Isprobajte Windows 95 u vašem veb pregledaču!

2

Svi vi koji niste imali prilike da se susretnete sa Windows 95 sistemom, sad imate priliku. Naime, Andrea Faulds je devetnaestogodišnja programerka iz Škotske koja je uspela da kreira funkcionalan Windows 95 za veb pregledač koji može da se koristi bez ikakvih dodataka.

Zaista je zanimljivo videti i koristiti ovaj 20 godina star sistem u običnom veb pregledaču danas, i to sa svim funkcijama. Pa tako možete pokrenuti i zaigrati Freecell igricu, igrati se u Paint-u (koji će uskoro biti uklonjen, ali ne za stalno), istražiti razne alatke i programe iz tog sistema…

windows 95 browser sc

Projekat koristi emscripten, emulator koji kompajlira C i C++ kodove u veoma optimizovan JavaScript kod, tako da se mogu pokretati C-bazirani projekti u veb pregledaču bez ikakvih dodataka. Tako proces izvršavanja ovog projekta zahteva kompajliranje OS-a u JavaScript, slanje putem interneta i uspešno interpretiranje od strane veb pregledača.

windows 95 browser sc

Ali, emulator nije savršen pa se mogu očekivati greške, kao što je rušenje Internet Explorer-a u samom emulatoru. Ipak, projekat je zaista odličan i zanimljivo je za one koji nisu imali prilike da se susretnu sa ovim sistemom da vide kako je izgledalo koristiti Windows ranije.

Ako želite da se vratite još dalje u prošlost, možete isprobati Windows 1.01 takođe u veb pregledaču – uputstvo na blogu.

https://win95.ajf.me/

Povezano:
2 komentara
  1. Zoran kaže

    A sajt gde se nalazi, tj. link ka sajtu?

    1. Stefan Marjanov kaže
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.