Da li je preporučljivo držati stalno laptop na punjaču?

Baterija u laptopu je jedan od većih problema korisnika ovih prenosivih računara. Da li ostaviti laptop na punjaču? Da li je to loše po bateriju? Koliko napuniti bateriju? Pokušaću da dam što jednostavniji odgovor na ova pitanja jer verujem da su vas razni mediji uplašili sa odgovorima koji nisu, u celosti, tačni.

Osnove o li-ion baterijama

Pošto većina laptopova danas ima li-ion baterije pišem o njima. Ako se sećate, pisao sam već sličan članak ali o mobilnim telefonima. I ovde je ista priča kada se radi o baterijama pa ću u par rečenica samo napisati nešto o njima.

Dakle, li-ion baterije imaju ograničen broj punjenja i pražnjenja ali je taj broj dosta velik pa ne morate toliko brinuti. Nemaju memorijski efekat pa ne morate brinuti ni o tome da li ste do kraja ispraznili bateriju i ponovo do kraja napunili. Ove baterije će prekinuti punjenje kada dostignu 100% i preusmeriti višak u sam sistem, a sve to zahvaljujući integrisanim kolima unutar baterije koja je štite od viška el. energije i „pametno“ raspolažu protokom.

Dakle, ostaviti laptop na punjaču nakon što je baterija skroz napunjena nije štetno ni po laptop ni po bateriju. Ali, to nije tako jednostavno i postoji još bitnih stavki koje vredi pomenuti.

Toplota je loša za li-ion baterije

Iako se ove baterije brže pune kada su toplije, velika toplota im ne odgovara. Ako je baterija lošeg kvaliteta može doći do pojave viška toplote koja loše utiče na nju. Bitno je da protok el. energije bude što manji kada je baterija napunjena, što je i odlika Energy Star sertifikovanih uređaja.

Imajte na umu da uređaji, pa i laptop, troše makar malo sture čak i kada su ugašeni a uključeni u struju. O tome sam pisao detaljno pre neki dan i možete pročitati u ovom članku. Ako uzmemo u obzir ove informacije možemo zaključiti da se ipak koristi el. energija i kada je laptop napunjen. Samim tim se oslobađa i toplotna energija, ali je ona mala kod kvalitetnih baterija i uređaja.

I odgovor na pitanje je?!

Najbolje je ukloniti bateriju kada je laptop na punjaču. Pored toga, najbolje je puniti bateriju do 80% jer to daje najbolje rezultate po pitanju životnog veka baterije. Prema rezultatima Battery Univerziteta, ako li-ion bateriju punite svaki put do 100%, ona će imati 300-500 ciklusa pražnjenja. Ako je punite do 70-80%, imaće 1000-2000 ciklusa.

Ako sve ovo uzmem u obzir, možemo doći do sledećih zaključaka:

 • Izbegavajte kompletno pražnjenje baterije nakon što ste je napunili
 • Najbolje je da držite bateriju od 40 do 80 procenata
 • Uverite se da se laptop ne pregreva
 • Baterija u laptopu ne može da se prepuni i da se tako ošteti
 • Baterija je dovoljno je pametna da preusmeri višak energije u sistem
 • Savet je izvaditi bateriju kada je laptop na punjaču i odložiti je sa 80% napunjenosti.
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

 1. Da li nije štetno da punimo bateriju i koristimo laptop istovremeno?
  “Savet je izvaditi bateriju kada je laptop na punjaču i odložiti je sa 80% napunjenosti.“
  Da uradimo to dok je laptop uključen???

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *