Firefox 54 je stigao, brži nego ikada!

0

Da, Firefox 54 je stigao i donosi nam nekoliko zanimljivih novina, među kojima su multi-process podrška kao i značajno smanjenje zauzeća memorije sistema.

Multi-process podrška je sada omogućena za sve korisnike podrazumevano, a oni koji su hteli mogli su ovu opciju testirati u verziji 48. Ova tehnologija (poznatija još i kao „Electrolysis“) razdvaja veb sadržaj od glavnog Firefox korisničkog interfejsa u procese. Tako da ukoliko loša veb stranica (loša skripta recimo) počne da loše utiče na performanse, neće uticati i na FF korisnički interfejs gde spadaju kartice, tasteri…

„Razdvajajući kartice u zasebne procese uspeli smo da još više iskoristimo hardver tako da Firefox može dostaviti više veb sadržaja sa manje čekanja“ – navode iz kompanije Mozilla.

Da ne bude samo „pričaju“, urađeni su testovi i napravljen grafikon gde se jasno vidi da najnoviji Firefox koristi znatno manje memorije od svojih konkurenata i to na više različitih sistema.

comparison-of-browser-memory-usage
Slika: mozilla.org

Firefox 54 je dostupan za preuzimanje za Windows, macOS i Linux (uključujući Ubuntu) već sada kroz ažuriranje ili sa sajta kompanije Mozilla.

https://www.mozilla.org/en-US/firefox/

P.S. ovo se čini kao veći napredak kada su u pitanju veb pregledači, ali verovatno će članak biti smešan nakon 5-6 godina :)

Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.