7 načina da iskoristitie USB Flash

USB Flash je uveliko standard i postali su dovoljno jeftini da može svako da ih priušti. Bez obzira što je njihova glavna funkcija skladištenje i brzi offline prenos fajlova sa jednog računara na drugi, oni se mogu iskoristiti i u druge svrhe. U ovom članku 7 ideja kako možete iskoristiti USB Flash koji vam stoji u pregradi stola i sakuplja prašinu.

#1 Linux

linux distroes cover img
Slika: gamerheadlines.com

Linux distribucija ima dosta i sve više su korisnički orijentisane tako da se i doživotni Windows korisnik može navići veoma brzo. Ako ne želite da instalirate dva sistema na računaru, možete instalirati Linux distribuciju na USB Flash stiku i imati je uvek kod sebe.

Možete iskoristiti Linux Live USB Creator ili Rufus kako biste jednostavno kreirali Live USB Linux.

#2 Android OS

remix os os for pc and laptop

Ako pratite blog znate da sam napisao uputstvo kako da instalirate Android OS na bilo kom računaru. Remix OS je baziran na Android x86 sistemu koji je, u suštini, Android za desktop računare. Možete instalirati ovaj Android na USB-u i imati ga uvek kod sebe. Lagan je, ima lep interfejs, dosta funkcija.

Kompletno uputstvo pogledajte u članku koji sam pisao nedavno – link.

#3 Pokrenite portabilne aplikacije

portableapps
Slika: blogspot.com

Portableapps.com je sajt koji Windows korisnicima nudi velik broj programa koji se mogu pokretati sa USB Flash-a. Pa tako možete poneti sa sobom Chrome, VLC, Firefox… i ostale programe koji su vam neophodni za rad. Pisao sam članak pre par godina za Chrome portable verziju, pa pročitajte ovde.

#4 Spasavanje podataka

bitdefender rescue cd
Slika: howtogeek.com

Ako vam se desi da računar ima toliko virusa da je neupotrebljiv odmah pri podizanju sistema, onda je USB Rescue možda i jedino rešenje. Bitdefender Rescue CD je alat spakovan u .iso slici spreman za čišćenje virusa iz računara pre podizanja sistema. Dakle, kreirate Bootable USB sa ovim alatom, pokrenete ga pri uključivanju računara i očistite računar od virusa.

Uputstvo se nalazi na Bitdefender zvaničnoj stranici (link), ali ako bude bilo dovoljno zahteva mogu napisati poseban članak.

#5 Koristite kao dodatni RAM

readyboost-windows7

Ako imate Windows 7 i noviji sistem onda imate mogućnost korišćenja USB Flash-a kao dodatni RAM – ReadyBoost. Ova opcija ima smisla kod slabijih računara i o njoj sam pisao detaljno šta je i kako je omogućiti. Pročitajte članak ovde.

#6 Zaključajte/otključajte računar

predator usb lock pc
Slika: predator-usb.com YT

Scenario je jednostavan: ako odlazite od računara na kraći vremenski period, izvucite USB „ključ“ i računar će biti blokiran. Vratite USB i možete nastaviti sa radom. Ovo možete postići pomoću alata Rohos, a ceo tutorijal pročitajte u ovom članku.

#7 Napravite veb server

server2go-2
Slika: server2go

Server2Go je zanimljiv alat koji vam omogućava da instalirate server na USB-u (ili CD-u) i ponesete ga svuda sa sobom. Na taj način možete poneti svuda sa sobom neki PHP sajt i pokrenuti ga u nekom veb pregledaču na bilo kom računaru. Alat možete preuzeti sa ovog linka.

#još…

Ako imate još ideja napišite slobodno u komentaru.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

3 komentara

  1. Postovani imao bih pitanje za vas.Dali se moze na usb izvrsiti bekap sistema acronis alatom i sa istog povratiti sistem.I da li usb mora biti formatiran na fat 32 ili NTFS ukoliko moze.Pozdrav za vas i hvala na mnogo strucnim stvarima koje objavljujete sa jasnim instrukcijama i objasnjenjima.

  2. Tekstovi su super,vas blog pratim redovno i stvarno ima za svakog ponesto,sve pohvale.Hteo sam samo ovim putem da dam predlog za neki od narednih tekstova.Naime radi se o jako korisnom alatu za administraciju racunara Hirens boot cd.
    Pa ako imate vremena da napisete neki tekst o tome.Mislim da bi bilo zanimljivo.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *