Kako igrati PC igrice u većoj rezoluciji nego što vaš monitor podržava?

Imate Full HD monitor i niste zadovoljni kvalitetom grafike u igrici? Ne brinite, Supersampling tehnika će vam obezbediti veću rezoluciju na vašem postojećem monitoru. Kako se to radi, koje su prednosti i mane, i najbitnije – koja je razlika?

Ova tehnika radi nešto jednostavno za naše razmišljanje, a opet kompleksno za grafičku karticu, a to je renderovanje slike u većoj rezoluciji te skaliranje na rezoluciju vašeg monitora. Podrazumevano kada pokrenete igricu ona vam za maksimalnu rezoluciju dozvoljava da izaberete onu koju koristi vaš monitor. Međutim, ako imate dobru grafičku karticu zašto ne iskoristiti njen pun potencijal?

Ako planirate da kupite grafičku karticu, pogledajte na šta obratiti pažnju. Napisao sam i objašenjenje za G-Sync i FreeSync što ću pomenuti u toku ovog teksta.

Saveti za Kupovinu Grafičke Kartice

Postoje kompleksni Anti-aliasing algoritmi za uklanjanje oštrih ivica (engl. Smoothing) ali ovom tehnikom dobijate i to i generalno bolju i oštriju sliku. Pitanje je samo, za vašu konfiguraciju i monitor, šta daje bolje rezultate za manje resursa.

Supersampling donosi kako prednosti tako i mane. Ako vam sve ovo zvuči jako dobro, i još bolje ako vam kažem da možete omogućiti na skoro svakoj (tj. makar malo novijoj) grafičkoj kartici, pitate se šta su mane?

Mane

Pošto grafička mora da renderuje slike veće rezolucije i potom ih skalira na rezoluciju vašeg monitora, potrebno joj je više resursa za to. Za rezultat imamo padanje frejmova koje može da bude dosta primetno tokom zahtevnijih scena u igrici. Recimo, ako postavite 4K rezoluciju u igrici da se skalira na 1080p, a FPS podesite na 60, može doći do pada na 30 FPS tokom kompleksnijih scena kao što su 5 na 5 bitke sa mnogo efekata u Overwatch igrici, i slično.

Problem je još veći ako imate 120+ Hz monitor pa želite da igrate igrice u 120+ FPS. U tom slučaju je dobro imati G-Sync ili FreeSync, a ako ne onda makar Fast VSync kod Nvidia grafičkih kartica jer daju najbolje rezultate uz najmanji lag. Naravno, to zavisi sve i svaki računar će dati različite rezultate, ali po testovima Fast VSync je najbolja opcija ako nemate G-Sync.

Prednosti

Naravno – bolja i oštrija slika. Osim toga ova tehnika nema drugih prednosti, samo eto lepša je slika na oko dok igrate igrice. A koliko se to primeti u čitavoj akciji… Ipak, možete probati pa videti da li vaša grafička ima dovoljno snage da „pogura“ Supersampling, pa ako ima – što da ne.

Razlika

Ako vas zanima razlika između 1080p na 1080p monitoru i 4K na 1080p monitoru, evo par primera:

Supersampling overwatch 4k
Slika: howtogeek.com

Ako ste rešili da probate, sigurno se pitate kako omogućiti? Imate dve opcije.

Opcija 1 – podešavanje grafičke

Nvidia

1) Otvorite Nvidia kontrolni panel (ne Experience)

2) Levo kliknite na „Adjust desktop size…

3) Pod stavkom 2. ispod „Scaling“ otkačice kućicu „Override the scaling mode…“ – Apply

change resolution nvidia panel
Slika: saznajnovo.com

4) Sad levo kliknite na „Change resolution

5) Pod stavkom 2. odaberite „Customize…

change resolution nvidia panel
Slika: saznajnovo.com

6) U novom prozoru kliknite „Create custom resolution

7) Unesite odgovarajuće vrednosti:

Ovde je bitno odabrati pravu rezoluciju koja je u proporciji vašeg monitora. Recimo, ako imate 16:9 1080p monitor (1920×1080) onda će 4K rezolucija biti 3840×2160 piksela, a polovina će biti 2560×1440 piksela ukoliko vam 4K ne radi. Za „Refresh rate“ stavite koliko vaš monitor podržava, obično će broj već biti upisan. Ostalo ostavite kako jeste.

8) Kliknite „Test“ da biste videli da li monitor podržava novu rezoluciju

change resolution nvidia panel
Slika: saznajnovo.com

9) Ako monitor pocrni, znači da ne podržava. Ne paničite, sačekate desetak sekundi da se vrati

10) Ako podržava – sačuvajte. Ako ne – promenite pa probajte opet.

11) Promenite rezoluciju monitora pre pokretanja igre:

U podešavanjima Windows sistema za rezoluciju (desni klik na desktop > Display settings) odaberite novu rezoluciju. Nakon toga možete pokrenuti igricu. Kada završite možete vratiti, i tako svaki put.

AMD

Ovde je procedura dosta jednostavnija jer je opcija već integrisana od strane AMD-a kod grafičkih kartica Radeon HD 7790 i novijih. Opcija se zove „Virtual Super Resolution“ i možete je pronaći kada otvorite Radeon Settings > Display > VSR > On.

supersampling amd settings vsr
Slika: howtogeek.com

Sada ćete imati više opcija rezolucije u igricama i te opcije neće uticate na rezoluciju sistema.

Ako vaša grafička ne podržava VSR, onda je procedura dosta kompleksnija, zahteva mnogo vremena i izmenu Registry ključeva. Ako vas zanima, ovde je uputstvo.

Opcija 2 – podešavanja igrice

Neke novije igrice imaju ovu opciju ugrađenu nezavisno od grafičke kartice. Obično se nalazi u „Display“ podešavanjima , odnosno podešavanjima videa, grafike, i slično.

Primer za: Shadow of Mordor

supersampling in game
Slika: howtogeek.com

Primer za: Overwatch

supersampling in game
Slika: howtogeek.com

Primer za: Batman Arkham Knight

supersampling in game
Slika: howtogeek.com

 

Napomena

Odričem se odgovornosti za eventualne štete nastale usled korišćenja uputstva na ovom blogu. Sve radite na sopstvenu odgovornost!

Izvori: 1. howtogeek
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

6 komentara

 1. Postovanje gdin. Marjanov
  Interesuje me dali ste jos aktivni kako bih postavio nekoliko pitanja.
  Nikola Leski pozdrav

 2. Poštovani,
  kako da isključim vreme-time na igrici Master Qwan’s Mahjongg koja mi se jako sviđa. Pošto sam starija osoba nemam reflekse i sporije igram pa ne mogu da pređem na viši nivo.
  Srdačan pozdrav!
  Vera Đurić

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *