Google Play Usluge i Google Play prodavnica – problemi i rešenja

Da li vam se desilo da Google Play prodavnica ne radi ili ne pokreće preuzimanje aplikacija? Ili vam se pojavila poruka „Google Play Usluge je zaustavljen“? Ili možda neki kôd greške, kao što su error 491, 492, 420, 944, 110… itd.? Rešenje za svaki ovaj problem postoji. U ovom članku ću napisati najčešće moguće greške i kako ih rešiti.

#1 Google Play Usluge je zaustavljen

Ili Google Play Usluge je prestala sa radom. Rešava se, uglavnom, bez većih komplikacija.

Metod 1:

Prvo i najjednostavnije što možete uraditi jeste da restartujete telefon. Isključite ga i uključite ponovo. Znam, ovo će svi reći i da se podrazumeva, ali neko možda zaboravi ili jednostavno ne zna.

Metod 2: 

Instalirajte najnoviju verziju sa nekog eksternog sajta, a jedini provereni je Apkmirror (uputstvo za instalaciju apk fajlova). Greška se možda jednostavno javlja jer je Google Play Usluge aplikacija zastarela.

Metod 3:

Obrišite Cache ove dve aplikacije: Google Play ServiceGoogle Services Framework. Ovo možete učiniti na sledeći način:

 • Podešavanja telefona > instalirane aplikacije
 • Izlistajte SVE aplikacije (podrazumevano su prikazane samo preuzete)
 • Pronađite potrebnu aplikaciju
 • Force close (prinudno zaustavi)
 • Clear cache (obriši keš)

Metod 4:

Ako ništa do sad nije pomoglo, vratite telefon na fabrička podešavanja ako je Stock, ili flešujte opet isti (ili neki drugi stabilniji) ROM. Ako vaš ROM nema Google Apps, instalirajte odgovarajući koji preporučuje developer. Opširnije o sistemima ovde.

#2 Google Play prodavnica je prestala sa radom

Metod 1:

Proverite da li su vreme i datum ispravno podešeni na uređaju. Najbolje je da podesite da se automatski ažurira sa mreže. Google serveri često prave problem ako ne mogu da pronađu korektnu informaciju o vremenu na uređaju, pa je uvek poželjno držati ažuriranje vremena na „automatski“.

Metod 2:

Instalirajte najnoviju verziju Google Play prodavnice sa Apkmirror sajta. Uputstvo za instalaciju apk fajlova se nalazi u metod 2 za prvi problem.

Metod 3:

Obrišite cache Google Play prodavnice:

 • Podešavanja telefona > instalirane aplikacije
 • Izlistajte SVE aplikacije (podrazumevano su prikazane samo preuzete)
 • Pronađite potrebnu aplikaciju
 • Force close (prinudno zaustavi)
 • Clear cache (obriši keš)

Metod 4:

Resetujte Google Play nalog. Ovo je malo drastičnija mera budući da tako resetujete i ceo telefon, pa sačuvajte podatke! Idite u opcije telefona i pod stavkom „nalozi“ ćete videti svoj Google nalog. Uklonite ga i nakon završenog procesa dodajte opet.

#3 Gogole Play Error RPC:S-5:AEC-0, 491, 492, 920

Ako vam se javi neka od ovih grešaka, rešenje je sledeće:

Metod 1:

 • Podešavanja telefona > instalirane aplikacije
 • Izlistajte SVE aplikacije (podrazumevano su prikazane samo preuzete)
 • Pronađite: Google Play store, service, service framework
 • Force close (prinudno zaustavi)
 • Clear data (obriši podatke)

Taj postupak ponovite za navedene aplikacije.

Metod 2:

Resetujte Google nalog. Postupak je isti kao metod 4 za prethodni problem.

Metod 3:

vratite telefon na fabrička podešavanja. Ovo je poslednja opcija i ukoliko imate ugrađeni sistem, ovo vam je jedina opcija ostala.

#4 Google Play Error 944

Ova greška se obično javlja kada je problem sa Google serverima. Rešenje: probajte malo kasnije, uglavnom za nekoliko sekundi.

#5 Google Play Error 941 / 927 / 504 / 495 / 413 / 406 / 110 / rh01 / rpc:aec:0

Ako se desi problem prilikom pokretanja preuzimanja aplikacija, dobićete uglavnom Error 495, 110 ili neki iz naslova ovog problema. Ovi kôdovi ukazuju na različite greške ali imaju isto rešenje. Da bi se problem rešio, dovoljno je da dodelite novi Google ID za uređaj, što nije teško:

 • Podešavanja telefona > instalirane aplikacije
 • Izlistajte SVE aplikacije (podrazumevano su prikazane samo preuzete)
 • Pronađite: Google Play store, service, service framework
 • Force close (prinudno zaustavi)
 • Clear data (obriši podatke)

Ako ni ovo ne uspe, onda morate da uradite metod 4 za problem 2 iz ovog članka.

#6 Google Play Error 919

Jednostavna greška da vas upozori da vaš telefon nema dovoljno memorije za instalaciju nove aplikacije. Rešenje je, očigledno, osloboditi mesta u telefonu.

#7 Google Play Error 927

Nije velik problem ako se ovo pojavi, uglavnom se pojavi kada pokušate da ažurirate/instalirate aplikaciju dok se Play prodavnica ažurira. Problem se reši u većini slučajeva kada se ažuriranje Play prodavnice završi.

#8 Google Play Error 481

Jedan od najgorih koji vas mogu dočekati a znači da se nešto desilo sa vašim Google nalogom i morate ga ukloniti. Nakon što ga uklonite morate se prijaviti na neki novi. Idite u podešavanje telefona pa u „nalozi“ i uklonite trenutni. Kada se proces završi, pri pokretanju telefona pitaće vas da se prijavite, unesite podatke od nekog drugog naloga koji ćete koristiti.

Ostali problemi

Zo su neki od češćih problema na koje sam lično nailazio ili na koje su se požalili čitaoci ovog bloga. Ako dobijete neku drugačiju poruku sa greškom, napišite u komentaru pa ću pokušati da nađem rešenje i odgovorim.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

25 komentara

 1. Zdravo. Imam problem sa azuriranjem aplikacija. Vec skoro mesec dana mi iskace „greska pri trazenju azuriranja“. Neka pomoc pls :)))

 2. Postovani,
  Kupio sam Android tv box x96max i jednostavno Goole Play Service i Store nerade nikako..! Sta god od ovih koraka da sam probao nevalja
  Razmisljam da skinem mozda neku novu Android verziju softvera..?
  Molim za savet,hvala..!

 3. Molim vas pomozite mi.Hocu da igrica Soccer manager 2019 mi trazi novi uptade i ja odem u play prodavnicu i pise mi „ova stavka nije dostupna u vasoj zemlji“.A igrao sam igricu.Sta da radim.Molim vas.

  • Molim vas pomozite mi.Igrica Soccer manager 2019 mi trazi novi uptade i ja odem u play prodavnicu i pise mi „ova stavka nije dostupna u vasoj zemlji“.A igrao sam igricu.Sta da radim.Molim vas.

 4. Ne mogu da otvorim mail niti You tube. Pise da nemam Google play usluge a nestala mi je aplikacija Google Play prodavnica. Pokusao sam restart ali sve ostaje isto. Sta da radim?
  Pozdrav

  • Nemogu uci na Play prodavnicu i na Youtube….Pise ….nemoze da se pokrene bez google play usluga , ako nisu instalirane na uredjaju.
   Kako to da resim???
   Cekam odgovor sto pre
   HVALA!!!
   POZDRAV!!!!

  • Meni nece da udje u youtube i pise da ne moze da udje u yt bez play usluga i uopste mi nema pley usluga
   Molim vas ako mozete da mi pomognete plsssss
   Pozdrav!
   Aleksa

 5. Google play I YouTube mi se samo otvara na wifi mreži. Ne znam kako da podesi drugačije.
  Pozdrav.
  Siniša

 6. Pozdrav..Uradio sam sve kako treba. Korak po korak… I na kraju telefon opet nece ni da preuzima aplikacije, ni da ih azurira.Cak sam ostavio celu noc da se instalirao ali nije.Kada pritisnem na taster instaliraj u grnjem levu uglu prikazuje da skida i samo se odjednom izgubi.I retko koju aplikaciju mogu da instaliram.

  Da li znate u cemu je problem

 7. Pozdrav. Imam problem pri instaliranju aplikacije. Imala sam je ranije i nešto nakratko deinstalirala. Kada sam pokušala ponovo da je instaliram pokazalo mi je grešku -24 . I tako svaki put. Samo za tu aplikaciju ostale preuzima. Ne znam u čemu je stvar. Molila bih Vas da mi pomognete. Hvala!

 8. Telefon mi svakih nekoliko minuta blokira na 10 sek i izbacuje Price galerija se stalno zaustavlja.Kako da resim problem?

 9. Google play usluge je zaustavljen.
  Probao sam sve metode osim skidanja bolje verzije(jer ne mogu da otvorim google a ni play prodavnicu). Ne znam sta da radim jer mi nista drugo pomoglo nije.

 10. Meni neke aplikazije neve da se preuzmu sa play stora. Kada kliknem ,,instaliraj,, sve se pokrene normalno,ali, pise samo preuzimanje i jednostavno koliko god cekao nece da se preuzme. Stvarno neznam zasto?

 11. Ja nemogu market ni da ga otvorim odma pokaže error samo to pise a kamoli da instaliram nešto. Mila bi odgovor što brže ako moze

 12. Kada instaliram igricu I probam da je pokrenem, izbaci mi da moj hardver ne podrzava aplikaciju ili da je aplikacija prestala sa radom

  • Hocu sa play prodaavnice na kopjuteru skinem tingle na kompjuter trazi mi emal kad dam emeil pise vas uredjaj tj mobiini ne podrzava tingle jer je imel registrovan na telefonu

 13. Stizu mi obavestenja da instaliram google play usluge, a onda kad odem u prodavnicu da bih instalirala nece jer nemam google play usluge. I tako mnoge aplikacije nece da se pokrenu. Takodje mi izlazi da zahteva com.google.android.gsf.login

 14. nemogu ds ukljucim trlefon.ssmo se pokaze logo i tu staje.al pre toga mi pokazalo da su neke aplikacije zaudyavljene

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *