Google Play Usluge i Google Play prodavnica – problemi i rešenja

25

Da li vam se desilo da Google Play prodavnica ne radi ili ne pokreće preuzimanje aplikacija? Ili vam se pojavila poruka „Google Play Usluge je zaustavljen“? Ili možda neki kôd greške, kao što su error 491, 492, 420, 944, 110… itd.? Rešenje za svaki ovaj problem postoji. U ovom članku ću napisati najčešće moguće greške i kako ih rešiti.

#1 Google Play Usluge je zaustavljen

Ili Google Play Usluge je prestala sa radom. Rešava se, uglavnom, bez većih komplikacija.

Metod 1:

Prvo i najjednostavnije što možete uraditi jeste da restartujete telefon. Isključite ga i uključite ponovo. Znam, ovo će svi reći i da se podrazumeva, ali neko možda zaboravi ili jednostavno ne zna.

Metod 2: 

Instalirajte najnoviju verziju sa nekog eksternog sajta, a jedini provereni je Apkmirror (uputstvo za instalaciju apk fajlova). Greška se možda jednostavno javlja jer je Google Play Usluge aplikacija zastarela.

Metod 3:

Obrišite Cache ove dve aplikacije: Google Play ServiceGoogle Services Framework. Ovo možete učiniti na sledeći način:

 • Podešavanja telefona > instalirane aplikacije
 • Izlistajte SVE aplikacije (podrazumevano su prikazane samo preuzete)
 • Pronađite potrebnu aplikaciju
 • Force close (prinudno zaustavi)
 • Clear cache (obriši keš)

Metod 4:

Ako ništa do sad nije pomoglo, vratite telefon na fabrička podešavanja ako je Stock, ili flešujte opet isti (ili neki drugi stabilniji) ROM. Ako vaš ROM nema Google Apps, instalirajte odgovarajući koji preporučuje developer. Opširnije o sistemima ovde.

#2 Google Play prodavnica je prestala sa radom

Metod 1:

Proverite da li su vreme i datum ispravno podešeni na uređaju. Najbolje je da podesite da se automatski ažurira sa mreže. Google serveri često prave problem ako ne mogu da pronađu korektnu informaciju o vremenu na uređaju, pa je uvek poželjno držati ažuriranje vremena na „automatski“.

Metod 2:

Instalirajte najnoviju verziju Google Play prodavnice sa Apkmirror sajta. Uputstvo za instalaciju apk fajlova se nalazi u metod 2 za prvi problem.

Metod 3:

Obrišite cache Google Play prodavnice:

 • Podešavanja telefona > instalirane aplikacije
 • Izlistajte SVE aplikacije (podrazumevano su prikazane samo preuzete)
 • Pronađite potrebnu aplikaciju
 • Force close (prinudno zaustavi)
 • Clear cache (obriši keš)

Metod 4:

Resetujte Google Play nalog. Ovo je malo drastičnija mera budući da tako resetujete i ceo telefon, pa sačuvajte podatke! Idite u opcije telefona i pod stavkom „nalozi“ ćete videti svoj Google nalog. Uklonite ga i nakon završenog procesa dodajte opet.

#3 Gogole Play Error RPC:S-5:AEC-0, 491, 492, 920

Ako vam se javi neka od ovih grešaka, rešenje je sledeće:

Metod 1:

 • Podešavanja telefona > instalirane aplikacije
 • Izlistajte SVE aplikacije (podrazumevano su prikazane samo preuzete)
 • Pronađite: Google Play store, service, service framework
 • Force close (prinudno zaustavi)
 • Clear data (obriši podatke)

Taj postupak ponovite za navedene aplikacije.

Metod 2:

Resetujte Google nalog. Postupak je isti kao metod 4 za prethodni problem.

Metod 3:

vratite telefon na fabrička podešavanja. Ovo je poslednja opcija i ukoliko imate ugrađeni sistem, ovo vam je jedina opcija ostala.

#4 Google Play Error 944

Ova greška se obično javlja kada je problem sa Google serverima. Rešenje: probajte malo kasnije, uglavnom za nekoliko sekundi.

#5 Google Play Error 941 / 927 / 504 / 495 / 413 / 406 / 110 / rh01 / rpc:aec:0

Ako se desi problem prilikom pokretanja preuzimanja aplikacija, dobićete uglavnom Error 495, 110 ili neki iz naslova ovog problema. Ovi kôdovi ukazuju na različite greške ali imaju isto rešenje. Da bi se problem rešio, dovoljno je da dodelite novi Google ID za uređaj, što nije teško:

 • Podešavanja telefona > instalirane aplikacije
 • Izlistajte SVE aplikacije (podrazumevano su prikazane samo preuzete)
 • Pronađite: Google Play store, service, service framework
 • Force close (prinudno zaustavi)
 • Clear data (obriši podatke)

Ako ni ovo ne uspe, onda morate da uradite metod 4 za problem 2 iz ovog članka.

#6 Google Play Error 919

Jednostavna greška da vas upozori da vaš telefon nema dovoljno memorije za instalaciju nove aplikacije. Rešenje je, očigledno, osloboditi mesta u telefonu.

#7 Google Play Error 927

Nije velik problem ako se ovo pojavi, uglavnom se pojavi kada pokušate da ažurirate/instalirate aplikaciju dok se Play prodavnica ažurira. Problem se reši u većini slučajeva kada se ažuriranje Play prodavnice završi.

#8 Google Play Error 481

Jedan od najgorih koji vas mogu dočekati a znači da se nešto desilo sa vašim Google nalogom i morate ga ukloniti. Nakon što ga uklonite morate se prijaviti na neki novi. Idite u podešavanje telefona pa u „nalozi“ i uklonite trenutni. Kada se proces završi, pri pokretanju telefona pitaće vas da se prijavite, unesite podatke od nekog drugog naloga koji ćete koristiti.

Ostali problemi

Zo su neki od češćih problema na koje sam lično nailazio ili na koje su se požalili čitaoci ovog bloga. Ako dobijete neku drugačiju poruku sa greškom, napišite u komentaru pa ću pokušati da nađem rešenje i odgovorim.

Povezano:
25 komentara
 1. Jana kaže

  Zdravo. Imam problem sa azuriranjem aplikacija. Vec skoro mesec dana mi iskace „greska pri trazenju azuriranja“. Neka pomoc pls :)))

 2. Zoran kaže

  Postovani,
  Kupio sam Android tv box x96max i jednostavno Goole Play Service i Store nerade nikako..! Sta god od ovih koraka da sam probao nevalja
  Razmisljam da skinem mozda neku novu Android verziju softvera..?
  Molim za savet,hvala..!

 3. Marko Jovanov kaže

  Molim vas pomozite mi.Hocu da igrica Soccer manager 2019 mi trazi novi uptade i ja odem u play prodavnicu i pise mi „ova stavka nije dostupna u vasoj zemlji“.A igrao sam igricu.Sta da radim.Molim vas.

  1. Marko Jovanov kaže

   Molim vas pomozite mi.Igrica Soccer manager 2019 mi trazi novi uptade i ja odem u play prodavnicu i pise mi „ova stavka nije dostupna u vasoj zemlji“.A igrao sam igricu.Sta da radim.Molim vas.

 4. Milan kaže

  Ne mogu da otvorim mail niti You tube. Pise da nemam Google play usluge a nestala mi je aplikacija Google Play prodavnica. Pokusao sam restart ali sve ostaje isto. Sta da radim?
  Pozdrav

  1. Bojana Maksic kaže

   Nemogu uci na Play prodavnicu i na Youtube….Pise ….nemoze da se pokrene bez google play usluga , ako nisu instalirane na uredjaju.
   Kako to da resim???
   Cekam odgovor sto pre
   HVALA!!!
   POZDRAV!!!!

  2. Aleksa kaže

   Meni nece da udje u youtube i pise da ne moze da udje u yt bez play usluga i uopste mi nema pley usluga
   Molim vas ako mozete da mi pomognete plsssss
   Pozdrav!
   Aleksa

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.