Kupovina, postavljanje i kontrolisanje ventilatora u računaru

Ako imate dodatne ventilatore u računaru i smatrate da sistem ne kontroliše njihovu brzinu kako treba, možete sami podesiti i čak zadati vrednosti za određene temperature.

Ukratko o ventilatorima u kućištu

Potrebno da imate PWM (Pulse-width modulation) ventilatore, tj. one koji imaju četiri žice i koji se uključe u ploču. To je potrebno zato što treća žica služi za prenos informacije o brzini obrtaja, a četvrta za kontrolisanje brzine. Dakle, ne one koji idu direktno na napajanje (Molex) i imaju dve žice: Ground i Power. Takvi ventilatori će se uvek okretati maksimalnom brzinom.

pwm-vs-molex-fan-cooler

Prednost PWM ventilatora je što možete kontrolisati brzinu (sami ili da sistem to radi za vas) i štede el. energiju jer ne rade maksimalnom brzinom kada to nije potrebno. Mana je što su malo skuplji.

Da, i CPU i GPU kuleri su PWM naravno i njih možete kontrolisati na isti način ali ja ne preporučujem jer ako nešto krene kako ne treba može doći do brzog pregrevanja (grafičkog) procesora i eventualne štete na hardveru. Zato sam izabrao ventilatore koje sam ugradio u samo kućište i koji služi samo za njegovo hlađenje ako temperatura unutra postane velika. A ako nešto krene kako ne treba nije velika šteta.

Napomena: kod nas ćete češće naći ventilatore za kućišta sa tri žice. Razlika je što oni nemaju PWM ali se mogu kontrolisati promenom voltaže. Imaju manji opseg kontrole, ali su jeftiniji. Svakako možete priključiti ventilator sa tri žice u ploču koja ima četiri pina, samo poravnajte tako da PWM pin na ploči viri van konektora.

Kupovina ventilatora

Ako nemate dodatne ventilatore, ili imate one obične sa dve žice, i želite da kupite, potražite na internetu one koje imaju tri ili četiri žice. Takođe obratite pažnju na veličinu, to je još bitnije. Kućišta imaju otvore različitih veličina pa je potrebno da izmerite (ukoliko ne znate ili ne piše na kutiji). Bitna je i brzina obrtaja koja je izražena u RPM (rotation per minute). Nivo buke gledajte ako vam je to bitno, izražava se u „db“ (decibeli). Poslednji detalj na koji morate obratiti pažnju je protok vazduha koji se izražava u CFM (Cubic feet per minute).

Primer:

Dimenzije ventilatora 120x120x25mm
Brzina ventilatora 1200 RPM Nivo buke: <30db Protok vazduha: 37.06 CFM
Konektori Molex – 4pin
Ostalo Napon: 12V Nominalna jačina struje: 0.17A ± 0.03A Boja: Blue LED

Ovaj ventilator iz primera ima i Molex (dve žice) i 4-pin konektor. Dakle, možete ga priključiti i na napajanje i u ploču. Najbolje je uzeti ovakve jer uvek možete da promenite mišljenje pa premestite ventilator.

Postavljanje

Kada kupite ventilatore zašrafite ih na odgovarajućem mestu i obratite pažnju na strelice koje pokazuju u kom smeru se lopatice okreću i kako vazduh struji kroz njih. Filozofija oko postavljanja ventilatora nije jednostavna, ali ni teška. Ako želite da smanjite generalno temperaturu u kućištu postavite jedan napred dole koji uvlači vazduh, i nazad gore koji izduvava vazduh (vidi sliku ispod). Jer se topao vazduh podiže ka gore pa je potrebno dole uduvati hladan i gore nazad izduvati topao vazduh.

pc-case-airflow-cooler-fans

Kabl priključite u ploču u konektor predviđen za kuler. Običlno piše SYS_FAN ili CHA_FAN, ima četiri (ili tri) mala pina. Ako imate više konektora, mogu biti raspoređeni po ploči, a mogu biti i grupisani. Takođe će pisati i broj, npr. sys_fan1 i sys_fan2. To je jako bitno i zapamtite (ili zapišite) koji ste gde priključili jer će vam kasnije trebati ta informacija.

case-fan
Slika: techreport.com

Kontrolisanje ventilatora

Podrazumevano ventilatore ne možete ručno podešavati iz sistema već morate to omogućiti. Proces je malčice napredniji pa ako ne možete da se snađete bolje pitajte nekog stručnijeg da vam to uradi. Podešavanje se sastoji iz dva dela: BIOS i Softver.

Podešavanje BIOS-a

Prvo morate podesiti u BIOS-u da određeni ventilator ima mogućnost manuelnog kontrolisanja. Svaki BIOS je drugačiji i ova opcija će se naći na nekon drugom mestu. Uglavnom, kod mene se nalazi na početnom ekranu pod PC Health pa System Fan Control.

uefi bios fan cooler speed control

Izaberite System Fan i postavite vrednost na Manual. Imate još i Full speed, normal i silent. Razumete šta koja vrednost radi.

Sačuvajte podešavanja i restartujte sistem iz BIOS-a (kao i uvek).

Rad u softveru

Ok, sada je potrebno u samom softveru podesiti brzinu. Ja koristim SpeedFan jer je besplatan i dobro se snalazim u njemu. Podrazumevano ne možete podešavati brzinu još uvek, morate obaviti još nekoliko koraka:

1) Otvorite podešavanja klikom na „Configure

speedfan manual cooler fan control (2)

2) Idite na karticu „Advanced

3) U padajućem meniju pod nazivom „Chip“ videćete nekoliko opcija

Broj i naziv opcija zavisi od toga kakvu konfiguraciju imate. Ne mogu vam tačno reći šta da izaberete jer se verovatno razlikuje kod vas. Ali mogu vam pomoći da izaberete opciju, nije teško.

Eleminišete ono što znate šta je a da nije ploča. Recimo, videćete oznake HD0, HD1… ili Intel ili CPU ili možda GeForce, ili nešto za AMD… To vam ne treba, treba vam opcija koja označava ploču. Kada odbacite sve što nije ploča ono što ostaje to je to. Ili izaberite svaku stavku dok ne dobijete ekran koji ću sad objasniti.

speedfan manual cooler fan control (2)

Kada izaberete tu opciju morate dobiti poveći spisak i na tom spisku da se nalazi PWM 1 mode, PWM 2 mode… itd. zavisi koliko imate priključaka za ventilator.

E ovde vam trebaju one informacije o brojevima koje sam spomenuo da zapišete. Pored PWM stavki imate „Value“ i piše nešto SmartGuardian ili možda nešto drugo. Uglavnom, kliknite na PWM koji želite da kontrolišete i dole pod „Set to“ stavite „Software controlled„. I tako za svaki koji želite.

Desno možete otkačiti „Remember it“ kako ne biste ovo podešavanje morali da radite svaki put kada isključite napajanje (ugasite računar, stavite u sleep…).

Potvrdite sa „Ok“ i vratite se na početni ekran programa SpeedFan. Videćete dole PWM stavke i procente, podrazumevano stoji 27%, npr. PWM2 27%

speedfan manual cooler fan control (4)

Možete da povećate procenat i videćete gore da se broj obrtaja povećava, a i čućete u kućištu glasniji šum. Sada možete ručno da podešavate ventilatore!

Dodatna podešavanja

Možete podesiti da se brzina menja automatski u zavisnosti od temperature neke komponente. Recimo, podesite krivu koja kontroliše bočni hladnjak u zavisnosti od temperature grafičke. Ili prednji ventilator u zavisnosti od temperature procesora. Ili možete kombinovati ventilatore i temperature komonenti!

1) Opet otvorite podešavanja i karticu „Fan Control

2) Kliknite na „Add“ i unesite neko ime po želji

3) Sad dole otkačite „Controlled speed“ i iz padajućeg menija

4) Izaberite ventilator

5) Ispod kliknite na „Add“ i izaberite koju temperaturu će da prati

speedfan manual cooler fan control (5)

6) Ok i opet Ok da sačuvate

7) U početnom ekranu programa kliknite na „Automatic fan speed“ (ispod cinfigure tastera)

speedfan manual cooler fan control (2)

8) Namučite računar kako bi se zagrejao da vidite kako se ventilator ubrzava

Moja podešavanja možete videti na slici iznad (ispod petog koraka). Podesio sam da se prednji ventilator ubrza i uspori u zavisnosti od temperature procesora. Možete videti i grafik kako sam podesio, ali još uvek nije završen, trenutno ga dorađujem. Vi vaš možete prema potrebama vašeg računara.

To je to za ovaj tutorijal! Ako imate pitanja pišite u komentaru. Nadam se da je bio od koristi :)

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. Hvala na lepom objasnjenju. Recite mi da li se moze sacuvati postavke i kad se restartuje kompjuter, da se program sam podigne i odradi? P.S. I jedno pod pitanje, zasto na jednom kompjuteru u BIOS-u ne mogu da menjam brzinu ventilatora, a ukljucen je Fan Control? Hvala.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *