Saveti za Kupovinu Grafičke Kartice

22

Ako ste odlučili da vaš računar ponovite novom grafičkom karticom kako biste igrali nove popularne igrice, ili je koristili za kopanje kripto valuta, ili za nešto treće, bitno je da obratite pažnju na sve detalje. Ako niste toliko stručni, daću vam nekoliko osnovnih smernica tek toliko da ne kupite pogrešnu i ne dođete u situaciju da grafičku ni ne možete da povežete sa računarom.

#1 Kompatibilnost sa pločom

Pre svega proverite da li vaša ploča podržava grafičku koju planirate da kupite. Novije grafičke obično zahtevaju PCI 3.0, odnosno PCI x16 slot. To je najduži PCI slot na matičnoj ploči i verovatno ste čuli da je to slot za grafičku.

pci x16 express slot
Slika: irsmurf.com

Ovde je takođe bitno da znate da su PCI 1.0, 2.0 i 3.0 kompatibilni međusobno. To je Legacy slot što znači da će vam grafička za PCI 3.0 raditi i u PCI 2.0 slotu. Nešto kao USB 2.0 i USB 3.0 verzije. Imajte na umu brzinu prenosa podataka u slotu, ali grafička će raditi.

Evo primera za GTX 750 Ti lista kompatibilnih matičnih ploča, a vi možete proveriti za vašu grafičku:

http://www.pc-specs.com/gpu/Nvidia/700_Series/GeForce_GTX_750_Ti/883/Compatible_Motherboards

#2 Napajanje

Negde u specifikacijama grafičke kartice će pisati koje napajanje zahteva, recimo 400w, pa proverite da li imate takvo (ili jače). Takođe, veoma bitno, proverite da li grafička zahteva dodatno napajanje u vidu šestopinskog (ili osmopinskog) konektora. Neke zahtevnije grafičke imaju jedan ili dva ovakva konektora na njima jer im napajanje iz PCI slota nije dovoljno. Zato proverite da li imate te kablove u napajanju.

pci 6-pin power graphic card
Slika: hardwarezone.com

#3 Video izlazi

Obavezno proverite da li grafička ima izlaz koji vama treba, dakle vidite koji kabel koristi vaš monitor.

Ako je standardni VGA onda proverite da li grafička ima analogni izlaz. Možete uzeti sa VGA (samo analog), DVI-I (DVI Integreted: digital + analog) ili DVI-A (DVI Analog: samo analog). Za DVI-A/I vam treba adapter, a ukoliko monitor ima DVI-A/I onda ne. Uglavnom, vidite šta grafička ima i koji vaš monitor ima ulaz pa iskombinujte. Ako niste sigurni ostavite komentar ispod pa ću vam pomoći.

Ako imate monitor sa digitalnim ulazom, npr. HDMI ili DP (Display Port), onda proverite da li i grafička ima te izlaze. Ako vam je monitor analogni a baš želite određenu grafičku koja nema analogne izlaze, onda morate kupiti konvertor npr. HDMI to VGA ili DVI-A/I ali će tada doći do degradacije kvaliteta slike, pogotovo kod jeftinijih adaptera. Pa tu varijantu ne preporučujem.

analog digital hdmi dvi graphic output
Slika: gigabyte.com, msi.com. Edit: saznajnovo.com

Ako imate više monitora, obratite pažnju da li svi imaju potrebni video izlaz na grafičkoj. Ako imate npr. 1 HDMI monitor i 1 VGA, vidite da uzmete grafičku sa tim izlazima.

Ako vaša grafička nema potrebne izlaze, vidite da li drugi proizvođač ima, npr. EVGA nema ali Gigabyte ima i sl. Uvek se nađu makar dva proizvođača istog modela grafičke pa možete birati. O tome u narednoj tezi.

#4 Proverite sve proizvođače

Razni proizvođači prave svoje verzije grafičkih kartica, ali sve one imaju isti GPU, recimo GTX 750 Ti itd.. Dakle, Nvidia proizvede određeni grafički procesor (GPU) i onda drugi proizvođači prave svoje kartice, overklokuju, dodaju veći heat sink, kulere, različite video izlaze… Zato ako naiđete prvo na npr. Zotac grafičku, nemojte se zaustaviti, tražite i ostale proizvođače, možda drugi nude baš ono što vama treba.

gtx 750 ti compared
GTX 750 Ti u više varijanti. Slika: thepcenthusiast.com

Recimo, kada sam kupovao GTX 750 Ti naišao sam na 5-6 varijanti (slika iznad), ali EVGA SC mi je najviše odgovarala. Međutim, nigde u Srbiji (a i šire) nema da se nabavi. Pa sam morao da uzmem Asus Strix jer ni ta kartica nije zahtevala dodatno napajanje već samo PCI, što je meni odgovaralo. Recimo Gigabyte GTX 750 Ti 2x Windforce OC verzija zahteva dodatno napajanje preko šestopinskog konektora, a i nema meni potrebne izlaze za sve monitore.

#5 Memorija: brzina je bitnija od količine

Kupovina grafičke kartice na osnovu količine memorije je isto kao kupovina automobila na osnovu veličine rezervoara za gorivo. Sem ukoliko ne planirate da igrate 4K igrice na 4-5 ekrana, količinu memorije nemojte uzimati u obzir, i 2GB je sasvim dovoljno. Više obratite pažnju na bandwith, a moja preporuka je da uzmete GDDR5 umesto DDR3 jer nudi 2x veći bandwith. Ako imate opciju GDDR5 1GB i DDR3 4 GB, uzmite ovu prvu bez razmišljanja.

ddr3-vs-gddr5
Slika: makeuseof.com

Edit: jedan čitalac je postavio zanimljivo pitanje u komentaru ovog članka pa ću ovde izdvojiti i napisati odgovor.

Milan: „Da li je bolje neka grafa sa 128bita a 4 GB memorije ili 256bita a sa 2 GB VRAM-a?“

Odgovor: „Zavisi od toga za šta će se grafička kartica koristiti. RAM samo čuva teksture, poligone… kako bi grafički procesor mogao da radi sa njima. Dok propusni opseg direktno utiče na brzinu rada (zajedno sa taktom grafičkog procesora). To je broj bita koji se može razmeniti između grafičkog procesora i grafičke RA memorije (RAM) tokom jednog radnog takta. Znači: više RAM-a ako se pokreću igrice/programi koji imaju mnogo poligona i tekstura (preporučljivo za triple+ monitor sisteme), a propusni opseg je preporučen u ostalim slučajevima. Recimo, na 1 ili 2 monitora je bolje uzeti 256bit i 2GB kako bi se slika brže prikazala na ekranu/ima, a količina memorije u tom slučaju nije toliko bitna toliko pa je 2GB sasvim dovoljno.“

#6 Hlađenje

Reference vs. Non-Reference je stvar potrebe i ukusa.

Reference kuleri su oni koje ugradi sam proizvođač – AMD ili Nvidia. Ovde ćete obično videti jedan kuler na kraju grafičke koji usisava vazduh i izduvava ga iza računara. Bolji su izbor za manja kućišta i ako vam je hlađenje u kućištu generalno lošije – objasniću zašto.

Reference: levo / Non-reference: desno.

Non-reference kuleri su oni koje ugrade razni proizvođači, što sam pominjao u stavci #4 iznad. U tom slučaju imate da birate dva kulera, tri kulera, jedan sa velikim hlađenjem, heat-pipe, jedan ili dva heat sink-a… Prednost je što nešto bolje hlade grafičku, nisu toliko bučni (pogotovo ako se ventilatori ugase u Idle režimu), ali je mana što toplotu iz grafičke izbacuju u samo kućište. Ako imate lošije hlađenje u kućištu onda je preporučljivije odabrati prvu varijantu. Ili jednostavno nadogradite hlađenjevidi kako.

#7 FreeSync vs. G-Sync

Za malo zahtevnije korisnike, pogotovo gejmere, bitno je da se odlučite da li želite FreeSync ili G-Sync u svom životu. Ako već imate neki monitor sa jednom od ove dve tehnologije onda pazarite grafičku koja tu tehnologiju podržava. Ako nemate, onda „gledajte u budućnost“ i izaberite grafičku pametno.

nvidia g-sync vs amd free sync
Slika: computershopper.com

FreeSync tehnologija je besplatna i samim tim su takvi monitori jeftiniji (a i više ih ima). Za tako nešto će vam trebati AMD grafička budući da je to njihova tehnologija. Prednost je niža cena i grafičke i monitora, ali je mana podrška. AMD komponente imaju slabiju podršku i veća je verovatnoća da će nešto prestati sa radom samo od sebe jednog dana. Takođe, AMD je poznat po pregrevanju, uništavanju napajanja i halapljivosti za strujom. Ako želite da jeftinije prođete, kupite Nvidia.

G-Sync razvija Nvidia lično i samo je ona koristi. Monitori su skuplji i ređi, a grafičke možete naći povoljno. Prednost je što će sve jednostavno raditi bez problema. Takođe Nvidia se isplati na duže staze pa je to svakako pametnije ulaganje.

#8 Raspitajte se

I na kraju vam još preporučujem da se jednostavno raspitate, potražite savete od prijatelja, na internetu… a svakako možete ostaviti pitanje ispod članka u komentaru pa ću vam ja, ili neko od čitalaca, pomoći da odaberete pravu grafičku za vas i vaš računar. Jednostavno dosta faktora utiče i ne mogu ih sve ovde navesti.

Povezano:
22 komentara
 1. Vladimir Maletic kaže

  zelim da pitam da li graficka karta kojoj je memorijski slot ddr5 moze da se uklopi u maticnu lartu koja je ddr4

 2. ALEKSANDAR kaže

  Zanima me koja bi grafička karta bila najbolja za kompjuter Alton Best Buy,Intel Celeron Quad Core/4GB DDR3/500GB/DVD? Zanima me koja bi za taj kompjuter bila najbolja grafička karta i zašto? Pošto bih menjao grafičku kartu da bih je pojačao.

 3. Taki kaže

  Moze li graficka kartica raditi bez dodatnog napajanja?

 4. Aleksandar kaže

  Poštovani, zahvaljujem se na Članku i mogućnosti davanja Saveta. Potreban mi je savet koju graficku bi bilo doboro uzeti za racunar sledece konfiguracije:
  Procesor: Intel(R) Core(TM) i5-3470 CPU @3.20GHz
  RAM memorija: 8GB DDR5
  Maticna ploca: GA-H61M-DS2 (rev. 3.0)
  Unapred zahvalan na pomoci!!

 5. Rade kaže

  Za matičnu ploču ASRock Model G41C-GS (CPUSocket) koja grafička karta bi odgovarajuća a da nije mnogo skupa, do 40 eura.

 6. Boris kaže

  Da li ce raditi ako je PC ddr3 a grafička gddr5?

  1. Lazar kaže

   Da li se treba gledati max rezolucija i directx kod maticne i graficke zbog kompatibilnosti?
   Imam asrock H61M-DG3 USB3 i planiram da kupim PowerColor r9 270 2gb pa sad ne znam da li su kompatibilne?

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.