OTG kabl – šta je to OTG kabl, gde kupiti i kako koristiti?

0

OTG je skraćenica od „On The go“ i svi moderniji pametni telefoni poseduju OTG funkciju. Ali, mnogi ni ne znaju šta je to OTG kabl, kako ga koristiti i za šta sve može da se koristi, a neki ni da li njihov telefon ima ovu funkciju.

Šta je to OTG?

Uglavnom vi možete povezati telefon sa računarom pomoću USB kabla, ali ne i druge USB uređaje sa telefonom. USB Host (OTG) služi upravo za to. Dakle, ako vaš pametni telefon ima OTG, on može da se ponaša kao USB Host i na taj način može da „komanduje“ USB uređajima, kao što su miš, tastatura… Tom prilikom on, ne samo što komanduje USB uređajima, već ih i napaja. Već pretpostavljate, USB uređaj tada troši bateriju telefona. Znajući sve ovo, možemo doći do zaključka da je izvodljivo puniti telefon telefonom – što je i tačno, a kako da to izvedete možete pročitati na kraju članka.

Prosto rečeno: možete povezati USB uređaje na telefon baš kao što to možete i na računar.

Kako proveriti da li vaš uređaj podržava OTG

To možete proveriti tako što ćete na sajtu gsmarena.com u pretrazi uneti model svog telefona i u specifikacijama pronaći reč „USB Host“. Za bržu pretragu pritisnite CTRL+F i ukucajte reč USB Host.

DVB-T2 android

U pakovanju obično ne dolazi OTG adapteri i to ne znači da telefon ne poseduje OTG funkciju. Ali neki skuplji modeli možda i imaju svoj OTG adapter koji se dobije uz telefon, npr. Galaxy S7. Ako imate OTG funkciju, a nemate OTG adapter, u nastavku članka ću objasniti kako nabaviti jedan.

Gde nabaviti OTG adapter/kabl?

Možete u bilo kom mobilnom servisu ili kod mobilnog operatera, ALI ja vam preporučujem preko Aliexpress (i sličnih) sajta jer možete naći za nekoliko centi! Kupovina preko kineskih sajtova nije komplikovana i pisao sam detaljno uputstvo kako da kupujete tamo, pa možete pročitati ovde.

Na slici ispod možete videti kako izgleda jedan mini OTG adapter, a ovde ga možete kupiti.

OTG kabl
Mini OTG kabl

Za šta možete koristiti OTG funkciju?

Za sve što ima USB, dakle: tastatura, miš, usb flash memorija, džojstik, lampa neka… Spisak je poduži i možete svašta isprobavati. Ali, ja sam pisao nekoliko postova i možda dobijete ideju kako da iskoristite OTG funkciju:

– DVB-T2 za Android uređaje

– 8 načina da iskoristite OTG funkciju telefona

– Napunite telefon drugim telefonom

Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.