MP3 format zvanično mrtav – šta dalje?

Po mnogim domaćim i stranim portalima se pojavila vest da je mp3 format ugašen i da je to kraj jedne ere. Ali, nemojte se plašiti, mp3 će se koristiti još dugo, samo je njegova podrška prekinuta. Situacija kao sa Windows XP ili Windows 7 – nemaju podršku ali se koriste još uvek.

Mp3 jeste zastareo format koji je svoju slavu dostigao devedesetih zahvaljujući Napster-u i ostalim P2P servisima, i sada je vreme da se zameni boljim formatima. Zvanično saopštenje stiže od kreatora ovog formata u kojem piše da je 23. aprila 2017. godine podrška i razvijanje mp3 formata prekinuto.

I sam kreator navodi da se uveliko u TV i radio strimovima koriste ISO-MPEG kodeci kao što su AAC ili u budućnosti MPEG-H, koji su mnogo bolji od mp3. Ipak, mp3 je rasprostranjen kod korisnika i ostaće tako još dugo.

Prema testovima, AAC format na 256kbps ima bolji kvalitet nego mp3 na 320kbps. AAC ima dosta prednosti, a veličina fajla je ista, ili čak manja. I lično pesme u računaru slušam u AAC formatu.

aac-vs-mp3-file-size-comparison
Slika: winxdvd.com

Dakle, da li je ovo kraj za mp3? Nije, i neće biti još dugo. Ipak, polako će softveri i operativni sistemi prelaziti na naprednije audio formate, a samim tim će i korisnici. Do tad, uživajte u svojim mp3 pesmama :)

Izvori: 1. fraunhofer.de
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *