Sprečite Facebook da vas špijunira preko prednje kamere na telefonu!

Jedan Facebook patent jasno prikazuje kako će Facebook koristiti prednju kameru na telefonima za beleženje izraza lica korisnika. Ovo nije novina budući da je Facebook ovaj patent razvio još 2014. a objavio 2015. godine.

Ideja je da se snimaju izrazi lisca – emocije – korisnika tokom njihovih raznih aktivnosti na toj društvenoj mreži, recimo dok korisnik lajkuje neku objavu. Na taj način Facebook može još preciznije odrediti (razumeti) šta se korisniku sviđa a šta ne. Nekima je ovo super opcija jer će dobijati relevantnije informacije na zidu, ali neke i zabrinjava i pitaju se gde je privatnost?

facebook spy front camera phone
Slika: thesun.co.uk

Android ne bi bio najbolji i najrasprostranjeniji mobilni OS da nije toliko dobar koliko jeste i otvoren za korisnike, pa se rešenje za ovaj „problem“ nalazi u samom sistemu. Verovatno ste već naslutili ideju – to je uklanjanje privilegije Facebook aplikaciji da koristi kameru uređaja.

Android 6.0+ ima ugrađen u sebi deo gde korisnik može prostim dodirom onemogućiti bilo kojoj aplikaciji bilo koju dozvolu vezanu za telefon, npr. da koristi kameru, mikrofon, memoriju telefona… itd. Tako možemo oduzeti dozvolu Facebook aplikaciji da koristi kameru, a dozvola se odnosi na sve kamere u telefonu (prednja i zadnja).

Ukoliko nemate telefon sa Android 6.0+ verzijom, onda pročitajte OVAJ članak u kojem sam predstavio rešenje za starije sisteme (zahteva root).

Uklanjanje privilegija Facebook aplikaciji:

zavisi od sistema do sistema i telefona do telefona, ova opcija bi mogla da se nalazi na nekom drugom mestu. Ja pišem tutorijal za Galaxy S7 Android 7. Uglavnom, tražite App Permisions.

1) Settings > Apps

2) Na listi pronađite Facebook i tapnite na njega

3) Idite dole i pod „App settings“ tapnite na „Permissions

4) Sa liste isključite kameru

turn-off-camera-permissions-facebook
Slika: saznajnovo.com

Drugi način:

1) Settings> Apps

2) U gornjem levom uglu tapnite na tri uspravne tačkice

3) App permissions

4) Pronađite kameru sa liste i tapnite

5) Na listi onemogućite Facebook

Sada Facebook više ne može da pristupi kameru i kada budete želeli da slikate nešto i postavite na zid nećete moći. Aplikacija će vas tada pitati da dozvolite kameru, i ako dozvolite onda morate opet da ponovite onaj postupak kako biste isključili dozvole za kameru. Ali najbolje je da slikate aplikacijom za kameru pa onda pošaljete sliku.

Izvori: 1. thesun.co.uk
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

3 komentara

  1. Platio sam isuvise visoku cenu profilom na fbu, stavise obrisali su mi profile na twiteru i instagramu, provalili su mi lozinke i obavestili me da ce to a ucine zvucnim signalom sto su i uradili.

  2. Jedini problem je ako nekad hoćete da slikate i objavite nešto na brzinu direktno iz FB aplikacije moraćete da odobrite kameru pa onda da je ponovo ukinete

    • Kao što sam i napisao na kraju članka :) Ali uvek je najbolje slikati stock aplikacijom jer je ona najbolje optimizovana za taj hardver i slika će uvek najbolje ispasti.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *