Opremite svoj telefon za putovanje – aplikacije, gedžeti, saveti

Planirate da putujete? Kako su pametni telefoni danas opremljeni i više nego dobrim hardverom, možemo ih pretvoriti u prave mini putne računare.

Zato, u planove za put dodajte i ove savete jer je potrebno izvući maksimum iz telefona kako bi vam olakšao boravak i snalaženje u drugoj državi ili gradu.

Verujem da mnogi zaborave makar nešto kada se pakuju, a još više njih da dobro opremi svoj telefon. Zato pišem članak u nadi da će vam pomoći prilikom spremanja za put.

Aplikacije

Listu od 17 aplikacija za putovanje možete pogledati u članku koji sam već pisao, o svakoj sam napisao par reči:

Instaliraj ove aplikacije ako putuješ sam u inostranstvo

Oprema

Možete dodatno opremiti svoj telefon za putovanje dodatnim gedžetima.

#1 Octopus tripod

octopus tripod phone
Slika: aliexpress

Ovo je jeftini stativ za vaš telefon. Ako idete u inostranstvo i nemate profesionalan aparat od 500+ evra, poslužiće i vaš telefon (još ako ima manuelni režim, kao da imate profesionalan aprat). Neke slike ne možete napraviti dok držite telefon u ruci jer ruka drhti, pa je potrebno imati stativ. Jedan takav možete naći u kineskim radnjama, ili na Aliexpress sajtu za oko 2$ – traži.

#2 Eksterna baterija

mi-external-battery-5000-mah

Ne moram ni da pominjem, ovo je obavezan dodatak za telefon ako putujete. Kod nas ih ima raznih, u raznim bojama i od hiljade i hiljade miliamper časova, ali ne zavaravajte se! Pisao sam detaljan članak o tome kako izabrati eksternu bateriju i na šta posebno obratiti pažnju, ne dozvolite da vas naši prodavci prevare!

#3 Futrola

Ako ne nosite telefon u futroli moj predlog je da sad ipak stavite. Jer, veća je verovatnoća da će vam ispasti, gužva u gradu, u autobusu, sto stvari u rukama… Nisu skupe, pogotovo na Aliexpress sajtu možete pronaći za 0.5 evra.

#4 Objektivi

lenses for phone
Slika: aliexpress

Možete kupiti u pakovanju tri objektiva za telefon: fisheye, macro i wide. Koštaju oko 2$ i mogu poslužiti ako želite da slikate telefonom. Sa wide možete uslikati širi ugao i smestiti na jednu sliku ceo trg recimo, i slično – traži.

#5 Adapter za punjač

Ako idete u državu u kojoj je utičnica drugačija, ne zaboravite adapter. Takođe, obratite pažnju na jačinu struje, kod nas je 220v.

#6 Nut lokator

nut mini locator
Slika: techmymoney.com

Nut je maleni lokator koji možete staviti u torbu, novčanik… i povezati ga sa telefonom preko Bluetooth veze. Telefon može da locira uređaj u blizini i tako vam pomoći da pronađete novčanik ako vam je ispao ili ako ste zaboravili gde ste ostavili torbu, i sl.

#7 Headphone Splitter

Ako putujete sa nekim, a slušate istu vrstu muzike, ne morate trošiti bateriju na više telefona. Pustite muziku na jednom telefonu i priključite dvoje slušalica pomoću ovog dodatka, nije skup – traži.

#8 Prsten držač za telefon

phone ring holder
Slika: thatsweetgift.com

Relativno nov gadget koji je postao popularan u svetu, a polako i kod nas. Ovaj držač se zalepi (obično pomoću vakuma) za poleđinu telefona i tu stoji čvrsto. Imate prsten kroz koji provučete neki prst i tako držite telefon. U slučaju da ste u prevozu koji se trucka jako ovo vam može dosta pomoći. Takođe, ako ste u nepoznatom delu grada gde ima dosta lopova, neće moći da vam lako izvuku iz ruke telefon jer ga dodatno držite pomoću ovog dodatka. Uz to može se koristiti i kao naslon pa možete tokom putovanja gledati seriju/film. Vidi više.

Saveti

I na kraju nekoliko saveta.

#1 Uslikajte dokumenta

capture documents with phone
Slika: steveanderson.com

Za prvu pomoć samo, da imate pri ruci. Možete uslikati pasoš, ličnu kartu, kartu za avion/voz/autobus… smestite u jedan folder i zaključajte ga šifrom.

#2 Razmotrite opciju kupovine lokalne SIM kartice

Ako ostajete duže vreme u nekoj državi, možda vam se više isplati da kupite njihovu karticu i neke bonuse za internet i/ili priču i poruke. Može biti jeftinije nego da uzimate roming pakete kod naših operatera.

#3 Isključite mobilne podatke

android-4-features-data-usage

Ukoliko se niste odlučili za opciju mobilnog interneta u inostranstvu, onda isključite mobilne podatke. Android telefoni imaju podrazumevano onemogućenu opciju za prenos podataka u romingu, ali proverite ipak da vas ne bi iznenadio račun. Plus, uštedećete bateriju.

#4 Sakrijte telefon u gužvi u javnosti

Ne podcenjujte lopove. Ima ih dosta na mestima gde cirkuliše mnogo turista jer znaju da turisti uglavnom nisu oprezni i često vade telefone da se slikaju.

#5 Ispišite svoje informacije na zaključanom ekranu

Android-Security-Lost-device-Owner-Info-Lock-Screen
Slika: androidauthority.net

Android telefoni imaju opciju da ispišete neki tekst na zaključanom ekranu, recimo vaše ime, adresu gde ste odseli i drugi kontakt telefon. Zaključajte telefon i postavite te informacije.

#6 NE koristite otvorene i javne WiFi mreže

Hakeri mogu lako da kreiraju WiFi mrežu, otvore je i čekaju da se neko poveže. Zatim, mogu da prate šta korisnici rade i da ukradu podatke. O tome sam već pisao, pa pročitajte.

Ako imate i vi neke savete, napišite ih u komentaru ispod.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *