Kako otključati Android ako ste zaboravili PIN ili lozinku?

Ukoliko zaključavate ekran telefona kako biste sprečili neovlašćen pristup njegovom sadržaju sa, recimo PIN-om, lozinkom ili Pattern-om, postoji mogućnost da zaboravite taj PIN, lozinku itd. i šta onda? Ne brinite, postoji rešenje.

Imati neku vrstu zaštite telefona od neovlašćenog pristupa je svakako dobra navika. Potrošite par milisekundi svog vremena na otključavanje ekrana kako biste sprečili eventualne posledice ukoliko izgubite telefon. Kada koristite zaštitu ekrana, ako izgubite telefon, lopov ne može da pristupi sadržaju uređaja i na taj način ste koliko-toliko sačuvali privatne informacije.

Međutim, nije nemoguće da „se zaključate“, tj. ne možete ni vi sami da pristupite vlastitom telefonu zbog te zaštite (iz ko zna kojih razloga). Isto se dešava kada izgubite ključeve od kuće ili vam ostanu ključevi od automobila u njemu.

Kako rešiti problem?

Za Android 5.0 i novije

Da bi ovaj metod radio morate imati već instaliranu Google aplikaciju „Find my device„. Ako imate Samsung onda to nije potrebno. Umesto toga pročitajte OVO uputstvo.

1) Posetite link google.com/android/devicemanager

2) Prijavite se sa Google nalogom sa kojim ste prijavljeni na telefonu koji se zaključao

3) Videćete listu svojih uređaja među kojima je i taj zaključani

4) Izaberite ga i videćete opcije „Ring„, „Lock“ i „Erese

kako otkljucati android telefon (2)
Slika: saznajnovo.com

5) Kliknite na „Lock“ opciju i unesite novu lozinku po želji

6) Ne zaboravite da u naredno polje ponovo unesete istu lozinku

7) Sačuvajte klikom na „Lock

kako otkljucati android telefon (1)
Slika: saznajnovo.com

8) Sada će biti postavljena nova lozinka i možete sa njom otključati telefon

Za Android 4.4 i starije

Ovde je proces još jednostavniji. Znate da kada pokušate nekoliko puta da unesete pogrešnu lozinku, PIN ili Pattern, Android sistem vam onemogući na 30-ak sekundi ponovni unos.

1) Namerno pogrešite unos kako bi vam sistem onemogućio novi unos i sačekajte 30-ak sekundi

2) Ponovite ovaj proces pet puta (znam, dosadno je)

3) Posle toga ćete dobiti opcije „Forgot pattern„, „Forgot PIN“ ili „Forgot password„, zavisi koji metod zaštite koristite pa to izaberite

4) Sada ćete dobiti mogućnost da potvrdite identitet tako što ćete se prijaviti na svoj Google nalog

5) Nakon prijave ekran će biti otključan u većini slučajeva, ukoliko nije, ispratite i naredni korak

6) Google će možda hteti da dodatno potvrdi da ste to zaista vi tako što će vam poslati aktivacioni mail (koji koristite na tom zaključanom telefonu)

7) Pristupite toj email adresi sa nekog drugog uređaja i ispratite aktivaciju koju pošalju

Ukoliko niste uspeli da otključate ekran, postavite u komentaru detalje problema pa ću pokušati da pomognem.

Izvori: 1. droidviews.com
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

8 komentara

  1. Nemam opciju za novu sifru. Stavila sam sablon i sada ne mogu otkljucati telefon a sva dolumentacija mi je na njemu ( dokumentacika od sina koji je oboleo od raka ) molim vas za pomoc

  2. Postovani, imam Samsung Note 5, za koji sam zaboravio tekstualnu lozinku tako da ne mogu da otkljucam ekran I da koristim telefon,do sada sam pokusavao na razne nacine ali bez uspeha,zadnji put sam pokusao da sledim prilozeno upustvo sa devicemenagerom ali u to slucaju nemam ponudjene ove opcije koje se vide u ovom clanku tj tamo je opcija ring,lock I erase ali opcija lock ne nudi mogucnost da ukucam novu lozinku,potvrdim je I da mi ponudi ekran sa obavestenjem o new lock screen,znaci ima opcija ring koj8u kada koristim dobijem obavestenje da nije moguce reach device,ne postoji opcija lock kao samostalna vec u okviru opcije:zakljucaj svoj izgubljeni uredjaj da drugi ne mogu da ga koriste: I samostalan opcija erase koju ne bih koristio,molim Vas za savet I pomoc jer ne bih telefon vratio na fabricka podesavanja zbog dosta porodicnih fotografija koje imam na telefonu,zahvaljujem I pozdrav za Vas

  3. Ja sam zaboravila i zata sta da radim koliko puta treba zata uratim do ja sam poglesila vec 30 puta i nista

  4. Zdravo! Imam problem sa Tesla 3 telefonom,ne mogu da ga otkljucam. Pratila sam Vasa uputstva. Gugl nadje moj telefon,ali pise: Can’t reach device,tako da ne mogu da nastavim sa daljom procedurom. Sta sad da radim? :)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *