Ova Android aplikacija će vas obavestiti kad neki servis koristi kameru!

Kako se u poslednje vreme pojavljuju razne zlonamerne aplikacije za pametne telefone, korisnici su počeli da se brinu za svoju bezbednost više nego ikad. Pogotovo kada su se u javnosti pojavili podaci da će Facebook mobilna aplikacija koristiti prednju kameru telefona kako bi „čitala“ izraze lica korisnika i na taj način personalizovala sadržaj (čitaj: reklame). O tome sam već pisao nedavno – link.

U te svrhe kreirana je aplikacija CamShield koja je zadužena da vas obavesti kada neki servis u telefonu koristi kameru. Ova aplikacija prati stanje kamere, kako prednje tako i zadnje, i prikazuje obaveštenje ako se neka od te dve uključi. Obaveštenje se pojavljuje na vrhu ekrana i u panelu sa notifikacijama i obeležena je kamera koja se koristi (prednja ili zadnja).

Prema rečima autora, svesni su da nas velike kompanije špijuniraju na sve moguće načine, a mobilni telefoni su jedan od najboljih. Takođe navode da je aplikacija optimizovana za bateriju i neće uticati na potrošnju, a radi na gotovo svim Android uređajima.

Ako se sećate pisao sam članak kako da otkrijete koji proces koristi kameru u računaru, a ovde je ta opcija još potrebnija budući da kamere na telefonima nemaju nikakav indikator kada se koriste (kao što je to slučaj kod laptop i odvojenih kamera).

Aplikacija NE zahteva Root, već samo Accessibility za prikaz obaveštenja iznad drugih aplikacija. Tako da su šanse veoma velike da će raditi na vašem telefonu. Uz sve to potpuno je besplatna.

https://play.google.com/store/apps/details?id=in.turingmachine.noshow

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *