Više ne morate rešavati Google reCAPTCHA zadatke!

1

Kako funkcioniše nova reCAPTCHA V2 već sam pisao, a sa pojavom najnovije verzije Google je otišao korak napred. reCAPTCHA više neće prikazivati nikakve tastere i polja korisnicima – šta?!

Znamo da je u prvoj verziji bilo potrebno uneti reči sa slike, pa su uprostili tako što su dodali samo jedan Checkbox, zatim slike, recimo, životinja, a sada ne morate ništa rešavati.

Google je u reCAPTCHA V2 dodao algoritam mašinskog učenja koji prepoznaje da li je sajt posetio korisnik ili neki robot (detaljnije ovde) i na taj način korisnik ne mora rešavati zadatke već samo kliknuti Checkbox. Nakon nekog vremena algoritam je usavršen i sada procenjuje da li je sajt posetio korisnik i, ukoliko jeste, ni ne pojavljuje se nikakav zadatak ili akcija koju korisnik mora uraditi.

Ukoliko algoritam nije siguran da li je sajt posetio korisnik ili neki robot, pojavljuje se reCAPTCHA i potrebno je da se reši zadatak koji je tipa kliktanje na slike planina.

Ovim je Google maksimalno poboljšao korisničko iskustvo i održao bezbednost samog sajta. Pogledajte i kratku video demonstraciju i više informacija ovde.

Povezano:
1 komentar
  1. Alex kaže

    Danas je februar 2019., skoro 2 godine od pisanja ovog teksta, a sranje od reCAPTCHA i dalje postoji i smara vise no ikad, plus nikad gore nije bilo – ne prihvata ono sto otkucas ili sto misem kliknes, bez obzira da li sam to uradio dobro ili ne. Samo trazi verifikaciju iznova, iznova, iznova… Trebalo bi dobro isamarati, da ne kazem vezati i izbicovati onoga ko je tu glupu reCAPTCHA smislio i uveo…

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.