Firefox 54 je stigao, brži nego ikada!

Da, Firefox 54 je stigao i donosi nam nekoliko zanimljivih novina, među kojima su multi-process podrška kao i značajno smanjenje zauzeća memorije sistema.

Multi-process podrška je sada omogućena za sve korisnike podrazumevano, a oni koji su hteli mogli su ovu opciju testirati u verziji 48. Ova tehnologija (poznatija još i kao „Electrolysis“) razdvaja veb sadržaj od glavnog Firefox korisničkog interfejsa u procese. Tako da ukoliko loša veb stranica (loša skripta recimo) počne da loše utiče na performanse, neće uticati i na FF korisnički interfejs gde spadaju kartice, tasteri…

„Razdvajajući kartice u zasebne procese uspeli smo da još više iskoristimo hardver tako da Firefox može dostaviti više veb sadržaja sa manje čekanja“ – navode iz kompanije Mozilla.

Da ne bude samo „pričaju“, urađeni su testovi i napravljen grafikon gde se jasno vidi da najnoviji Firefox koristi znatno manje memorije od svojih konkurenata i to na više različitih sistema.

comparison-of-browser-memory-usage
Slika: mozilla.org

Firefox 54 je dostupan za preuzimanje za Windows, macOS i Linux (uključujući Ubuntu) već sada kroz ažuriranje ili sa sajta kompanije Mozilla.

https://www.mozilla.org/en-US/firefox/

P.S. ovo se čini kao veći napredak kada su u pitanju veb pregledači, ali verovatno će članak biti smešan nakon 5-6 godina :)

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *