin. Ako koristite Windows 7, u kontrolnoj tabli podesite za svoj nalog lozinku.

Ako koristite Windows 8 ili 10, otvorite aplikaciju za podešavanja > Nalozi > Opcije prijavljivanja pa odaberite lozinku i zatim možete opciono i pin radi bržeg prijavljivanja.

lock windows when away
Izvor: saznajnovo.com

2) Zaključavanje

Sad još samo podesiti da se računar zaključa kada odete od njega. Trik koji ćemo koristiti je Screensaver koji podešen na najmanji vremenski period – 1 minut.

Otvorite podešavanje za Screensaver: u pretragu ukucajte „Screensaver“ ili ako je sistem na srpskom ukucajte „Čuvar ekrana“.

Sad podesite Screensaver po želi ili odaberite „Prazno“ ukoliko ne želite ništa da se pojavi već samo da se računar zaključa. Ispod podesite vreme na 1 minut i obavezno štiklirajte opciju „Prikaži ekran dobrodošlice…“ ili „Show login screen…“. Sačuvajte opcije.

lock windows when away
Izvor: saznajnovo.com

Ono što će da radi ovaj „trik“ je: kad god ne dirate računar duže od 60 sekundi (dakle, kada odete od njega) pojaviće se Screensaver (koji ste odabrali), a ona opcija koju ste štiklirati će se pobrinuti da se pojavi ekran za prijavu kada opet sednete za računar.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *