Šta su AMP stranice i koje su prednosti AMP stranica?

AMP (Accelerated Mobile Page) standard je kreiran u saradnji kompanije Google i Twitter sa ciljem da se ubrza učitavanje veb stranica na mobilnim uređajima. Na taj način, mobilnim telefonima će biti potrebno manje procesorske snage da učitaju stranice, ali i manje internet podataka za taj proces, što utiče i na uštedu baterije samog uređaja.

AMP je, u suštini, osiromašen HTML sa nekim novim proširenjima, što doprinosi smanjenju veličine stranice i samim tim bržem učitavanju iste. Usled uskraćenja gomile funkcionalnosti, kao što je recimo Javascript, uvedeni su specijalni AMP tagovi.

Recimo, Google Analytics kod za prećenje se nalazi u običnim <script> tagovima koji ne smeju da se koriste u AMP stranicama, tj. smeju ali sa određenim proširenjima. Jedno od tih proširenja je „amp-analytics“ za implementaciju skripte za Google analitiku, ili „amp-ad“ za prikaz reklama u AMP stranici. Ako želite da malo više istražujete AMP sa programerske strane, ovde se nalazi lista AMP komponenti – link.

Dakle, AMP stranice su kopije original stranica sa HTML i CSS kodom sa određenim proširenjima. Zato se u svakoj AMP stranici u HTML kodu mora navesti link do originalne „pune“ stranice kako bi Google znao da je to jedan isti sadržaj i da ne indeksira kao duplikat.

Šta AMP znači krajnjem korisniku?

AMP stranice se prikazuju u rezultatima Google pretrage sa malenim indikatorom munjie i natpisom „AMP“ levo od datuma objave i/ili opisa. Kada korisnik tapne na taj link, stranica se učitava gotovo instant sa svim slikama i linkovima i ostalim sadržajem.

Ako se AMP stranica otvori preko Google pretrage, na vrhu će se prikazati link sajta i taster za prikaz originalnog linka stranice. Ako se AMP stranici pristupi direktno, ta traka na vrhu se neće videti.

amp-pages-example

Primer AMP stranica možete pogledati i na ovom blogu ako na kraju bilo kog linka dodate „/amp“ (bez navodnika). Možete učitati sa bilo kog uređaja.

Da li AMP ima mane? Ima naravno, gubi se sav dizajnerski deo i sve one skripte koje služe da pruže korisniku što relevantniji sadržaj u pravom trenutku, npr. povezane objave ili trenutno popularne. Naravno, sve zavisi i od sajta.

Ipak, na dnu svake AMP stranice, barem na ovom blogu, se nalazi link ka originalnoj stranici pa korisnik može da odabere da li želi punu verziju sajta ili AMP.

Prednosti su, kao što rekoh, brže učitavanje stranice, manje internet protoka se troši, manje procesorske snage i baterije, prijatnije je za čitanje…

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *