Kako pokrenuti CMD na Windows 7, 8 i 10

CMD (Command Prompt Commands) je alatka integrisana u Windows sistemu pomoću koje možete izvršiti razne korisne komande – opširnije.

Međutim, ne znaju svi, pogotovo ne toliko iskusni korisnici, da pokrenu CMD. Pored toga, u dosta tutorijala na ovom blogu sam pominjao CMD (recimo kada sam objašnjavao kako spasiti USB flash) i svaki put moram da pišem kako ga pokrenuti, i opet nekima nije jasno. Zato moram da napišem jedan poseban članak koji ću da linkujem svaki put kada pomenem rad u CMD-u.

Napomena za Windows 10 korisnike: MS nameće PowerShell i on je podrazumevan. Naravno, možete koristiti tu alatku, ali i CMD – kako želite.

Napomena za XP korisnike: možete pratiti tutorijal, sve je isto. Nisam ga naveo u naslovu jer je to zastareo sistem i ne biste trebali da ga koristite.

Bez Administratorske dozvole

1) Na tastaturi pritisnite Win+R zajedo

Win taster je onaj koji se nalazi u donjem levom uglu tastature između Alt i Ctrl. Prepoznaćete ga po tome što ima nacrtan Windows logo.

2) Otvoriće se Run prozor

3) U polje koje vidite ukucajte „cmd“ (bez navodnika)

4) Pritisnite Enter (ili ok)

run cmd as administrator
Slika: saznajnovo.com

Sa administratorskim privilegijama

Neke komande zahtevaju administratorske dozvole i tada morate CMD pokrenuti kao administrator. Ako ste prijavljeni na jedan takav nalog, onda samo ispratite uputstvo. Ako niste, onda se ili prijavite ili pratite uputstvo pa kada vas pita za administratorsku lozinku vi je unesite.

1) Na tastaturi pritisnite Win+R zajedo

2) Otvoriće se Run prozor

3) U polje koje vidite ukucajte „cmd“ (bez navodnika)

4) Pritisnite Ctrl+Shift+Enter

Drugi način:

1) Otvorite Start

2) U pretragu ukucajte „CMD“ (bez navodnika)

3) Kada se pojavi na listi kliknite na njega

Ako želite da pokrenete kao administrator, desni klik na CMD i „Run as administrator“

run cmd as administrator
Slika: saznajnovo.com
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *