Zašto je Evie moj novi omiljeni Android launcher?

0

Launcher-a za Android ima veoma mnogo, i to je nešto što taj OS, između ostalog, izdvaja od konkurenata. Možete skroz promeniti izged samo instalacijom jedne aplikacije, i još dodatno ručnim podešavanjem. Međutim, svega je nekoliko zaista dobrih Launcher-a, a to su uglavnom i oni koje je najviše korisnika instaliralo. Među njima je Nova Launcher koji sam koristio dosta dugo.

Nova je zaista dobar Launcher i čak sam kupio Premium verziju jer vredi, a i da podržim programere. Ali, od nedavno sam rešio da pređem na drugi, i prešao sam, i zadržao se. I pre sam testirao razne alternative i nikad se nisam zadržao duže od mesec dana, uvek se vratim na Nova-u. Razlozi su bili uglavnom nedostatak onih bitnih manjih funkcija koje koristim svakodnevno konstantno.

Neke od tih sitnica koje su mi bitne: dupli dodir na ekran za zaključvavanje (ali sa Delay opcijom, a ne Administratorskom dozvolom, da bih mogao posle da otključam telefon otiskom prsta – Android ograničenje), Swipe gore za prikaz svih aplikacija (Smooth prelaz), Swipe dole za pretragu (telefona, interneta, imenika, poruka, aplikacija, pesama, fajlova…), Blur prikaz foldera (i dodir u prazno za zatvaranje istog), prikaz novih aplikacija u gornjem redu u listi aplikacija, mogućnost biranja ikonica, indikator notifikacija (Unread badges), App Info i Uninstall opcije za aplikacije sa početnog ekrana.

Sve te opcije poseduje Nova, ali sam tražio „lakši“ i lepši Launcher koji će jednostavno raditi lepo i glatko. Napokon sam našao i to je Evie.

Ovaj Launcher poseduje malo opcija ali i u toj listi opcija ima sve one koje meni trebaju, a koje sam nabrojao iznad. Veoma je jednostavan, brz, fluidan, ima lepe animacije, ne koči, sve radi na dodir i Swipe, nisu potrebna dva prsta, ne morate čak ni koristiti Back taster. Ima dosta Blur efekta, što mi se dopada, i u kombinaciji sa Blur pozadinom dobija se još lepši efekat.

Dodatni detalj koji mi se dopao je Options ekran za aplikacije. Kada duže držite ikonicu možete je prevući na vrh ekrana u polje Options i pojaviće se novi ekran (sa Blur efektom) gde možete videti ikonicu aplikacije i stavke App info, Change icon i Uninstall. Iz tog ekrana možete obaviti te radnje sa tom aplikacijom, a da zatvorite ekran samo povucite prstom ka dole.

Na vrhu se nalazi polje za pretragu i dovoljno je da ga tapnete ili bilo gde na ekranu povučete prstom dole. Kada to uradite pojaviće se tastatura i možete početi da tražite šta vam treba. Kada budete koristili pretragu vremenom će se pojaviti ispod predlozi, tj. ono što ste često tražili u poslednje vreme. Taj panel zatvorite tako što tapnete u prazno ili prevučete prstom ka gore (ili klasično na Back ili Home taster).

evie-launcher-sc

Koristim ga već mesec dana i veoma sam zadovoljan, imam sve što sam imao i kod Nova Launcher-a samo što je ovde interfejs malo lepši i animacije su lepše. Recimo, Swipe gore za prikaz svih aplikacija radi bolje nego kod Nova-e, isto tako i pretraga telefona (i svega ostalog) radi bolje i pronalazi brže, više i preciznije rezultate.

Mana je što nema toliko opcija za podešavanje kao Nova (i slični), a ako vam to ne smeta onda još bolje.

Neke od opcija: broj kolona i redova na početnom ekranu, veličina ikonica, pomeranje pozadine. Dock i podešavanje pozadine, ikonica, broj kolona. Icon Pack, biranje kompletnog paketa ili promena svake ikonice ponaosob. Biranje oblika foldera. Unread Badges i biranje aplikacija na kojima će se prikazivati. Double tap to sleep (Admin i Delay opcije), pokretanje Google asistenta sa dva prsta, Home taster za otvaranje pretrage. Brisanje istorije pretrage, otvaranje veb rezultata u podrazumevanom veb pregledaču. Sakrivanje aplikacija. Bekap i vraćanje podešavanja.

Evie Launcher je u razvoju i programeri dodaju nove opcije. Besplatan je i možete ga preuzeti iz Play prodavnice:

https://play.google.com/store/apps/details?id=is.shortcut&hl=sr

Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.