Kako uslikati munju bilo kojim Android telefonom?

Slikanje munja je teži posao i za profesionalne fotografe jer zahteva dodatno parče hardvera, pripremu i podešavanja. Ipak, postoji rešenje u vidu aplikacije za sve one koji nemaju tu profesionalnu opremu već samo Android uređaj.

Radi se o besplatnoj aplikaciji Lightning Camera i funkcioniše veoma jednostavno:

1) Usmerite kameru telefona ka oblaku gde očekujete munju (najbolje na postolju)

2) Nakon što se munja pojavi pritisnite okidač

3) Aplikacija će vam ponuditi slike koje je uslikala pre nego što ste pritisnuli okidač

Ako ne znate kad će biti električnog pražnjenja u vašoj blizini, možete to pratiti pomoću ovog sajta.

Dakle, princip rada je krajnje jednostavan, a on se zasniva na kontinualnom slikanju i brisanju slika do trenutka kada pritisnete okidač. Nakon što ste videli munju i tapnuli na slikanje, aplikacija prikazuje poslednjih nekoliko slika, a količinu slika, tj. vremenski period, možete podesiti na slajderu.

Istu opciju ima Galaxy S7 (i noviji) telefon u svojoj aplikaciji za kameru – Motion Photo. Kada se oa opcije uključi kamera čuva kratak video snimak dešavanja pre slikanja slike. Može se sačuvati ceo snimak u video formatu ili se izdvojiti posebna slika.

Primer korišćenja Lightning kamere: možete podesiti da aplikacija beleži poslednjih 5 sekundi i tada će ona sačuvati oko 87 slika do trenutka pritiska okidača. Ja sam podesio ~5.122 sekunde i piše da će uslikati 87 slika, a što će zauzeti oko 721 MB (ako ih sve sačuvate).

Iako kamera može da čuva do 6 sekundi (barem meni tako piše) nema potrebe za tim jer vi možete pritisnuti okidač i 2 sekunde nakon munje, ili sekund…

Kada uslikate munju, imaćete izlistane sve fotografije i možete ih sve sačuvati, sve obrisati ili sačuvati/obrisati pojedinačne. Pored toga, možete omogućiti kontinualni fokus ili možete sami fiksirati fokus, a i podesiti osvetljenje. I to su uglavnom sve opcije.

Što se kvaliteta tiče, moj telefon može da slika i snima do 4K rezolucije ali ova aplikacija ograničava na FullHD, tj 1920x1080px, verovatno zbog brzine slikanja. Nisam testirao, ali možda će kod slabijih telefona rezolucija biti i manja.

Jesam napisao da možete ovo uraditi sa bilo kojim telefonom ali naravno da je bolje imati neki sa dobrom kamerom kako bi slika ispala što bolje. I ne očekujte kvalitet kao onaj koji se dobije slikanjem profesionalnom opremom, ovo je tako samo da uslikate munju i imate uspomenu i pokažete prijateljima. Srećno!

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pluto.aftershot

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *