Google ukinuo instant rezultate pretrage – Google Instant

0

Google Instant je predstavljen svetu 2010. godine sa idejom da u svakom trenutku korisniku prikaže rezultate pretrage. Ova nova mogućnost nas je oduševila jer smo dobijali odgovore na upite u trenutku, bez čekanja, i čak bez dovršavanja rečenica.

Međutim, Instant pretraga je ugašena i ostaje nam ona klasična kao nekad. Razlog: od 2015. godine sve više pretraga se odvija na mobilnim uređajima. Izjava koju je Google dao za Search Engine Land:

„Pokrenuli smo Google Instant još u 2010. godini sa ciljem da korisnicima pružimo informacije koje im trebaju što je brže moguće, čak i koliko brzo unose reči za pretragu na računaru. Od tada, mnogo više pretraživanja se dešava na mobilnim uređajima, sa veoma različitim ulazima i interakcijama i ograničenjima samog ekrana. Imajući ovo na umu, odlučili smo da uklonimo Google Instant, tako da možemo da se fokusiramo na samu pretragu kako bi ona bila što fluidnija i brža na svim uređajima“.

Već sada možete otići na google.com i početi da kucate neke reči i Google neće odmah učitati stranicu sa rezultatima. Ipak, ostaće predviđanje reči ispod polja za unos teksta, kao kada je Instant pretraga bila isključena u opcijama.

google instant search settings page
Stara podešavanja
google instant search settings page
Nova podešavanja

Kada se radi o mobilnim uređajima meni je ova odluka skroz korektna. Više smisla ima da korisnik iskucka ceo pojam i tek onda, ako je zadovoljan, pritisne pretragu. Jer, neko možda sporije kucka na telefonu pa mu više odgovara da nema Instant rezultata, a svakako će se na taj način štediti internet protok kao i procesorska snaga kako za mobilni uređaj tako i za Google servere.

Kako se vama čini ova odluka? Da li vam je Instant pretraga više pomagala ili ne?

Izvori Search Engine Land
Povezano

Napiši komentar

Email adresa neće biti javno prikazana!

Ukoliko vam je potrebna pomoć, savet... možete poslati upit preko kontakt stranice.