Chrome za Android će blokirati uznemiravajuće reklame!

Da li vam se desilo da vam prilikom posete neke veb stranice iskoči na ekran poruka „Imate xy virusa!“ i počne telefon da vibrira? Onda pokušate da ugasite pa opet slična reklama iskoči sa pitanjem „Da li ste sigurni?“ i slično? Ako jeste, nadam se da ste sve to pogasili i ignorisali, a dobra vest je da ubuduće takvih reklama više neće biti.

Naime, Google je još ranije najavio da će uraditi nešto po tom pitanju, a to „nešto“ je ugrađeni AdBlock. Uz to, ograničili su kontrolu nad vibracijom uređaja koju su developeri imali prilikom kodiranja veb stranice.

AdBlock

Prva novina je ugrađeni AdBlock koji ima za cilj da smanji broj „napornih“ reklama na stranicama, kao što su iskakajuće reklame (popup), video reklame koje se automatski pokreću, reklame koje trepću, i slične. Ovakve reklame se provlače i kroz AdSense, što je zapravo Google-ov proizvod. Drugi cilj koji želi da Google postigne je da smanji upotrebu AdBlock softvera trećih strana. Zašto bi Google želeo da njihov proizvod (Chrome) blokira, između ostalog i njihove, reklame kada je to glavni prihod toj kompaniji?

Ovakva odluka zapravo i ima smisla iz njihove tačke gledišta. Kao prvo, smanjiće neprihvatljive reklame, a kao drugo podstaći će korisnike da uklone AdBlock softvere trećih strana koji blokiraju sve Google reklame. Google će tada imati punu kontrolu nad blokiranjem reklama kod korisnika.

google chrome android block ads
Slika: androidpolice

Web Vibration API

Druga novina je izmena Web Vibration API-ja koja ne dozvoljava aktivaciju vibracije uređaja pre interakcije korisnika sa stranicom. Prostim rečima rečeno: telefon neće vibrirati sve dok korisnik ne dotakne stranicu. Ovaj API se koristi primarno prilikom kreiranja veb-baziranih igrica koje se mogu igrati i na telefonu, što je skroz opravdana upotreba. Ali, oglašivači su se dosetili i iskoristili na loš način.

adsense zarazena reklama android1
Slika: kompjuteras.com

Ranije je bilo moguće aktivirati vibraciju čim se stranica učita i tako su razni zlonamerni oglašivači plašili korisnike uz crvene alarmantne poruke da njihov telefon ima virus, pa je gomila korisnika poverovala u to i ispratila korake za „uklanjanje virusa“. Naravno, ti koraci ne vode do rešenja već samo do još većeg problema, što je demonstrirao osnivač bloga kompjuteraš.

Sada se vibracija može aktivirati tek nakon što korisnik nešto uradi na stranici. Na taj način telefon neće vibrirati čim se učita zlonamerna veb stranica.

Kada će ove opcije biti dostupne?

AdBlock opcija je dostupna u Canary i Dev verzijama Chrome-a za Android, a novi API za vibraciju je integrisan u Chrome 60 stabilnoj verziji – link, apk (uputstvo kako instalirati apk).

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *