Čemu je služio „Turbo“ taster na starim računarima?

Ako ste rođeni devedesetih i kasnije verovatno ne znate mnogo o starijim računarima (sem ako ih ne proučavate jer to volite) i verujem da ne znate da su imali Turbo taster. Čemu je služio zapravo?

Kada pomislimo na reč Turbo odmah dobijemo asocijaciju na nešto brzo, neko ubrzanje, ali kod starijih računara to nije bio slučaj.

4.77 MHz procesori

Naime, 1981. godine IBM predstavlja računar model 5150 koji je imao Intel 8088 4.77 MHz procesor, a koji je bitan za razumevanje Turbo tastera.

intel-8088-cpu
intel 8088 cpu

Taj računar je postao popularan i rasprostranjen. Programeri koji su pravili programe i igrice su pretpostavljali da će pomenuti procesor ostati u upotrebi dugo. Zato su softver sinhronizovali sa taktom tog procesora, a to je 4.77 MHz. Za rezultat imamo programe i igre koji se ponašaju isto i predviđeno na svim IBM 5150 mašinama. Ta logika i ima smisla obzirom da su tada računari dolazili samo sa jednim procesorom i to je taj jedan čip. Čak i kada su druge kompanije počele da prave svoje kopije procesora, pravili su ih na 4.77 MHz (ili približno).

Upgrade

Ali, tehnologija se ne zadržava toliko dugo, pogotovo ne kada se radi o računarima. Ubrzo se pojavio procesor od 8 MHz, zatim 12 MHz, pa 16, pa 25, 33, 66… i tako dalje. Hardver se razvijao brže nego što su programeri mogli da reprogramiraju softver, ili napišu novi prilagođen za novi hardver.

Ali korisnici su hteli da idalje koriste iste programe i igraju iste igrice čak i nakon nadogradnje – i eto problema. Svaki put kada pokrenete neki softver ili igru na bržoj mašini, a programirano je da radi na sporijem procesoru, za rezultat dobijete veoma brz gejmplej koji je nemoguće ispratiti:

Turbo rešenje

I tu dolazimo do Turbo tastera. To je hardversko rešenje za ovaj problem i taj taster zapravo usporava procesor. Pritiskom na Turbo, brzina procesora se spušta na 4.77 MHz kako bi korisnik mogao da igra igrice pravljene za starije procesore.

Kasnije su napravili da se računar upali podrazumevano sa nižim taktom procesora pa kada pritisnete Turbo onda se aktivira puna brzina. To ima malo više smisla i ne znam zašto odmah nisu razmišljali na taj način. Valjda jer im je bilo bitno samo da se taster zove Turbo, a šta će zapravo raditi nije ni bitno. No dobro.

turbo button pc case
turbo button pc case

Pored Turbo tastera kućišta su imala i ekran koji je prikazivao stanje procesora kako bi korisnik znao da li je Turbo uključen ili ne. U nekim slučajevima je to samo indikator a u nekim piše tačno takt procesora.

Ovaj taster se pojavljivao na kućištima između 1986. i 1995. godine. Naravno, danas nemamo taj taster jer su programeri našli druge načine da programiraju softver i zahvalni smo im na tome.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

3 komentara

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *