Kako ukloniti Android sistemske aplikacije bez Root-a?

Ako ste kupili telefon i uz njega dobili gomilu preinstaliranih aplikacija i ne možete da ih uklonite jer su instalirane kao sistemske, ne brinite, postoji rešenje! Ne, nije vam potreban Root ako ste pomislili jer se radi o sistemskim aplikacijama, već samo ADB.

Naišao sam na XDA video uputstvo gde je objašnjeno kako ovo uraditi i svidelo mi se jer nije mnogo komplikovano, a radi lepo i to na svim uređajima. Na kraju članka ću postaviti video pa pogledajte ukoliko želite.

Pre svega da napomenem da ovim postupkom ne brišete aplikacije već ih blokirate. Tako da se one više ne pojavljuju nigde u sistemu pa samim tim ni ne opterećuju uređaj, a ni bateriju (što je i svrha uklanjanja). Takođe napominjem da radite sve na sopstvenu odgovornot i da ja, niti bilo ko drugi, nisam odgovoran za eventualne štete nastale usled korišćenja uputstva iz ovog članka. Ipak, pošto nemate Root pristup, ne može ništa krenuti po zlu tako da je procedura bezbedna.

Biće vam potrebno:

  • USB drajveri za vaš telefon
  • ADB i Fastboot – Download
  • Omogućen USB Debugging na telefonu
  • USB kabel

Uputstvo:

0) Povežite telefon sa računarom preko USB kabla

1) Instalirajte USB drajvere

Obično se sami instaliraju kada priključite telefon u USB prvi put, ali ako nisu na Google ukucajte marku telefona i dodajte USB drivers. Recimo: samsung usb drivers, lg usb drivers… itd.

2) Instalirajte ADB i Fastboot

Kada ste preuzeli ADB i Fastboot sa XDA foruma, instalirajte. Pokrenite kao administrator (desni klik > run as admin) i izaberite za sve YES kada od vas bude to zatraženo. Yes izaberete tako što pritisnete Y na tastaturi. Uglavnom, instalacija se svodi na Yes, nastavi, sve prihvatite… klasično.

adb fasboot drivers minimal android

3) Omogućite USB Debugging

Prvo omogućite „Developer“ opcije tako što ćete otići u podešavanje telefona > About > (Software info) > Build Number. Sad brzo tapnite nekoliko puta dok se ne pojavi poruka da su opcije programera omogućene.

Sad se vratite u podešavanja telefona i imaćete novu opciju – Developer options. Uđite tu i omogućite opciju „USB Debugging„, ili „USB otklanjanje grešaka“.

enable-usb-debugging-android
Slika: backuptrans.com

4) Komande

4.1) Provera

Sad je na red došao glavni deo. Otvorite CMD kao admin (start > pretraga > „cmd“ > desni klik > run as admin) i možete da kucate ADB komande. CMD možete otvoriti bilo gde jer ste instalirali ADB i Fastboot za ceo sistem, a ne lokalno.

Sad ukucajte: adb devices

Pogledajte u telefon i trebalo bi da se pojavi nekakvo obaveštenje. Otkačite kućicu „Uvek dozvoli“ (Always Allow…) i tapnite na OK. Sad opet ukucajte komandu adb devices.

allow usb debugging

Ako se na listi pojavi vaš uređaj znači da je sve ok i možete nastaviti. Ako se ne pojavi, reinstalirajte USB drajvere i ponovo pokrenite računar pa pokušajte opet.

4.2) ADB Shell

Ok, sada je potrebno da uđete u mod za zadavanje komandi telefonu. To ćete uraditi tako što ćete ukucati: adb shell

4.3) Izlistavanje paketa aplikacija

Biće potrebno da iskucate ovu komandu kako biste videli tačna imena paketa aplikacija: pm list packages | grep 'ime/domen/oem'

grep adb packages android
Slika: XDA

Ovde je bitno da unesete pravi naziv nakon grep dela u onim navodnicima. Tu unesete naziv aplikacije ili naziv domena.

Primer: pm list packages | grep 'oneplus' će izlistati aplikacije koje imaju domen „oneplus“ i to su preinstalirane aplikacije koje dolaze uz OnePlus telefon.

grep adb apps packages
Slika: XDA

Ako imate Samsung, onda ukucate: pm list packages | grep 'samsung' i videćete sve pakete aplikacija koje je napravila kompanija Samsung.

Ili instalirajte ovu aplikaciju pa sa liste izaberite aplikaciju koju želite da obrišete i videćete pun naziv paketa.

4.4) Onemogućavanje aplikacija

Ona lista nam je bila potrebna kako bismo saznali pun naziv koji će nam sad trebati. Komanda je sledeća:

pm uninstall -k --user 0 'naziv_paketa'

Primer za brisanje OnePlus launcher-a koji dolazi uz telefon:

pm uninstall -k --user 0 'net.oneplus.launcher'

delete app no root adb
Slika: XDA

Kao što ste pretpostavili, ovde pod navodnike stavljate pun naziv paketa aplikacije koju želite da uklonite, a čiji ste naziv saznali u prethodnom koraku.

5) Napomena

Aplikacije su sada onemogućene i to je nešto najbliže brisanju što možete uraditi bez Root pristupa. Ali imajte na umu da će se one ponovo pojaviti kada vratite telefon na fabrička podešavanja.

6) Video

Možete ispratiti i video uputstvo sa XDA:

Izvori: 1. XDA Developers
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *