Saveti za Kupovinu Grafičke Kartice

Ako ste odlučili da vaš računar ponovite novom grafičkom karticom kako biste igrali nove popularne igrice, ili je koristili za kopanje kripto valuta, ili za nešto treće, bitno je da obratite pažnju na sve detalje. Ako niste toliko stručni, daću vam nekoliko osnovnih smernica tek toliko da ne kupite pogrešnu i ne dođete u situaciju da grafičku ni ne možete da povežete sa računarom.

#1 Kompatibilnost sa pločom

Pre svega proverite da li vaša ploča podržava grafičku koju planirate da kupite. Novije grafičke obično zahtevaju PCI 3.0, odnosno PCI x16 slot. To je najduži PCI slot na matičnoj ploči i verovatno ste čuli da je to slot za grafičku.

pci x16 express slot
Slika: irsmurf.com

Ovde je takođe bitno da znate da su PCI 1.0, 2.0 i 3.0 kompatibilni međusobno. To je Legacy slot što znači da će vam grafička za PCI 3.0 raditi i u PCI 2.0 slotu. Nešto kao USB 2.0 i USB 3.0 verzije. Imajte na umu brzinu prenosa podataka u slotu, ali grafička će raditi.

Evo primera za GTX 750 Ti lista kompatibilnih matičnih ploča, a vi možete proveriti za vašu grafičku:

http://www.pc-specs.com/gpu/Nvidia/700_Series/GeForce_GTX_750_Ti/883/Compatible_Motherboards

#2 Napajanje

Negde u specifikacijama grafičke kartice će pisati koje napajanje zahteva, recimo 400w, pa proverite da li imate takvo (ili jače). Takođe, veoma bitno, proverite da li grafička zahteva dodatno napajanje u vidu šestopinskog (ili osmopinskog) konektora. Neke zahtevnije grafičke imaju jedan ili dva ovakva konektora na njima jer im napajanje iz PCI slota nije dovoljno. Zato proverite da li imate te kablove u napajanju.

pci 6-pin power graphic card
Slika: hardwarezone.com

#3 Video izlazi

Obavezno proverite da li grafička ima izlaz koji vama treba, dakle vidite koji kabel koristi vaš monitor.

Ako je standardni VGA onda proverite da li grafička ima analogni izlaz. Možete uzeti sa VGA (samo analog), DVI-I (DVI Integreted: digital + analog) ili DVI-A (DVI Analog: samo analog). Za DVI-A/I vam treba adapter, a ukoliko monitor ima DVI-A/I onda ne. Uglavnom, vidite šta grafička ima i koji vaš monitor ima ulaz pa iskombinujte. Ako niste sigurni ostavite komentar ispod pa ću vam pomoći.

Ako imate monitor sa digitalnim ulazom, npr. HDMI ili DP (Display Port), onda proverite da li i grafička ima te izlaze. Ako vam je monitor analogni a baš želite određenu grafičku koja nema analogne izlaze, onda morate kupiti konvertor npr. HDMI to VGA ili DVI-A/I ali će tada doći do degradacije kvaliteta slike, pogotovo kod jeftinijih adaptera. Pa tu varijantu ne preporučujem.

analog digital hdmi dvi graphic output
Slika: gigabyte.com, msi.com. Edit: saznajnovo.com

Ako imate više monitora, obratite pažnju da li svi imaju potrebni video izlaz na grafičkoj. Ako imate npr. 1 HDMI monitor i 1 VGA, vidite da uzmete grafičku sa tim izlazima.

Ako vaša grafička nema potrebne izlaze, vidite da li drugi proizvođač ima, npr. EVGA nema ali Gigabyte ima i sl. Uvek se nađu makar dva proizvođača istog modela grafičke pa možete birati. O tome u narednoj tezi.

#4 Proverite sve proizvođače

Razni proizvođači prave svoje verzije grafičkih kartica, ali sve one imaju isti GPU, recimo GTX 750 Ti itd.. Dakle, Nvidia proizvede određeni grafički procesor (GPU) i onda drugi proizvođači prave svoje kartice, overklokuju, dodaju veći heat sink, kulere, različite video izlaze… Zato ako naiđete prvo na npr. Zotac grafičku, nemojte se zaustaviti, tražite i ostale proizvođače, možda drugi nude baš ono što vama treba.

gtx 750 ti compared
GTX 750 Ti u više varijanti. Slika: thepcenthusiast.com

Recimo, kada sam kupovao GTX 750 Ti naišao sam na 5-6 varijanti (slika iznad), ali EVGA SC mi je najviše odgovarala. Međutim, nigde u Srbiji (a i šire) nema da se nabavi. Pa sam morao da uzmem Asus Strix jer ni ta kartica nije zahtevala dodatno napajanje već samo PCI, što je meni odgovaralo. Recimo Gigabyte GTX 750 Ti 2x Windforce OC verzija zahteva dodatno napajanje preko šestopinskog konektora, a i nema meni potrebne izlaze za sve monitore.

#5 Memorija: brzina je bitnija od količine

Kupovina grafičke kartice na osnovu količine memorije je isto kao kupovina automobila na osnovu veličine rezervoara za gorivo. Sem ukoliko ne planirate da igrate 4K igrice na 4-5 ekrana, količinu memorije nemojte uzimati u obzir, i 2GB je sasvim dovoljno. Više obratite pažnju na bandwith, a moja preporuka je da uzmete GDDR5 umesto DDR3 jer nudi 2x veći bandwith. Ako imate opciju GDDR5 1GB i DDR3 4 GB, uzmite ovu prvu bez razmišljanja.

ddr3-vs-gddr5
Slika: makeuseof.com

Edit: jedan čitalac je postavio zanimljivo pitanje u komentaru ovog članka pa ću ovde izdvojiti i napisati odgovor.

Milan: „Da li je bolje neka grafa sa 128bita a 4 GB memorije ili 256bita a sa 2 GB VRAM-a?“

Odgovor: „Zavisi od toga za šta će se grafička kartica koristiti. RAM samo čuva teksture, poligone… kako bi grafički procesor mogao da radi sa njima. Dok propusni opseg direktno utiče na brzinu rada (zajedno sa taktom grafičkog procesora). To je broj bita koji se može razmeniti između grafičkog procesora i grafičke RA memorije (RAM) tokom jednog radnog takta. Znači: više RAM-a ako se pokreću igrice/programi koji imaju mnogo poligona i tekstura (preporučljivo za triple+ monitor sisteme), a propusni opseg je preporučen u ostalim slučajevima. Recimo, na 1 ili 2 monitora je bolje uzeti 256bit i 2GB kako bi se slika brže prikazala na ekranu/ima, a količina memorije u tom slučaju nije toliko bitna toliko pa je 2GB sasvim dovoljno.“

#6 Hlađenje

Reference vs. Non-Reference je stvar potrebe i ukusa.

Reference kuleri su oni koje ugradi sam proizvođač – AMD ili Nvidia. Ovde ćete obično videti jedan kuler na kraju grafičke koji usisava vazduh i izduvava ga iza računara. Bolji su izbor za manja kućišta i ako vam je hlađenje u kućištu generalno lošije – objasniću zašto.

Reference: levo / Non-reference: desno.

Non-reference kuleri su oni koje ugrade razni proizvođači, što sam pominjao u stavci #4 iznad. U tom slučaju imate da birate dva kulera, tri kulera, jedan sa velikim hlađenjem, heat-pipe, jedan ili dva heat sink-a… Prednost je što nešto bolje hlade grafičku, nisu toliko bučni (pogotovo ako se ventilatori ugase u Idle režimu), ali je mana što toplotu iz grafičke izbacuju u samo kućište. Ako imate lošije hlađenje u kućištu onda je preporučljivije odabrati prvu varijantu. Ili jednostavno nadogradite hlađenjevidi kako.

#7 FreeSync vs. G-Sync

Za malo zahtevnije korisnike, pogotovo gejmere, bitno je da se odlučite da li želite FreeSync ili G-Sync u svom životu. Ako već imate neki monitor sa jednom od ove dve tehnologije onda pazarite grafičku koja tu tehnologiju podržava. Ako nemate, onda „gledajte u budućnost“ i izaberite grafičku pametno.

nvidia g-sync vs amd free sync
Slika: computershopper.com

FreeSync tehnologija je besplatna i samim tim su takvi monitori jeftiniji (a i više ih ima). Za tako nešto će vam trebati AMD grafička budući da je to njihova tehnologija. Prednost je niža cena i grafičke i monitora, ali je mana podrška. AMD komponente imaju slabiju podršku i veća je verovatnoća da će nešto prestati sa radom samo od sebe jednog dana. Takođe, AMD je poznat po pregrevanju, uništavanju napajanja i halapljivosti za strujom. Ako želite da jeftinije prođete, kupite Nvidia.

G-Sync razvija Nvidia lično i samo je ona koristi. Monitori su skuplji i ređi, a grafičke možete naći povoljno. Prednost je što će sve jednostavno raditi bez problema. Takođe Nvidia se isplati na duže staze pa je to svakako pametnije ulaganje.

#8 Raspitajte se

I na kraju vam još preporučujem da se jednostavno raspitate, potražite savete od prijatelja, na internetu… a svakako možete ostaviti pitanje ispod članka u komentaru pa ću vam ja, ili neko od čitalaca, pomoći da odaberete pravu grafičku za vas i vaš računar. Jednostavno dosta faktora utiče i ne mogu ih sve ovde navesti.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

22 komentara

 1. zelim da pitam da li graficka karta kojoj je memorijski slot ddr5 moze da se uklopi u maticnu lartu koja je ddr4

 2. Zanima me koja bi grafička karta bila najbolja za kompjuter Alton Best Buy,Intel Celeron Quad Core/4GB DDR3/500GB/DVD? Zanima me koja bi za taj kompjuter bila najbolja grafička karta i zašto? Pošto bih menjao grafičku kartu da bih je pojačao.

 3. Poštovani, zahvaljujem se na Članku i mogućnosti davanja Saveta. Potreban mi je savet koju graficku bi bilo doboro uzeti za racunar sledece konfiguracije:
  Procesor: Intel(R) Core(TM) i5-3470 CPU @3.20GHz
  RAM memorija: 8GB DDR5
  Maticna ploca: GA-H61M-DS2 (rev. 3.0)
  Unapred zahvalan na pomoci!!

 4. Za matičnu ploču ASRock Model G41C-GS (CPUSocket) koja grafička karta bi odgovarajuća a da nije mnogo skupa, do 40 eura.

  • Da li se treba gledati max rezolucija i directx kod maticne i graficke zbog kompatibilnosti?
   Imam asrock H61M-DG3 USB3 i planiram da kupim PowerColor r9 270 2gb pa sad ne znam da li su kompatibilne?

 5. Molim za malu pomoć oko odabira grafičke kartice . Tačnije oko memorije , kolika je preporučena ram memorija računara ako je graf. kartica od 2 gb .

 6. Nasao sam jednu graficku na popustu u pitanju je Aero MSI 1070 8gb itx oc DDR5, da li vredi da je kupim i zamenim 1050ti?

 7. Do sada sam igrao igrice na kompu sa integrisanom karticom(counter strike..)Slika protivnickog igraca se pojavi delic sekunde kasije,tako da me on ubije a ja ga vidim tek potom.hahaha.Resio sam da kupim graficku karticu.Moje pitanje je sta dobijam time,dali ce to kasnjenje prikazivanja slike na monitoru biti eliminisano,i koje su sve prednosti graficke karte u vezi saigricama? Hvala unapred

 8. Mozete li mi pomoci? Da li moja maticna GA-H61M-K Podrzava graficku Nvidia GTX 1050 ti?
  I5 3470
  8gb ram

 9. Poštovani, zahvaljujem se na Članku i mogućnosti davanja Saveta. Mučim se danima sa Izborom odgovarajuće Grafičke Kartice. Procesor Intel Core I7-8700 (bez K) Matična Ploča Gigabyte Z370 AORUS Gaming 3 RAM DDR5 Kingston Pred. 1×8 GB 3000 MHz…
  Finansije od 30.000 do 40.000 Din. Upotreba „Šarena“ od svega po malo… (Ja sam stariji gsn. arh. penz. 80 god.)

 10. Ja sam stariji gospodin (49 godina) i mislio sam da ce mi tekst pomoci, ali ostajem zbunjen…
  Imam kompjuter kupljen pre 4 godine. Sada mu je otisla graficka kartica „Sapphire R9 270 od 2G (Dual-X)“.
  Nema vise te kartice u prodaji. Sta mi savetujete da kupim kao ADEKVATNU kopiju/zamenu, prema sadasnjoj ponudi?
  Hvala

 11. Postovani, planiram da kupim ultrawide monitor za gaming, filmove, dizajn i ostalo, imam i5 4460, 8gb ddr3 hyperix Kingston, graficku R9 280x royalqueen 3GBddr5 384bit, i sve mi je to trenutno dovoljno, ali me interesuje koji bi mi ultrawide monitor odlicno isao uz ovu konfiguraciju, razmisljam trenutno izmedju LG 29um69g-b, LG 34uc79g curved, LG 34uc69g. Pa ako moze neka asistencija, graficka mi podržava cak i 4k ali mi to trenutno nije potrebno. Unapred zahvalan na odgovoru. Pozdrav

 12. Pozdrav,
  pročitao sam većinu Vaših preporuka i komentara, ali voleo bih da dobijem neku konkretnu preporuku.
  Hteo bih konfiguraciju za rad sa Adobe programima (uglavnom PS), za obradu fotografija. Ne interesuju me igrice!
  Kupio sam monitor HP G24i G2 i imam HDD 1TB.

 13. Stefane, Interesuje me sledeca konfiguracija
  1. Ryzen 5 1600 – procesor
  2. GIGABYTE GA-AB350M-DS3H – maticna
  3. GeForce GTX 1050 Ti D5 4G GV-N105TD5-4GD – graficka
  4. 600W Falcon FLC-600L ili CHIEFTEC GPS-600A8 600W
  Sta mislis o ovoj konfiguraciji tj da li bi nesto poboljsao ili je ok uglavnom za gejming

 14. Pozdrav, hocu da kupim neku graficku do 100e. Pronasao sam novu graficku iz 2017 godine RX 550 2GB(potrosnja 60W) za 100e(200km) I polovnu graficku HD 7970 3GB ne mogu da se odlucim koji da uzmem.Graficku bi koristio za gejming. E sad nije mi neko napajanje posto dolazi uz kiciste HP 8200, Muslim da je 240w. Sta da uzmem? I’ll mi vi preporucite neku graficku
  I5 2400 3,1, 8gb ram

 15. Nisi ništa napisao u vezi toga koliko grafička ima bita, da li je bolje neka grafa sa 128bita a 4 GB memorije ili 256bita a sa 2 GB VRAM-a?

  • Zavisi od toga za šta će se grafička kartica koristiti. RAM samo čuva teksture, poligone… kako bi grafički procesor mogao da radi sa njima. Dok propusni opseg direktno utiče na brzinu rada (zajedno sa taktom grafičkog procesora). To je broj bita koji se može razmeniti između grafičkog procesora i grafičke RA memorije (RAM) tokom jednog radnog takta. Znači: više RAM-a ako se pokreću igrice/programi koji imaju mnogo poligona i tekstura (preporučljivo za triple+ monitor sisteme), a propusni opseg je preporučen u ostalim slučajevima. Recimo, na 1 ili 2 monitora je bolje uzeti 256bit i 2GB kako bi se slika brže prikazala na ekranu/ima, a količina memorije u tom slučaju nije toliko bitna toliko pa je 2GB sasvim dovoljno.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *