Sajber bezbednost – novi bitan termin za provajdere video nadzora

Ubrzani razvoj novih tehnologija uzrok je stalnih promena u industriji bezbednosti, ništa čudno, industrija koristi i prilagođava nove tehnologije svom poslu. Prelaz s analogne na digitalnu tehnologiju bio je velika tačka preokreta.

Lennart Alexandrie
Lennart Alexandrie / spe.cps.com.cn

Ovaj prelaz uzrok je integracije, sveprožimanja svih oblika tehnologija, a kao krajnji rezultat postalo je jednostavnije, ekonomičnije i čini se fleksibilnije koristiti male i velike digitalne online uređaje.

U nedavno objavljenom izdanju časopisa „Detektor„, Lennart Alexandrie iznosi svoje stavove o tome kako bi na industriju bezbednosti mogla uticati pojava pod nazivom sajber pretnja.

1) Kako god bilo, proces integracija različitih tehnoloških sistema nastaviće da se dešava. Bezbednosna tehnologija je, u to nema sumnje, atraktivno područje i sve je veća potražnja za automatizacijom zgrada.

Tome smo svi svedoci – živimo u tom novom svetu pametnih zgrada i pametnih gradova. Umrežavanje Stvari (Internet of Things) nije samo fraza, to je prava revolucija u istoriji čovečanstva. Fraza „Internet stvari“ ušla je u mainstream rečnik. Pojam se odnosi na razne uređaje koji komuniciraju i dele podatke između sebe i čine naše živote jednostavnijim.

2) Više nego ikad ranije veće su mogućnosti za uspešno dizajniranje rešenja klijentima kroz uslužne servise koji se nude kompanijama, javnim organizacijama i privatnim domovima. Živimo u svetu u kom je „Internet of things“ ključ modernog, efikasnog i ekološki održivog društva i zajednice. Ili sve barem tako izgleda. Međutim „Umrežavanje Stvari“ (Internet of Things) je prava otvorena pretnja usmerena prema privatnosti i sigurnosti pojedinca. Velika je pretnja i za korporacije i državne organizacije, kao i za sve narode sveta.

Internet Of Things
Internet Of Things

3) Naši umreženi online uređaji (tablet, Ipad, pametan telefon etc.) potencijalni su prenosioci virusa. Oni su svakako višestruko korisni uređaji, sadrže sijaset korisnih informacija i imaju milion aplikacija kojima se služimo, ali su isto toliko osetljivi i na opasne viruse koji dolaze sa mreže. Znamo li kuda sve dopiru naši online uređaji, imamo li traga ka svim linkovima?

Ovo je retoričko pitanje. Da bismo naše umrežene uređaje zaštitili trebalo bi uraditi važne stvari. Povezani uređaji mogu biti hakovani i korišćeni za upade na servere. U nekoliko slučajeva preko ukradenih tableta ili telefona distribuirani su programi sa virusima koji su oštetili server. Uglavnom su na njima bile instalirane IP kamere ili DVR.

4) Zapadni stručnjaci su mišljenja da bismo se trebali kloniti kineskih proizvoda baš iz tog razloga, ali to nije tako jednostavno. I giganti među proizvođačima digitalnih uređaja iz Japana, Amerike i Evrope bili su hakovani i preko njih se lako može preneti virus koji izaziva haos.

Svi online proizvodi sa sobom nose i dozu rizika, a on se opet može umanjiti ako bi korisnici uređaja izbegavali da koriste fabrički predodređena i postavljena korisnička imena i lozinke proizvođača. Hakerima je dovoljno da skeniraju podatake proizvođača i tako uđu u sistem uređaja preko kog puste program zaražen virusom (kao što je Mirai) a onda uguše servere ili namerno uzrokuju druga oštećenja.

5) Ko mora preuzeti veću odgovornost?

Svakako, industrija bezbednosti, a zatim i proizvođači, distributeri, ali i serviseri koji instaliraju uređaje. Zahtevajte od dobavljača zaštitu, informišite se, edukujte kupce i klijente ako ste vlasnik od koga se kupuju uređaji, ne fokusirajte se uvek samo na cene i zaradu. Saznajte sve što možete o sajber bezbednosti  i obratite pažnju na to da li su i vaši dobavljači svesni opasnosti.

Povećanje bezbednog korišćenja bilo kog uređaja povećava trošak proizvođaču, ali tržište je spremno platiti cenu za to. Odlučiti se za najjeftiniju alternativu od svih ponuđenih može biti veoma skupa i neprijatna avantura.

Prethodan broj  „Detektora“ iz januara ove godine bio je posvećen video nadzoru i sajber bezbednosti. U ovom broju se nastavlja sa istom temom, piše se o važnim stvarima, o IoT tehnologiji i sajber bezbednosti na nedavnoj izložbi „Sectech“ u Norveškoj.

Video-nadzor-sa-primesama-IP-video-analitike-1
Slika: videonadzor.net

Širimo pogled na celu tu stvar koja se tiče svih nas i koja je velika pretnja i izazov. Sa tim se moramo susresti i biti spremni da se borimo.

Na nedavno održanom sajmu „ISC West Expo“ bilo je nekoliko izlagača provajdera video nadzora, koji su tokom izložbe održali detaljne i visoko profilisane prezentacije svog pristupa sajber bezbednosti. Sajber bezbednost je postala nova bitna reč i nema sumnje da svi oni koji se profesionalno bave tehnologijom i industrijom bezbednosti ozbiljno shvataju ovaj problem – i to ne samo kompanije na Zapadu.

Shvatiti problem je prvi neophodan korak pre nego što se uđe dublje u složeni sistem IoT. Nekoliko izazova zahtevaju brza rešenja, a industrija bezbednosne tehnologije mora preuzeti svoj deo odgovornosti.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *