Ad

MP3 format zvanično mrtav – šta dalje?

0
Ad
 

Po mnogim domaćim i stranim portalima se pojavila vest da je mp3 format ugašen i da je to kraj jedne ere. Ali, nemojte se plašiti, mp3 će se koristiti još dugo, samo je njegova podrška prekinuta. Situacija kao sa Windows XP ili Windows 7 – nemaju podršku ali se koriste još uvek.

Mp3 jeste zastareo format koji je svoju slavu dostigao devedesetih zahvaljujući Napster-u i ostalim P2P servisima, i sada je vreme da se zameni boljim formatima. Zvanično saopštenje stiže od kreatora ovog formata u kojem piše da je 23. aprila 2017. godine podrška i razvijanje mp3 formata prekinuto.

I sam kreator navodi da se uveliko u TV i radio strimovima koriste ISO-MPEG kodeci kao što su AAC ili u budućnosti MPEG-H, koji su mnogo bolji od mp3. Ipak, mp3 je rasprostranjen kod korisnika i ostaće tako još dugo.

Prema testovima, AAC format na 256kbps ima bolji kvalitet nego mp3 na 320kbps. AAC ima dosta prednosti, a veličina fajla je ista, ili čak manja. I lično pesme u računaru slušam u AAC formatu.

aac-vs-mp3-file-size-comparison
Slika: winxdvd.com

Dakle, da li je ovo kraj za mp3? Nije, i neće biti još dugo. Ipak, polako će softveri i operativni sistemi prelaziti na naprednije audio formate, a samim tim će i korisnici. Do tad, uživajte u svojim mp3 pesmama :)

Ad
Tvoja reklama ovde
Izvori fraunhofer.de

Napiši komentar

Email adresa neće biti javno prikazana!

Ukoliko vam je potrebna pomoć, savet... možete poslati upit preko kontakt stranice.

Sviđa ti se članak? Lajkuj stranicu i budi u toku! Hvala 🙂 Sviđa mi se