Moji „must-have“ programi u računaru (2017)

Računar imam deset godina i koristio sam gomilu programa, ali uvek se zadrže neki koje koristim svakodnevno i koje instaliram obavezno nakon podizanja sistema.

U ovom članku ću napisati koji su to programi, čemu služe i koliko često ih koristim. Zašto? Jer i ja lično više volim da saznam za neki program od nekog drugog kada znam da i taj koristi. Zato verujem da će neko od vas možda upravo ovde saznati za neki program koji će mu dosta koristiti.

Lista nema neki red niti je kategorizovana, mada podsvesno ću verovatno makar malo napraviti neku kategorizaciju.

#1 AIMP (muzika)

useful softwares for pc
Slika: saznajnovo.com

AIMP je muzički plejer koji koristim skoro oduvek. Winamp nisam nikad koristio, nije mi se dopao nikako, pa sam koristio AIMP. Sada je dosta unapređen i ima razna proširenja među kojima je i upravljanje preko Android telefona.

Koristim ga svakodnevno, internet radio stanice su uključene non-stop, otvoren je na drugom monitoru i na vrhu istog monitora se nalazi traka sa informacijama kao što je naziv trenutne numere i izvođač.

#2 PotPlayer (filmovi)

useful softwares for pc
Slika: saznajnovo.com

Nakon što su KMplayer zatrpali raznim glupostima od virusa i reklama, jedan od developera se odvojio i kreirao ovaj fantastičan video plejer. Ima gomilu opciju, među kojima su 360-degree i 3D snimci, a ja ga koristim u kombinaciji sa Haali media spliterom i još nekim kodecima za odličnu sliku.

Koristim ga više puta nedeljno, tj. kad god gledam filmove, a gledam ih često.

#3 Notepad++ (editor teksta)

useful softwares for pc
Slika: saznajnovo.com

I ovaj program koristim dosta dugo, u njemu sam iskucao najviše linija kodova. Odličan je, jednostavan i funkcionalan. Probao sam još dosta drugih, kao što su Atom i Visual Studio editor, ali u svakom sam našao neku manu.

Koristim ga svakodnevno, uvek mi zatreba ili da popravim neki bag ili da iskucam novo parče koda kada mi se pojavi ideja neka.

#4 Paint.net (uređivanje slika)

useful softwares for pc
Slika: saznajnovo.com

Ovo je napredniji alat od standardnog Paint-a a jednostavniji od recimo Photoshop-a. Koristim ga takođe dosta dugo ali samo kada mi treba brza i jednostavna obrada slike, kao što je sečenje, dodavanje strelica, zamagljivanje…

Koristim ga gotovo svakodnevno, često i za uređivanje slika za ovaj blog.

#5 Photoshop (uređivanje slika)

useful softwares for pc
Slika: saznajnovo.com

Photoshop koristim skoro pa koliko i računar, dakle nekih 8-9 godina, svakodnevno. Svi znamo čemu služi i da je najbolji u tom poslu. U njemu često kreiram banere, letke, postere, slike za blog… skoro sav grafički materijal.

Koristim ga svakodnevno, više puta na dan.

#6 Google Chrome (veb pregledač)

useful softwares for pc
Slika: saznajnovo.com

Chrome koristim od prvog dana kada sam dobio internet i od tada nisam koristio nijedan drugi veb pregledač duže od nedelju dana. Svakom sam našao manu, uvek se našlo nešto što mi ne odgovara i što se ne može zaobići pa sam se uvek vraćao na Chrome.

Koristim ga konstantno, uvek je otvoren.

Programi koje ređe koristim:

To su programi koje obavezno instaliram kada podignem sistem i koje koristim stalno. Međutim, nije kraj liste jer želim da preporučim još neke programe koje koristim s vremena na vreme a koje isto obavezno instaliram.

#7 Camtasia (video editor)

useful softwares for pc
Slika: saznajnovo.com

Ovo je video editor dosta napredan, ali ne kao Adobe Premiere, Sony Vegas i slični profesionalni alati. Kako video montaža nije moj teren, ne ulažem mnogo vremena u to i ne treba mi neki napred program. Video snimke koje s vremena na vreme napravim za Youtube (ili fakultet) montiram u ovom alatu jer ima i više nego dovoljno opcija.

Koristim ga jednom mesečno otprilike.

#8 Audacity (editor zvuka)

useful softwares for pc
Slika: saznajnovo.com

Naravno, za video se mora malo korigovati i zvuk. Ovo je najpoznatiji besplatan program namenjen za uređivanje zvuka i koristim ga na osnovnom nivou. Dosta je dobar, ima mnogo opcija i svakako ga preporučujem.

Koristim ga jednom mesečno možda.

#9 Total Commander

useful softwares for pc
Slika: saznajnovo.com

Svima dobro poznat softver za manipulaciju fajlovima u folderima. Ovaj program inače ne volim, nikada ga nisam koristio zbog njegove glavne svrhe i nikada neću. Ali, poseduje jednu korisnu opciju koju koristim: pretraga sadržaja u fajlovima. Kada imam neki projekat raspoređen u dosta foldera i mnogo fajlova, Total Commander može da pretraži određenu ključnu reč/frazu u svim fajlovima u nekom folderu.

Koristim ga možda jednom u dva meseca kada mi zatreba ta pretraga.

To je neka lista koju sam želeo da sastavim. Nadam se da ste pronašli neki koristan program za vas i da će vam dobro služiti. Ako želite, možete ispod u komentaru napisati vašu listu.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *