Google ukinuo instant rezultate pretrage – Google Instant

Google Instant je predstavljen svetu 2010. godine sa idejom da u svakom trenutku korisniku prikaže rezultate pretrage. Ova nova mogućnost nas je oduševila jer smo dobijali odgovore na upite u trenutku, bez čekanja, i čak bez dovršavanja rečenica.

Međutim, Instant pretraga je ugašena i ostaje nam ona klasična kao nekad. Razlog: od 2015. godine sve više pretraga se odvija na mobilnim uređajima. Izjava koju je Google dao za Search Engine Land:

„Pokrenuli smo Google Instant još u 2010. godini sa ciljem da korisnicima pružimo informacije koje im trebaju što je brže moguće, čak i koliko brzo unose reči za pretragu na računaru. Od tada, mnogo više pretraživanja se dešava na mobilnim uređajima, sa veoma različitim ulazima i interakcijama i ograničenjima samog ekrana. Imajući ovo na umu, odlučili smo da uklonimo Google Instant, tako da možemo da se fokusiramo na samu pretragu kako bi ona bila što fluidnija i brža na svim uređajima“.

Već sada možete otići na google.com i početi da kucate neke reči i Google neće odmah učitati stranicu sa rezultatima. Ipak, ostaće predviđanje reči ispod polja za unos teksta, kao kada je Instant pretraga bila isključena u opcijama.

google instant search settings page
Stara podešavanja
google instant search settings page
Nova podešavanja

Kada se radi o mobilnim uređajima meni je ova odluka skroz korektna. Više smisla ima da korisnik iskucka ceo pojam i tek onda, ako je zadovoljan, pritisne pretragu. Jer, neko možda sporije kucka na telefonu pa mu više odgovara da nema Instant rezultata, a svakako će se na taj način štediti internet protok kao i procesorska snaga kako za mobilni uređaj tako i za Google servere.

Kako se vama čini ova odluka? Da li vam je Instant pretraga više pomagala ili ne?

Izvori: 1. Search Engine Land
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *