Da li proveravate SPAM u svom email nalogu?!

Spam jeste česta pojava i dan danas i sva sreća što email klijenti i servisi nude zaštitu od spama. Ali, sva sreća i što ne uklanjaju spam odmah kada se pojavi već ih smeštaju u folder istog naziva (po podrazumevanim podešavanjima). Zašto je to dobro? Svakako će se taj folder sam isprazniti kad tad, zašto bismo čuvali i čitali spam?

Odgovor je veoma jednostavan – algoritam procene može da pogreši. Ali, ne radi se o tome sada već o tome da li prosečan korisnik proverava spam folder i zašto bi trebao.

Nemamo naviku da otvaramo taj folder jer, pa normalno, kome trebaju spam poruke. Ali, dobro je proveravati s vremena na vreme jer često neki validan email ode u spam, a neretko i veoma bitan.

Lično sam imao dosta iskustva sa tim, pogotovo kada je Gmail počeo u poslednje da šalje u spam dosta poruka čak i od svojih korisnika, a pogotovo od domenskih adresa ([email protected] i slični).

Šta se tada dešavalo? Ništa, propustio sam nekoliko prilika za posao i saradnju. Ne, nisu to bile poruke tipa „јоу вон! Добили сте од Мицрософт 1000000 долара, да ли зелис да преузмес?“ već poruke od domaćih kompanijskih adresa koje su sadržale ručno pisane poruke (sa svim onim sitnim gramatičkim greškama koje većina pravi) i za koje inače znam.

Pored tih, dobijao sam predloge za saradnju od kineskih prodavaca sa kineskih sajtova, i sva sreća da sam proverio spam pa sam odgovorio i uspešno ostvario saradnje! Takođe i predlozi saradnje od domaćih firmi koje sam uglavnom odbio, a neke i prihvatio.

spam email
Primer porudžbenice koja je otišla u spam. Slika: saznajnovo.com

Dešavalo se i da pošaljem email, druga strana mi odgovori, ja odgovorim i njima ode u spam – zašto? Ako su oni već odgovorili na email znači da ne žele da ode u spam, zašto bi druga poruka otišla u spam? Isti slučaj kada meni neko prvi piše pa ja odgovorim i njihova naredna poruka ode u spam.

I još jedan slučaj je da porudžbenice online kupovine završe u spam folderu, a ja ih čekam nekoliko dana. To se dešava, verovatno, jer Gmail stavi njihov newsletter nalog u spam listu pa i njihove druge email naloge završe tamo, recimo newsletter@kompanija i porudzbine@kompanija itd.

Spam jeste korisna opcija ali nekada može da vas košta vremena i novca. Zato, proveravajte s vremena na vreme, možda nađete nešto korisno i bitno.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *