Blog o računarima, pametnim uređajima i veb tehnologijama

Saveti za kupovinu televizora (2017)

Kako i sam uvek pazim prilikom kupovine tehnike, verujem da će i vama značiti nekoliko saveta ukoliko ste odlučili da kupite nov televizor. Kupovina televizora nije ništa komplikovanija od kupovine telefona, čak je i lakša jer imate manji izbor i televizori imaju manje detalja na koje morate obratiti pažnju.

Pošto sam svestan da kupovna moć u Srbiji nije velika, odmah ću predložiti domaći brend Tesla.

Tesla televizori, i generalno uređaji, su postali veoma popularni u Srbiji za kratko vreme. Na našem tržištu Tesla brend se može videti na televizorima, telefonima, tablet računarima, klima uređajima, a ono što ga izdvaja jeste odnos cena/kvalitet.

Odličan su izbor za one koji bi želeli pristojan kvalitet za ne toliko mnogo novca. Uz to, ovi televizori se sklapaju u Srbiji pa i samom kupovinom pomažete razvoju domaće privrede.

Na raspolaganju imate razne, od jeftinijih do skupljih, možete da birate prema funkcijama, ceni, veličini ekrana, itd.

Ali, pre svega moram ukratko objasniti najčešće termine sa kojima ćete se susreti prilikom kupovine. I ne brinite, gledaću da vas ne zatrpam tehničkim terminima.

Rezolucija

U suštini broj treba da bude što veći. Jer, što veća rezolucija to je slika oštrija. Rezolucija predstavlja broj piksela na ekranu i obično se izražava kao brojxbroj, npr. 1080×720. Pomnožite ih i dobijate ukupan broj piksela na ekranu.

Kada se radi o Tesla televizorima, tj. Generalno jefitnijim i srednje skupim televizorima, najčešće ćete se susresti sa ovim rezolucijama:

 • HD Ready je rezolucija od 1366×768 piksela. Ova rezolucija je prihvatljiva za televizore do 32 inča za osnovno gledanje filmova i TV kanala.
 • Full HD je rezolucija od 1920×1080 piksela koja je danas gotovo svuda standard, pa i kod nas. Ako planirate da koristite TV kao sekundarni monitor, ne biste trebali da birate ništa ispod ovog.

UHD (Ultra HD) je rezolucija od 3840×2160 piksela i trenutno se kod nas ne isplati uzimati. Imate još i recimo 4K rezoluciju (4096×2160 piksela) i ako ste prosečan korisnik ovakav TV vam nije potreban. Skupi su, tek su u povoju, i nema dovoljno digitalnog sadržaja te rezolucije koji biste gledali, pogotovo ne kod nas.

Veličina ekrana

Obično se izražava u inčima i meri se po dijagonali i veoma je bitno izabrati pravu veličinu. To možete učiniti tako što ćete izmeriti u centrimetrima rastojanje sa kojeg ćete najčešće gledati TV i podeliti sa 2 ukoliko kupujete Full HD ili sa 3 ukoliko kupujete HD Ready TV (kasnije ću vam pomoći da odaberete između ta dva). Taj broj koji ste dobili je otprilike dijagonala ekrana u centimetrima, a vi možete konvertovati u inče. Ovaj kalkulator vam može pomoći u celom procesu: http://www.rtings.com/tv/reviews/by-size/size-to-distance-relationship

Saveti za kupovinu televizora

Tehnologija panela

U suštini imate dve opcije ovde: LCD i Plazma. Seminarski na fakultetu sam pisao na ovu temu i ima dosta toga da se piše, ali da vas ne bih zatrpavao možda vama nebitnim tehničkim detaljima, napisaću ukratko.

LCD ima svoje varijacije kada se radi o pozadinskom osvetljenju: LED i CCFL. Kada kupujete TV ako piše samo LCD onda je to CCFL varijanta, a ako piše LCD LED onda je to LED varijanta. Postoji i OLED ali su takvi televizori skupi i možda neisplativi kod nas.

Plazma ima prednost u odnosu na LCD po pitanju kontrasta, bržem vremenu odziva i većim uglovima gledanja. Sve ih manje ima ali ako ste gejmer preporučujem upravo ove televizore.

Frekvencija

Još jedna bitna brojka na koju trebate da obratite pažnju i poželjno je da bude što veća. Izražava se u hercima (Hz) i za prosečnog korisnika 60 Hz je sasvim dovoljno.

Vreme odziva

Izražava se u milisekundama (ms) i predstvlja vreme koje je potrebno televizoru da prikaže sliku na ekranu nakon što ju je primio na ulazu. Poželjno je da broj bude što manji, a 8ms je skroz ok za prosečnog korisnika.

Kontrast

To je odnos između najsvetlije bele i najtamnije crne. Izražava se samo kao broj:broj, npr. 1.000:1. Samo  pazite, prodavci često napišu Dynamic Contrast kao najveću brojku jer i jeste, može biti npr. 100.000:1, ali taj broj vam ništa ne znači. Treba da realni kontrast (Tru Contast) bude što veći, a on je do 5.000:1 uglavnom kod skupljih televizora.

Ugao gledanja

Jendostavno ugao pod kojim možete da gledate TV a da ne dođe do promene kvaliteta slike (boje, osvetljenje, oštrina…). Broj se izražava kao broj/broj°, npr. 178/178°

Saveti za kupovinu televizora
Slika: hometoys.com

Digitalni tjuner

DVB-T2 je postao sve traženiji pojam i kod nas kada smo prešli na digitalni signal. Ako vaš TV ima ovu funkciju, onda vam ne treba set top box već možete ubaciti antenu direktno u TV i imati digitalne TV kanale.

Smart

I na kraju dolazimo do opcije SMART. Šta to uopšte znači? Ukratko: vaš TV ima operativni sistem. Taj OS dodaje televizoru dosta korisnih funkcija, kao da imate računar ispred sebe. Dakle, možete da pokrenete i instalirate aplikacije, idete na internet, gledate digitalni sadržaj sa eksternih uređaja (USB flash, memorijske kartice..) i još dosta toga.

Samo o Smart funkcijama može poseban članak da se piše, pa ću i napisati za koji dan.

Update: napisao sam članak i o pametnim televizorima, pa pročitajte ovde.

Saveti

U ovom delu za kraj ću vam dati nekoliko saveta za kupovinu televizora, odnosno na šta da obratite pažnju od svih onih detalja u zavisnosti za šta kupujete TV. Veličinu ekrana neću uzimati u obzir jer to zavisi od toga odakle gledate TV. Pisao sam iznad kako da odredite dijagonalu koja vam treba.

1) Klasično gledanje filmova i TV kanala

Ako kupujete TV u ove svrhe, onda možete proći dosta jeftino. Dovoljna vam je HD Ready (1366×768) rezolucija, frekvencija od 60Hz, LCD ekran (ne mora biti ni LED), DVB-T2 opciono ukoliko nemate set top box. Za ugao gledanja procenite sami jer znate koliko ljudi će odjednom da gleda TV i kakav vam je raspored sedenja. U suštini, 178/178 je sasvim pristojan ugao i verovatno će zadovoljiti potrebe većine. Vreme odziva ne igra preteranu ulogu pa možete uzeti neki sa makar 8ms.

Primer: TESLA 24S306BH LED TELEVIZOR

tesla televizori
Slika: tehnomarket.rs

2) Ljubitelji filmova

Ako kupujete TV primarno za gledanje filmova uz možda neki stereo sistem zvučnika, onda peporučujem malo bolji TV. Recimo, Full HD minimalna rezolucija, frekvencija 100+Hz, LCD LED ekran kao velika preporuka zbog odlične crne boje (koja se postiže gašenjem LE dioda) i živopisnijih boja, a ugao gledanja opet zavisi od vas i vašeg rasporeda sedenja. Dodatno preporučujem i pozadinsko LED osvetljenje, tzv. Ambient light. Takvi televizori su još dodatno skuplji, ali je doživljaj dosta bolji.

Primer: TESLA 40S306BF LED TELEVIZOR

tesla televizori
Slika: tehnomarket.rs

3) Gejming

Ako planirate da kupite TV za igrice, onda preporučujem i ovde veću rezoluciju (minimum Full HD), što bolji odziv ekrana (što više Hz), ugao gledanja nije toliko bitan jer ćete igrati sami, eventualno sa još nekim. I kašnjenje da bude što manje, oko 3ms. Mada, verujem da gejmeri bolje znaju kako da izaberu TV prema svojim potrebama.

4) TV kao primarni (ili sekundarni) monitor

Ako planirate da koristite TV i kao monitor, onda ćete morati da izdvojite malo više para. Jer, monitor gledate izbliza i mora da bude što oštriji, dakle što veća rezolucija na manjoj površini (da biste dobili što veću gustinu piksela – PPI). Ovde gledajte da rezolucija bude makar Full HD, i osvežavanje što veće. Takođe, veoma bitna je dijagonala jer ne smete uzeti sa prevelikim ekranom koji će zauzimati veći deo vidnog polja i izazvati „motion sickness „. A opet ne možete ni manji ekran jer nećete videti ništa iz daljine kada ga budete koristili kao TV.

Za kraj

U suštini to je to. Bitno je da znate za šta ćete koristiti TV i onda znate i odakle ćete ga gledati i na osnovu toga znate dijagonalu i rezoluciju. Ostale parametre birate na osnovu namene televizora i, naravno, vašeg budžeta.

Povezani tekstovi:

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!

6 komentara
 1. Mi kaže

  Molim Vas pomozite mi koji televizor da kupim. Odgovaralo bi mi 40-43 inca do 60000din. Unapred hvala

 2. Milan kaže

  Kao monitor ga koristim sa udaljenosti od metar do metar i po, tu negde..

 3. Milan kaže

  Ja sam kupio ovaj TV, njega koristim i kao monitor i kao televizor. Grundig 32 VLE 4520 BM. Volim pogledati i koji film na njemu a povremeno odigram i poneku zahtevnu igricu, tipa GTA 5. Šta misliš o njemu da li sam pravi TV izabrao?

  1. Stefan Marjanov kaže

   Prednost je 16:10 format (koji više prija ljudskom oku) i što je direct LED (plus formati podržani, TV funkcija… itd). Mana je što može da izazove motion sickness, zato obrati pažnju sa koje udaljenosti ga koristiš kao monitor. Ne bi smeo da ti pokrije većinu vidnog polja i tako ne bi trebao da igraš igrice duže vreme.

 4. Bodgan kaže

  HD Ready je 1080×720, a full HD je 1920×1080. Slika ti govori jedno, a tekst drugo. :)

  1. Miki kaže

   Tesla uredjaji su na žalost prepakovani kinezi.Koji na žalost skoro da nemaju veze sa Srbijom sem sto ih sklope i nalepe etiketu tj marku Tesla.A onaj ko misli da se proizvodi u Srbiji ili da je Srpska marka taj se zajebao.

Ako već nisi, lajkuj stranicu i budi u toku! Hvala