Šaljite poruke i slike bez interneta ili mobilne mreže!

Problem sa telefonima je taj da se oslanjaju ili na mobilnu ili na internet mrežu kako bi ostvarili komunikaciju sa ostalim uređajima. Šta ako u nekom području nema ni jedne ni druge mreže? Šta ako dođe do prirodne nepogode i sve mreže budu onemogućene?

Rešenje naravno postoji, a to je izgradnja nove mreže pomoću samih uređaja. U ovom članku ću predstaviti jedan hardver koji to radi, ali i mobilnu aplikaciju koja koristi sam uređaj za kreiranje mreže.

#1 Sonnet

Sonnet je mali uređaj koji se povezuje sa ostalim u radijusu od 5 kilometara. Zatim se pomoću telefona povežete na svoj Sonnet uređaj i možete komunicirati preko aplikacije sa bilo kome u toj mreži. Primer: ako se vaš Sonnet poveže sa drugim u radijusu od 5km, i taj drugi sa nekim trćim u radijusu od 5km, vi ćete moći da komunicirate sa onim trećim uređajem, ali i drugim. Dakle, što više korisnika koristi ove uređaje mreža je veća, a samim tim i pokrivenost bolja.

sonnet how it works
Slika: kickstarter

Sonnet dolazi sa mobilnom aplikacijom pomoću koje možete slati poruke, slike, glasovne poruke i GPS lokaciju. Ima ugrađene i offline mape pa možete pomoću GPS-a pratiti put i videti gde se nalazite. Poseduje i SOS opciju koja šalje alarm ljudima u vašoj blizini koji koriste ovaj uređaj.

Kako kreatori navode, baterija traje 24 sata sa neprekidnim korišćenjem, a poseduje i USB port pa možete puniti svoj telefon. Uz to, uređaj je otoran na vodu i prašinu.

Kickstarter kampanja traje još mesec dana (od trenutka pisanja ovog članka) a već su prešli traženi budžet.

https://www.kickstarter.com/projects/sonnet/sonnet-decentralized-mobile-communication

#2 FireChat

Ovo je aplikacija koja radi na istom principu kao i Sonnet ali ne zahteva dodatni hardver, već samo vaš telefon. Princip kreiranja mreže je isti, a koriste se Bluetooth i WiFi telefona. Međutim, mana ove aplikacije je što se uređaji mogu povezati na maksimalnoj udaljenosti od 60 metara, dok se Sonnet povezuje na 5km.

firechat how works
Slika: FireChat YT

Ova aplikacija je pogodna za velike događaje (kao što su koncerti) kada su mobilne i internet mreže preopterećene. Tada se može kreirati ovakva mreža i možete slati poruke i slike bez problema.

Slanje privatnih enkriptovanih poruka je takođe moguće pa će vašu poruku moći pročitati samo korisnik kome je namenjena, ne i svi uređaji kroz koje usput poruka prođe. Svakako je moguće kreiranje i javnih soba pa svi u mreži mogu čitati i slati poruke.

Aplikacija je besplatna i dostupna za Android i iOS uređaje – preuzmi.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *