Firefox 54 je stigao, brži nego ikada!

0

Da, Firefox 54 je stigao i donosi nam nekoliko zanimljivih novina, među kojima su multi-process podrška kao i značajno smanjenje zauzeća memorije sistema.

Multi-process podrška je sada omogućena za sve korisnike podrazumevano, a oni koji su hteli mogli su ovu opciju testirati u verziji 48. Ova tehnologija (poznatija još i kao „Electrolysis“) razdvaja veb sadržaj od glavnog Firefox korisničkog interfejsa u procese. Tako da ukoliko loša veb stranica (loša skripta recimo) počne da loše utiče na performanse, neće uticati i na FF korisnički interfejs gde spadaju kartice, tasteri…

„Razdvajajući kartice u zasebne procese uspeli smo da još više iskoristimo hardver tako da Firefox može dostaviti više veb sadržaja sa manje čekanja“ – navode iz kompanije Mozilla.

Da ne bude samo „pričaju“, urađeni su testovi i napravljen grafikon gde se jasno vidi da najnoviji Firefox koristi znatno manje memorije od svojih konkurenata i to na više različitih sistema.

comparison-of-browser-memory-usage
Slika: mozilla.org

Firefox 54 je dostupan za preuzimanje za Windows, macOS i Linux (uključujući Ubuntu) već sada kroz ažuriranje ili sa sajta kompanije Mozilla.

https://www.mozilla.org/en-US/firefox/

P.S. ovo se čini kao veći napredak kada su u pitanju veb pregledači, ali verovatno će članak biti smešan nakon 5-6 godina :)

Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.