5 najboljih besplatnih Android aplikacija za hvatanje beleški

Aplikacija za hvatanje beleški za Android uređaje ima dosta, ali samo nekolicina od tih aplikacija nudi dobre i korisne funkcije u besplatnoj verziji. Pošto volim da nešto zapišem brzo i bez muke, tražio sam aplikacije koje će mi to omogućiti. Uz to, volim i širok izbor mogućnosti kod aplikacija pa je i to bio kriterijum u pronalaženju. Na kraju sam sastavio listu od 5, po meni, najboljih, prema tim kriterijumima.

#1 Google Keep

Još uvek na prvom mestu je ova aplikacija, o kojoj sam već pisao. Sa razlogom je na prvom mestu, a najviše zato što je jako jednostavna i brza pa mogu da zapišem nešto u par trenutaka. Isto tako je i obogaćena funkcijama kao što su podsetnici za mesto ili vreme, grupni rad, oznake, boje, crtanje, slikanje, unošenje glasovnih poruka, deljenje, liste… Naravno, dostupna je na više platformi, a i u veb varijanti na adresi keep.google.com, a tu je i integracija sa ostalim Google servisima. Sve je potpuno besplatno, bez reklama, ograničenja, lep dizajn… Jednostavno nema mane za moje potrebe, a i potrebe većine. I ima najbolji vidžet (widget) od svih koje sam do sada isprobao jer je jednostavan i može da stane dosta beleški sa sadržajem, naslovom, informacijama o podsetniku…

google keep android app

2# Microsoft OneNote

Još jedna besplatna aplikacija sa dosta opcija i mogućnošću sinhronizacije na svim mogućim platformama. Dolazi kao preinstalirana aplikacija uz Windows 10, ali se može ukloniti, i lepo je integrisana u sistem. Isto nudi mogućnost deljenja, crtanja rukom (ili olovkom), ubacivanje multimedijalnog sadržaja raznog formata, organizovanje beleški… Besplatna je ali ima i Premium verziju, koja dolazi uz kupljen Office 365, ali besplatna verzija svakako nije zbog toga manje vredna.

microsoft onenote android

3# Evernote

I ova aplikacija je bogata opcijama i verovatno najpoznatija. Ali, ima čak četiri plana: Free, Plus, Premium, Business (uporedi), a besplatan plan ima ograničenja koja bi nekome mogla da prave problem. Između ostalog, možete sinhronizovati beleške na svega dva uređaja, imate 60MB mesečno za nove fajlove, i ne možete pristupiti sveskama (notebooks) bez interneta. A od opcija imate recimo kačenje veb stranica i slika, traženje pojmova unutar slika, deljenje i komentarisanje beleški, zaštita aplikacije lozinkom. Njihov vidžet mi se nikako ne sviđa jer nije tako jednostavan, a opet bogat informacijama, kao što je kod Keep aplikacije.

evernote android

4# S Note

Ako imate Samsung uređaj onda imate i ovu aplikaciju, i mogu reći da sam zadovljan. Veoma lepo je integrisana u sistem, a pogotovo sa S-Pen olovčicom kod telefona koji je podržavaju. I ova aplikacija nudi pisanje rukom, pisanje klasičnih beleški, dodavanje slika, video snimaka, zvučnih zapisa, deljenje beleški… Sve je lepo raspoređeno u sveske (notebooks) pa možete sve beleške mnogo lakše i brže pronaći kasnije. Beleške možete i deliti sa ostalim S Note korisnicima, ili ih sačuvati u vidu slike po potrebi. Ako želite, možete instalirati S Note u svoj računar – link.

snote android

5# Omni Notes

Još jedna zanimljiva aplikacija koja dolazi iz eko sistema Omni aplikacija. Možda na prvi pogled izgleda da nema mnogo opcija, ali aplikacija zaslužuje da se makar isproba. Ima opcije kao i većina: dodavanje tekstualnih beleški, kreiranje to-do liste, dodavanje slika, zvučnih zapisa, i generalno bilo kojih fajlova, mogućnost kategorizacije, dodavanje oznaka i boja za lakše pronalaženje… I ima integraciju sa Google Now/Asistentom pa možete dodati novu belešku ako izgovorite „Write a note„.

omni notes android

Ako imate i vi neki predlog, napišite u komentaru.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *