Blog o računarima, mobilnim uređajima i veb tehnologijama

Facebook ima pristup vašem imeniku i bez dozvole?!

Sa novim ažuriranjem Facebook Android aplikacije dobio sam i novu opciju „Dodaj prijatelje koji još uvek nisu na Facebook-u“ (na engleskom: Add friends who aren’t on Facebook yet). U početku sam mislio da je to ok, Facebook želi više korisnika, ali sam se kasnije zabrinuo…

Naime, jasno mi je da ova opcija funkcioniše tako što Facebook aplikacija prođe kroz imenik u vašem telefonu i onda uzme brojeve, imena i ostale podatke pa u svojoj bazi traži korisnike koji imaju te informacije. Ukoliko se u bazi ne bi pronašle osobe sa tim kriterijumima, Facebook ispiše obaveštenje da imamo nekoliko prijatelja koji nemaju Facebook i da ih pozovemo.

To mi iskakalo na početnoj kad skrolujem kroz News Feed i počelo da mi smeta. Rešio sam da ugasim tako što ću zabraniti Facebook aplikaciji dozvolu da pristupa imeniku na sistemskom nivou.

Otišao sam u ta podešavanja i setio se da sam ja sve dozvole Facebook aplikaciji onemogućio čim sam je bio instalirao! (što se vidi na slici ispod, desna strana).

facebook-contacts-privacy-android
Slika: saznajnovo.com

Ok, možda je Facebook „zapamtio“ neke brojeve iz vremena kada je imao pristup kontaktima, ali ne, među predlozima su se pronašli brojevi koje sam dodao u poslednjih nekoliko dana. Kako? Dozvola da Facebook čita moje kontakte je onemogućena pre nekoliko meseci još.

Takođe, u opcijama same aplikacije onemogućeno je „Kontinualno slanje kontakata“ (engl: Continuous Contacts Upload), i za tu opciju znam da je onemogućena od prvoga dana. (slika ispod, leva strana). Ta opcija bi trebala da bude zadužena upravo za to.

Išao sam korak dalje pa sam proverio isto za Messenger, i tu je ista sitacija – dozovla za kontakte je onemogućena.(slika ispod, desna strana).

facebook-contacts-privacy-android
Slika: saznajnovo.com

Nisam siguran kako ova nova opcija pronalazi kontakte korisnika, ali znam da nisam uspeo da to onemogućim. Ako imate ideju napišite u komentaru.

EDIT: jedan čitalac bloga je pronašao rešenje

Facebook čuva podatke kontakata iz vašeg telefona čim mu odobrite to, a odobrite mu odmah nakon što instalirate aplikaciju. Da biste onemogućili tu opciju morate ući u podešavanja (uputstvo ispod). Nakon toga, Facebook ne bi trebao da više uzima podatke iz imenika. Dakle, čim instalirate aplikaciju Facebook pokupi kontakte, njihova imena, slike, statuse veze, brojeve… sve što ste zabeležili i sačuvali. Potom, te podatke koristi da bi pomogao vama, i drugima, da pronađete prijatelje na toj društvenoj mreži. Podaci se čuvaju i nakon što onemogućite opciju, pa je potrebno ručno obrisati ih. U tome je pomogao čitalac bloga Ognjen J., a uputstvo sledi:

1) Otvorite opcije Facebook aplikacije (tri linije u gornjem desnom uglu pa „App Settings“)

2) Videćete opciju „Continuous Contacts Upload

3) Onemogućite je pa tapnite na nju

4) Pojaviće se uvodni tekst u kojem je potrebno pronaći sitnim slovima ispisano „Manage or delete

5) Na novom ekranu je potrebno da tapnete na „See contacts you’ve uploaded…

6) Sada ćete videti koje sve podatke je Facebook pokupio

7) Izaberite „Delete All

8) Sačekajte malo i to je to

facebook-contacts-stop-sync
Slika: saznajnovo.com
PODELI:
Povezani tekstovi:

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!

Ako već nisi, lajkuj stranicu i budi u toku! Hvala