Kako rutovati telefon brzo i lako?

Ako ste se zapitali kako rutovati telefon (engl. Root), ili možda da li biste trebali, u ovom članku ću vam to objasniti. Pre nego što počnemo, rutovati telefon znači potencijalno dovesti ga u opasnost, o čemu će biti reči malo kasnije.

Sam proces rutovanja telefona ne bi trebao da bude težak u većini slučajeva, ali nekada jeste. Sve zavisi od modela do modela. Međutim postoje softveri koji će pokušati da se pobrinu za ceo proces tako da vi ne morate ništa komplikovano da radite.

Bitna napomena: kada rutujete telefon on gubi garanciju, ali možete uvek da ga „odrutujete“ (engl. Un-root) i niko neće znati. Jedino je kod, npr., Galaxy telefona koji imaju Knox to drugačije jer ne može da se zaobiđe, što znači da kada rutujete takav telefon i odrutujete, ostaće trag i može se proveriti da li je telefon nekada bio rutovan.

Još jedna napomena: kada rutujete telefon omogućavate pisanje u ROM i time potencijalno možete oštetiti sistem, pa i sam uređaj! O tome sam već pisao detaljno pa pročitajte ovde.

I još jedan napomena: odričem se odgovornosti. Sve što radite, radite na sopstvenu odgovornost. Ja, niti bilo ko drugi, nije odgovoran za eventualne posledice po vas i/ili vaš uređaj nastale usled korišćenja alata i uputstva iz ovog teksta. Nisam autor alata koji se pominju u tekstu.

Ok, ako ste upoznati sa time šta je „Root“, koje su posledice i sigurni ste da želite da rutujete telefon, onda da počnemo! Napisaću dva načina kako bi verovatnoća uspeha bila veća.

Pre svega – USB debugging

Da biste krenuli uopšte, prvo omogućite USB debugging opciju u telefonu na sledeći način:

– Idite u podešavanja telefona > o telefonu > informacije o softveru > brzo više puta pritiskajte stavku „Build Number

– Nakon toga, vratite se u podešavanja i videćete novu opciju „Developer Tools„, tj. „Opcije programera“. Uđite tu.

– Idite malo dole i omogućite opciju „USB debugging„. Izađite iz opcija.

enable-usb-debugging-android
Slika: backuptrans.com

#1 način kako rutovati telefon – KingoRoot

Ovo je možda i najpoznatiji softver za rutovanje telefona i dolazi u vidu programa za Windows i aplikacije za Android. Preporučujem korišćenje Windows alata, ali ako ne uspe možete pokušati sa aplikacijom.

– Preuzmite sa zvaničnog sajta softver – link.

– Instalirajte i pokrenite KingoRoot softver koji ste preuzeli

– Povežite telefon sa računarom preko USB kabla (najbolje ako je original)

– Sačekajte da se instaliraju drajveri (ako već nisu)

kingoroot-installing-driver
Slika: kingoapp.com

Napomena: obratite pažnju na ekran telefona, možda se pojavi obaveštenje neko. Morate omogućiti opciju „Always allow from this computer“.

kingoroot-allow-usb-debugging
Slika: kingoapp.com

– Nakon što se telefon uspešno poveže sa računarom, KingoRoot će ga prepoznati i krenuti dalje

– Sada ćete videti ekran na kojem piše upozorenje šta se dešava kada rutujete telefon, a što sam i ja napisao gore

– Kliknite na dnu taster „ROOT“ i sačekjate

kingoroot-nexus5-root
Slika: kingoapp.com

– Pri završetku softver će ispisati da li je „Root“ uspešan ili ne.

kingoroot-root-succeed
Slika: kingoapp.com

– Ako je sve prošlo kako treba, pored obevštenja u samom softveru, dobićete i novu aplikaciju instaliranu u telefonu pod nazivom „SuperUser„. Preko nje kontrolišete „Root“ pristup aplikacijama.

– Ukoliko se desilo da nije uspeo da rutuje uređaj, ispratite naredno uputstvo.

#2 način kako rutovati telefon – Root Genius

Ok, ako niste prvim načinom uspeli, ili niste ni hteli da pokušavate sa onim softverom, onda pokušajte sa ovim. Takođe morate imati USB debugging opciju omogućenu. Proces je isti samo se kroisti drugi softver.

– Preuzmite softver sa zvaničnog sajta – link.

– Instalirajte i pokrenite

– Povežite telefon sa računarom USB kablom i sačekate da se instaliraju drajveri (ukoliko nisu već)

– Kada softver prepozna telefon, kliknite „ROOT

 

Slika: rootgenius.com

– Sačekajte da se proces rutovanja telefona završi. Ne traje dugo.

– Ukoliko je sve prošlo kako treba, videćete u telefonu instaliranu aplikaciju „Kinguser“ preko koje kontrolišete „Root“ pristup aplikacijama.

Ukoliko niste uspeli, možete pročitati ostale članke koje sam ranije pisao na temu rutovanja telefona:

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. Imam problem sa kablom ili konektorom od telefona, nisam siguran šta je. Ne mogu da povežem mobilni sa kompjuterom zato što mi se pomeri malo kabl i odmah se prekine konekcija između računara i telefona. Da li to znači da mi je taj konektor na telefonu crkao ili je problem do kabla? Koliko bi koštala popravka tog konektora?

    • Može biti USB port u računaru, USB kabel, USB port u telefonu. Probaj drugi USB port u računaru, pa ako ne pomaže onda zameni kabel, pa ako ne pomaže onda je problem do telefona.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *