OTG kabl – šta je to OTG kabl, gde kupiti i kako koristiti?

OTG je skraćenica od „On The go“ i svi moderniji pametni telefoni poseduju OTG funkciju. Ali, mnogi ni ne znaju šta je to OTG kabl, kako ga koristiti i za šta sve može da se koristi, a neki ni da li njihov telefon ima ovu funkciju.

Šta je to OTG?

Uglavnom vi možete povezati telefon sa računarom pomoću USB kabla, ali ne i druge USB uređaje sa telefonom. USB Host (OTG) služi upravo za to. Dakle, ako vaš pametni telefon ima OTG, on može da se ponaša kao USB Host i na taj način može da „komanduje“ USB uređajima, kao što su miš, tastatura… Tom prilikom on, ne samo što komanduje USB uređajima, već ih i napaja. Već pretpostavljate, USB uređaj tada troši bateriju telefona. Znajući sve ovo, možemo doći do zaključka da je izvodljivo puniti telefon telefonom – što je i tačno, a kako da to izvedete možete pročitati na kraju članka.

Prosto rečeno: možete povezati USB uređaje na telefon baš kao što to možete i na računar.

Kako proveriti da li vaš uređaj podržava OTG

To možete proveriti tako što ćete na sajtu gsmarena.com u pretrazi uneti model svog telefona i u specifikacijama pronaći reč „USB Host“. Za bržu pretragu pritisnite CTRL+F i ukucajte reč USB Host.

DVB-T2 android

U pakovanju obično ne dolazi OTG adapteri i to ne znači da telefon ne poseduje OTG funkciju. Ali neki skuplji modeli možda i imaju svoj OTG adapter koji se dobije uz telefon, npr. Galaxy S7. Ako imate OTG funkciju, a nemate OTG adapter, u nastavku članka ću objasniti kako nabaviti jedan.

Gde nabaviti OTG adapter/kabl?

Možete u bilo kom mobilnom servisu ili kod mobilnog operatera, ALI ja vam preporučujem preko Aliexpress (i sličnih) sajta jer možete naći za nekoliko centi! Kupovina preko kineskih sajtova nije komplikovana i pisao sam detaljno uputstvo kako da kupujete tamo, pa možete pročitati ovde.

Na slici ispod možete videti kako izgleda jedan mini OTG adapter, a ovde ga možete kupiti.

OTG kabl
Mini OTG kabl

Za šta možete koristiti OTG funkciju?

Za sve što ima USB, dakle: tastatura, miš, usb flash memorija, džojstik, lampa neka… Spisak je poduži i možete svašta isprobavati. Ali, ja sam pisao nekoliko postova i možda dobijete ideju kako da iskoristite OTG funkciju:

– DVB-T2 za Android uređaje

– 8 načina da iskoristite OTG funkciju telefona

– Napunite telefon drugim telefonom

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *