Saznajte koje su informacije o vama dostupne Facebook oglašivačima

Koliko god mislili da je Facebook (samo) društvena mreža moramo se složiti da je više mreža za oglašavanje i da su informacije o nama dostupne kao na tacni onima koji žele da se tu oglašavaju. Sve se vrti oko para, je l’.

E sad, možda vi mislite da ste zaštitili profil dovoljno i da su vaše informacije bezbedne, ali proverite još jednom. Postoji stranica na kojoj možete proveriti koje sve informacije o vama Facebook oglašivači mogu iskoristiti.

Ako ste nekada kreirali Facebook reklamu došli ste do dela „Audiences„, odnosno mogli ste da tačno odredite kome će se ta reklama plasirati. Parametara ima zaista mnogo i zapravo čitava filozofija se vrti oko toga kako podesiti te parametre kako biste dopreli do što većeg broja ciljanih korisnika kako bi reklama imala što bolji učinak.

facebook-ad-informations-about-you2
Primer ciljanja korisnika prilikom kreiranja reklame. Slika: saznajnovo.com

Od parametara imate, između ostalog, lokaciju, starost, status veze, interesovanja, da li koristite računar ili telefon, koji operativni sistem, koju volite hranu, odeću, tehniku, koje brendove… već vidite do kojih sitnih detalja se ide. Sve te informacije su dostupne, ALI niko ne zna koje su konkretno vaše od svih tih. Međutim, činjenica je da su vaše informacije dostupne i koriste se za plasiranje oglasa.

facebook-ad-informations-about-you1
Informacije o vama. Slika: saznajnovo.com

Ako posetite ovu stranicu možete pogledati koje su to vaše informacije dostupne za ciljanje korisnika, i možete ih isključiti. Na toj stranici možete videti sekcije:

  • Your interests – vaša interesovanja kao što su novosti i zabava, ljudi, putovanja, hobiji, životni stil…
  • Advertisers you’ve interacted with – lista oglašivača koji su vas označili kao (potencijalnog) kupca
  • Your information – osnovne informacije o vama kao što su status veze, zaposlenost, škola…
  • Ad settings – ovde možete podesiti da li će Facebook prikupljati informacije o vašoj aktivnosti i na osnovu toga plasirati oglase. Možete isključiti sve.

Kao što vidite, Facebook zna dosta o vama, a nešto slično i Google radi, o čemu sam pisao već. Naravno, možete sve to isključiti i onda nećete dobijati tako precizne reklame.

https://www.facebook.com/ads/preferences

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *