Smart TV – Ukratko o pametnim televizorima

16

Pametni televizori (Smart TV) polako postaju standard i kod nas. Sve više kupaca se odlučuje da kupi ovakav televizor jer, jednostavno, pametan televizor dopunjuje uživanje tokom korišćenja istog raznim korisnim funkcijama i aplikacijama.

U ovom članku pišem ukratko osnove o pametnim televizorima kao dodatak prethodnom članku – Saveti za kupovinu televizora (2017).

1) Šta je Smart TV?

Originalni naziv je bio „Umreženi televizori“ (engl. connected TVs) ali su kasnije dobili naziv „Smart TVs“ od kompanija koje su počele da ih proizvode, kao što su Samsung i LG. Sada se za pametni televizor podrazumeva svaki TV koji može da se poveže na internet kako bi pristupio raznim medijskim servisima, i/ili da pokreće aplikacije. Da bi bio u stanju to da uradi, TV mora da ima poznate komponente sa kojima se susrećemo kod računara, kao što su procesor, memorija, grafički procesor… a samim tim i operativni sistem (OS) koji će sve to da „poveže“.

2) Koje komapnije proizvode pametne televizore?

Danas gotovo svi proizvođači prave svoje modele pametnih televizora kako bi ostali konkurentni na tržištu. Pa tako imamo i kineske kompanije koje prave najjednostavnije pametne televizore, i poznatije koje prave veoma napredne, ali i skupe, kao što su LG, Samsung, Sony, Philips… Svaka od tih poznatijih kompanije ima ili svoj ili verziju već dostupnog naprednijeg operativnog sistema za pametne televizore.

3) Operativni sistemi

Kako bi televizor pružio što više opcija i što bolje korisničko iskustvo, kompanije koje ih proizvode ugrađuju operativne sisteme koji mogu to da pruže. Evo nekoliko poznatijih kompanija i imena sistema koje koriste:

  • LG televizori: Web OS
  • Samsung televizori: Tizen OS
  • Panasonic televizori: Firefox OS
  • Sony televizori: Android OS
  • Apple televizori: tvOS
lg webos 3 smart tv
LG WebOS / Slika: Aban Tech YT

Svaki OS ima svoje prednosti i mane, ali vodeće kompanije se trude da njihov OS bude najbolji pa za rezultat imamo zaista kvalitetne operativne sisteme u televizorima.

4) Kako se TV povezuje na internet?

Kao što sam pomenuo, jedna od odlika pametnih televizora je mogućnost povezivanja na internet. Mogu se povezati ili direktno Ethernet kablom ili preko WiFi mreže.

Na tržištu kod nas ćete uglavnom naći sa WiFi opcijom ali i ovde imate dve mogućnosti: ugrađen i mogućnost ugradnje. Ako ima ugrađen onda ste spremni za povezivanje, a ako ima mogućnost ugradnje onda morate kupiti posebno WiFi USB priključak od proizvođača koji može koštatit 50 i više evra.

Ipak, imate i alternativu a to je Access Point. Dovoljno je da kupite neki jeftiniji (oko 10 evra) i samo ga postavite u Client mod i povežete putem Ethernet kabla za TV. Tada će TV „misliti“ da ste priključili mrežni kabel a vi ustvari hvatate kućni WiFi.

Koju god WiFi opciju da imate, prvo osigurajte dobar WiFi signal u području gde će se TV nalaziti. Ukoliko je signal slab, kupiti neki WiFi Repeater.

5) Mogućnosti

Ok, rešili ste da kupite pametan TV ali ne znate šta sve on nudi, kako da iskoristite njegov potencijal? Ja vam ne mogu reći tačno šta vaš TV može a šta ne budući da to zavisi od proizvođača, modela i operativnog sistema (pa čak i verzije operativnog sistema). Uglavnom, svi oni nude aplikacije.

Aplikacije mogu biti ugrađene koje nudi proizvođač (uglavnom kod jeftinijih), ili ćete imati velik izbor aplikacija sa nekom prodavnicom (kod skupljih). Ako taj OS ima dobru podršku i prodavnicu aplikacija, onda možete naći dosta aplikacija koje će dosta proširiti mogućnosti televizora.

lg smart tv
Slika: flickr

Pored aplikacija, proizvođači dodatno ugrade neke zanimljive i korisne opcije. Recimo LG webOS 3.0 nudi opciju deljenja ekrana na dva dela, mogućnost slušanja muzike bez uključivanja TV-a, Magic Zoom za uveličavanje dela ekrana bez gubitka kvaliteta, Channel Advisor koji će vam predložiti šta narednog da gledate na osnovu vaše istorije gledanja. To su samo neke od mogućnost, a jedan takav TV se može naći kod nas za oko 36.000 dinara.

6) Smart TV vs. Set-top box

Možda ćete se pitati zašto kupiti čitav TV ako možete sve te opcije dobiti i kupovinom set-top box uređaja i prikačiti ga na već postojaći TV?

Istina je da su ti uređaji jeftiniji ali pametni TV ima bolji video procesor koji je direktno ugrađen u njega pa je samim tim i slika bolja. Takođe TV ima više ulaza za razne medijume, kao što su HDMI, USB itd. Kada sve sve to uzme u obzir, pametan TV nudi više za manje novca.

7) Problemi

Da, i ovi televizori su podložni kvarovima ali dodatno i na nivou sistema. Jer, oni su ustvari kao računari i može doći do kvara kao i na računaru. Rešenje je podići nov sistem i sve se vraća na staro. Ako imate garanciju to može uraditi servis, a ako nemate onda možete vi ili neko ko se u to razume.

Ipak, slučajevi su retki i još ređi kod popularnijih proizvođača. Zato je moj predlog da kupite malo skuplji TV od poznatijeg proizvođača jer ćete na duže staze proći jeftinije. A TV se kupuje da traje, ne na godinu-dve.

8) Preporuke za kraj

Pametni televizori su postali popularni i pristupačni kod nas i cena će im biti sve manja. Moj predlog je ako kupujete da kupite malo kvalitetniji kako bi vam trajao što duže. I ne mislim samo da traje u smislu da se ne pokvare delovi, već i da ima dobru podršku za operativni sistem.

Preporučujem i da kupite neki koji ima ugrađen WiFi kako ne biste morali da mislite na povezivanje (naravno ukoliko imate WiFi u kući). Takođe gledajte da ima neki poznatiji OS, kao što su Tizen, WebOS 3.0, Android itd. jer ćete imati dobru podršku, redovna ažuriranja i veći izbor aplikacija.

Primer solidnog pametnog televizora: LG 32LH6047 SMART LED

A što se specifikacija samog televizora tiče, predloge sam napisao u prethodnom članku pa pogledajte tamo – link.

Povezano
PRIKAŽI KOMENTARE (16)