Zašto je Evie moj novi omiljeni Android launcher?

Launcher-a za Android ima veoma mnogo, i to je nešto što taj OS, između ostalog, izdvaja od konkurenata. Možete skroz promeniti izged samo instalacijom jedne aplikacije, i još dodatno ručnim podešavanjem. Međutim, svega je nekoliko zaista dobrih Launcher-a, a to su uglavnom i oni koje je najviše korisnika instaliralo. Među njima je Nova Launcher koji sam koristio dosta dugo.

Nova je zaista dobar Launcher i čak sam kupio Premium verziju jer vredi, a i da podržim programere. Ali, od nedavno sam rešio da pređem na drugi, i prešao sam, i zadržao se. I pre sam testirao razne alternative i nikad se nisam zadržao duže od mesec dana, uvek se vratim na Nova-u. Razlozi su bili uglavnom nedostatak onih bitnih manjih funkcija koje koristim svakodnevno konstantno.

Neke od tih sitnica koje su mi bitne: dupli dodir na ekran za zaključvavanje (ali sa Delay opcijom, a ne Administratorskom dozvolom, da bih mogao posle da otključam telefon otiskom prsta – Android ograničenje), Swipe gore za prikaz svih aplikacija (Smooth prelaz), Swipe dole za pretragu (telefona, interneta, imenika, poruka, aplikacija, pesama, fajlova…), Blur prikaz foldera (i dodir u prazno za zatvaranje istog), prikaz novih aplikacija u gornjem redu u listi aplikacija, mogućnost biranja ikonica, indikator notifikacija (Unread badges), App Info i Uninstall opcije za aplikacije sa početnog ekrana.

Sve te opcije poseduje Nova, ali sam tražio „lakši“ i lepši Launcher koji će jednostavno raditi lepo i glatko. Napokon sam našao i to je Evie.

Ovaj Launcher poseduje malo opcija ali i u toj listi opcija ima sve one koje meni trebaju, a koje sam nabrojao iznad. Veoma je jednostavan, brz, fluidan, ima lepe animacije, ne koči, sve radi na dodir i Swipe, nisu potrebna dva prsta, ne morate čak ni koristiti Back taster. Ima dosta Blur efekta, što mi se dopada, i u kombinaciji sa Blur pozadinom dobija se još lepši efekat.

Dodatni detalj koji mi se dopao je Options ekran za aplikacije. Kada duže držite ikonicu možete je prevući na vrh ekrana u polje Options i pojaviće se novi ekran (sa Blur efektom) gde možete videti ikonicu aplikacije i stavke App info, Change icon i Uninstall. Iz tog ekrana možete obaviti te radnje sa tom aplikacijom, a da zatvorite ekran samo povucite prstom ka dole.

Na vrhu se nalazi polje za pretragu i dovoljno je da ga tapnete ili bilo gde na ekranu povučete prstom dole. Kada to uradite pojaviće se tastatura i možete početi da tražite šta vam treba. Kada budete koristili pretragu vremenom će se pojaviti ispod predlozi, tj. ono što ste često tražili u poslednje vreme. Taj panel zatvorite tako što tapnete u prazno ili prevučete prstom ka gore (ili klasično na Back ili Home taster).

evie-launcher-sc

Koristim ga već mesec dana i veoma sam zadovoljan, imam sve što sam imao i kod Nova Launcher-a samo što je ovde interfejs malo lepši i animacije su lepše. Recimo, Swipe gore za prikaz svih aplikacija radi bolje nego kod Nova-e, isto tako i pretraga telefona (i svega ostalog) radi bolje i pronalazi brže, više i preciznije rezultate.

Mana je što nema toliko opcija za podešavanje kao Nova (i slični), a ako vam to ne smeta onda još bolje.

Neke od opcija: broj kolona i redova na početnom ekranu, veličina ikonica, pomeranje pozadine. Dock i podešavanje pozadine, ikonica, broj kolona. Icon Pack, biranje kompletnog paketa ili promena svake ikonice ponaosob. Biranje oblika foldera. Unread Badges i biranje aplikacija na kojima će se prikazivati. Double tap to sleep (Admin i Delay opcije), pokretanje Google asistenta sa dva prsta, Home taster za otvaranje pretrage. Brisanje istorije pretrage, otvaranje veb rezultata u podrazumevanom veb pregledaču. Sakrivanje aplikacija. Bekap i vraćanje podešavanja.

Evie Launcher je u razvoju i programeri dodaju nove opcije. Besplatan je i možete ga preuzeti iz Play prodavnice:

https://play.google.com/store/apps/details?id=is.shortcut&hl=sr

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *