Kako UVEK povezati USB iz prve?!

Stalno viđam statuse na kojima piše nešto otprilike „Ubacio sam USB iz prve. Danas me ništa ne može zaustaviti“ i slično i rešio da napišem članak o tome kako uvek povezati USB iz prve. To zapravo uopšte nije komplikovano, ne znam zbog čega je ljudima to večiti problem.

Ako budete videli da se neko žali kako USB ubaci uvek iz trećeg pokušaja, samo mu pošaljite ovaj članak i shvatiće da nije problem u USB kablu već u njemu i da nije zanimljiv.

Određivanje gornje i donje strane

USB simbol se uvek nalazi sa gornje strane, dok je simbol proizvođača sa druge strane (mada se nekad nalazi ispod USB simbola na istoj strani). Gornju i donju stranu možete razlikovati i po tome što se plastika u samom USB priključku nalazi sa zadnje strane, tj. suprotno od strane gde je USB simbol.

kako ubaciti usb iz prve

Kada gledate USB videćete da ima po dve rupice sa obe strane. Ako su rupice obojene onda je to DONJA strana, ako su rupice prazne onda je to GORNJA strana.

kako ubaciti usb iz prve

Kad uzmete USB u ruke možete da odredite gornju i donju stranu instant tako što ćete videti USB simbol, osetiti simbol ili videti rupice. Dakle, veoma je lako, imate tri indikatora čak. Svaki čovek sa minimalnom inteligencijom može da odredi gornju i donju stranu u deliću sekunde.

#1 situacija – USB je horizontalno postavljen

Ako je USB port postavljen horizontalno, u 99% slučajeva USB simbol ide GORE. Ipak, neki laptop računari imaju naopako okrenut USB port, ali je to retkost. Ako vam se to zadesi, uvek možete videti gde se nalazi plastika u USB ulazi pa vi samo okrenete svoj USB suprotno – prosto.

kako ubaciti usb iz prve
Slika: saznajnovo.com

#2 situacija – USB je postavljen vertikalno

Kod, recimo, televizora USB je u većini slučajeva postavljen vertikalno i ovde je veoma jednostavno: gornja strana u 99% slučajeva ide ka vama. Gornja strana je, da se podsetimo, ona koja ima simbol ili prazne rupice. Opet, i ovde postoji mogućnost da je naopako postavljen ulaz, ali onda isto vidite ili probajte pa ćete znati za ubuduće.

To je sva mudrost. Nije teško, zar ne?

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *