Kako prebaciti kontakte sa Androida na Android?

Kako prebaciti kontakte sa Androida na Android? Mnogima jednostavno, a mnogima pak komplikovan proces. Nakon što sam dobio nekoliko pitanja ove vrste, odlučio sam da napišem članak.

Prebacivanje kontakata sa Androida na Android može biti malo komplikovano jer je svaki telefon drugačiji i ima drugačiji sistem. Tačnije, proizvođači izmene originalni Android, ubace teme, druge aplikacije… i onda korisnik jednostavno ne može da se snađe u trenutku na drugom telefonu.

Kod prebacivanja kontakata ovo je dodatno izraženo jer obično svaki proizvođač ubaci neku svoju aplikaciju za kontakte i pozive, a dešava se i da izmene kompletno sa pojavom novog modela. Ali, proces nije težak i sličan je na svakom modelu, a ja ću vam pokazatina jednom primeru.

Inače, načina ima nekoliko a ja sam se odlučio za izvoz kontakata u VCF fajlu jer se taj fajl može lako preneti bilo gde, u bilo koji telefon, i ponovo uvesti. Čak se može otvoriti i preko računara. A najbolje od svega je što nema limit, kao recimo SIM kartica.

Kako prebaciti kontakte sa Androida na Android:

Proces je uglavnom ovaj: ući u aplikaciju za kontakte, izabrati opcije, zatim uvoz/izvoz, pa izvoz na SD/internu memoriju. Kasnije prebaciti fajl u drugi, ponoviti postupak samo ovaj put izabrati uvoz.

Primer Galaxy S7 (EXPORT):

1) Otvorite aplikaciju za kontakte „Contacts

2) Tapnuti na 3 tačke u gornjem desnom uglu kako bi se otvorile opcije

3) Izabrati „Settings

4) Sad ćete videti „Import/Export contacts“, ući tu

5) Odaberite „Export“ ispod „VCF“

Kako prebaciti kontakte sa Androida na Android
Slika: saznajnovo.com

6) Kada vas pita gde želite da sačuvate, izaberite npr. SD karticu

(Ukoliko nemate SD karticu, sačuvajte u telefonu pa prebacite kasnije preko, recimo, Bluetooth-a)

7) Pisaće da je fajl sačuvan kao „contacts.vcf

8) Otvorite lokaciju fajla i možete ga sad poslati u drugi telefon

Kako prebaciti kontakte sa Androida na Android
Slika: saznajnovo.com

Primer Galaxy S7 (IMPORT):

1) Ispratite korake iz „Export“ dela do broja 4

2) Sad odaberite „Import“ umesto Export

3) Pitaće vas odakle želite da uvezete kontakte, izaberite gde ste sačuvali fajl (npr. SD kartica)

4) Otvoriće se neki file explorer pomoću kojeg trebate da izaberete contacts.vcf fajl

To bi bilo to!

Za ostale telefone princip je vrlo sličan. Jedina razlika je gde će se „Import/Export“ opcija nalaziti. Uglavnom, tražite to, a najčešće se nalazi u opcijama u aplikaciji „Contacts“, da li u „Settings“ ili odmah nakon što tapnete na one 3 tačke u uglu.

Napomena: ovim postupkom izvoza kontakata ste samo izvezli postojaće, svi će ostati u telefonu netaknuti, ništa se ne briše! Međutim, ako nakon izvoza dodate nove kontakte u telefon, oni se neće nalaziti u fajlu, logično, već morate opet da izvezete sve.

Ako vam nije jasno kod vašeg telefona kako ide proces, napišite u komentaru koji model i koji sistem pa ću vam odgovoriti.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. Kako preneti sav materijal sa telefona Samsung Galaxy S II Gt I9100 na telefon Samsung Galaxy Alpha G850F. Hvala !

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *