Google Play Usluge i Google Play prodavnica – problemi i rešenja

25

Da li vam se desilo da Google Play prodavnica ne radi ili ne pokreće preuzimanje aplikacija? Ili vam se pojavila poruka „Google Play Usluge je zaustavljen“? Ili možda neki kôd greške, kao što su error 491, 492, 420, 944, 110… itd.? Rešenje za svaki ovaj problem postoji. U ovom članku ću napisati najčešće moguće greške i kako ih rešiti.

#1 Google Play Usluge je zaustavljen

Ili Google Play Usluge je prestala sa radom. Rešava se, uglavnom, bez većih komplikacija.

Metod 1:

Prvo i najjednostavnije što možete uraditi jeste da restartujete telefon. Isključite ga i uključite ponovo. Znam, ovo će svi reći i da se podrazumeva, ali neko možda zaboravi ili jednostavno ne zna.

Metod 2: 

Instalirajte najnoviju verziju sa nekog eksternog sajta, a jedini provereni je Apkmirror (uputstvo za instalaciju apk fajlova). Greška se možda jednostavno javlja jer je Google Play Usluge aplikacija zastarela.

Metod 3:

Obrišite Cache ove dve aplikacije: Google Play ServiceGoogle Services Framework. Ovo možete učiniti na sledeći način:

 • Podešavanja telefona > instalirane aplikacije
 • Izlistajte SVE aplikacije (podrazumevano su prikazane samo preuzete)
 • Pronađite potrebnu aplikaciju
 • Force close (prinudno zaustavi)
 • Clear cache (obriši keš)

Metod 4:

Ako ništa do sad nije pomoglo, vratite telefon na fabrička podešavanja ako je Stock, ili flešujte opet isti (ili neki drugi stabilniji) ROM. Ako vaš ROM nema Google Apps, instalirajte odgovarajući koji preporučuje developer. Opširnije o sistemima ovde.

#2 Google Play prodavnica je prestala sa radom

Metod 1:

Proverite da li su vreme i datum ispravno podešeni na uređaju. Najbolje je da podesite da se automatski ažurira sa mreže. Google serveri često prave problem ako ne mogu da pronađu korektnu informaciju o vremenu na uređaju, pa je uvek poželjno držati ažuriranje vremena na „automatski“.

Metod 2:

Instalirajte najnoviju verziju Google Play prodavnice sa Apkmirror sajta. Uputstvo za instalaciju apk fajlova se nalazi u metod 2 za prvi problem.

Metod 3:

Obrišite cache Google Play prodavnice:

 • Podešavanja telefona > instalirane aplikacije
 • Izlistajte SVE aplikacije (podrazumevano su prikazane samo preuzete)
 • Pronađite potrebnu aplikaciju
 • Force close (prinudno zaustavi)
 • Clear cache (obriši keš)

Metod 4:

Resetujte Google Play nalog. Ovo je malo drastičnija mera budući da tako resetujete i ceo telefon, pa sačuvajte podatke! Idite u opcije telefona i pod stavkom „nalozi“ ćete videti svoj Google nalog. Uklonite ga i nakon završenog procesa dodajte opet.

#3 Gogole Play Error RPC:S-5:AEC-0, 491, 492, 920

Ako vam se javi neka od ovih grešaka, rešenje je sledeće:

Metod 1:

 • Podešavanja telefona > instalirane aplikacije
 • Izlistajte SVE aplikacije (podrazumevano su prikazane samo preuzete)
 • Pronađite: Google Play store, service, service framework
 • Force close (prinudno zaustavi)
 • Clear data (obriši podatke)

Taj postupak ponovite za navedene aplikacije.

Metod 2:

Resetujte Google nalog. Postupak je isti kao metod 4 za prethodni problem.

Metod 3:

vratite telefon na fabrička podešavanja. Ovo je poslednja opcija i ukoliko imate ugrađeni sistem, ovo vam je jedina opcija ostala.

#4 Google Play Error 944

Ova greška se obično javlja kada je problem sa Google serverima. Rešenje: probajte malo kasnije, uglavnom za nekoliko sekundi.

#5 Google Play Error 941 / 927 / 504 / 495 / 413 / 406 / 110 / rh01 / rpc:aec:0

Ako se desi problem prilikom pokretanja preuzimanja aplikacija, dobićete uglavnom Error 495, 110 ili neki iz naslova ovog problema. Ovi kôdovi ukazuju na različite greške ali imaju isto rešenje. Da bi se problem rešio, dovoljno je da dodelite novi Google ID za uređaj, što nije teško:

 • Podešavanja telefona > instalirane aplikacije
 • Izlistajte SVE aplikacije (podrazumevano su prikazane samo preuzete)
 • Pronađite: Google Play store, service, service framework
 • Force close (prinudno zaustavi)
 • Clear data (obriši podatke)

Ako ni ovo ne uspe, onda morate da uradite metod 4 za problem 2 iz ovog članka.

#6 Google Play Error 919

Jednostavna greška da vas upozori da vaš telefon nema dovoljno memorije za instalaciju nove aplikacije. Rešenje je, očigledno, osloboditi mesta u telefonu.

#7 Google Play Error 927

Nije velik problem ako se ovo pojavi, uglavnom se pojavi kada pokušate da ažurirate/instalirate aplikaciju dok se Play prodavnica ažurira. Problem se reši u većini slučajeva kada se ažuriranje Play prodavnice završi.

#8 Google Play Error 481

Jedan od najgorih koji vas mogu dočekati a znači da se nešto desilo sa vašim Google nalogom i morate ga ukloniti. Nakon što ga uklonite morate se prijaviti na neki novi. Idite u podešavanje telefona pa u „nalozi“ i uklonite trenutni. Kada se proces završi, pri pokretanju telefona pitaće vas da se prijavite, unesite podatke od nekog drugog naloga koji ćete koristiti.

Ostali problemi

Zo su neki od češćih problema na koje sam lično nailazio ili na koje su se požalili čitaoci ovog bloga. Ako dobijete neku drugačiju poruku sa greškom, napišite u komentaru pa ću pokušati da nađem rešenje i odgovorim.

Povezano:
25 komentara
 1. Siniša kaže

  Google play I YouTube mi se samo otvara na wifi mreži. Ne znam kako da podesi drugačije.
  Pozdrav.
  Siniša

 2. Predrag kaže

  Pozdrav..Uradio sam sve kako treba. Korak po korak… I na kraju telefon opet nece ni da preuzima aplikacije, ni da ih azurira.Cak sam ostavio celu noc da se instalirao ali nije.Kada pritisnem na taster instaliraj u grnjem levu uglu prikazuje da skida i samo se odjednom izgubi.I retko koju aplikaciju mogu da instaliram.

  Da li znate u cemu je problem

 3. aleksa vasić kaže

  Ovo nije jasno.

 4. Jelena kaže

  Pozdrav. Imam problem pri instaliranju aplikacije. Imala sam je ranije i nešto nakratko deinstalirala. Kada sam pokušala ponovo da je instaliram pokazalo mi je grešku -24 . I tako svaki put. Samo za tu aplikaciju ostale preuzima. Ne znam u čemu je stvar. Molila bih Vas da mi pomognete. Hvala!

  1. aleksa vasić kaže

   Neznam kako da pomognem.

 5. Tiksi kaže

  Telefon mi svakih nekoliko minuta blokira na 10 sek i izbacuje Price galerija se stalno zaustavlja.Kako da resim problem?

 6. Stefan kaže

  Google play usluge je zaustavljen.
  Probao sam sve metode osim skidanja bolje verzije(jer ne mogu da otvorim google a ni play prodavnicu). Ne znam sta da radim jer mi nista drugo pomoglo nije.

 7. Nikolaj kaže

  Meni neke aplikazije neve da se preuzmu sa play stora. Kada kliknem ,,instaliraj,, sve se pokrene normalno,ali, pise samo preuzimanje i jednostavno koliko god cekao nece da se preuzme. Stvarno neznam zasto?

  1. Stefan Marjanov kaže

   Obično se reši restartom uređaja. Ako Vam je potrebna dodatna pomoć pošaljite mail: https://www.saznajnovo.com/kontakt/

 8. Zorica kaže

  Ja nemogu market ni da ga otvorim odma pokaže error samo to pise a kamoli da instaliram nešto. Mila bi odgovor što brže ako moze

 9. Mira kaže

  Kada instaliram igricu I probam da je pokrenem, izbaci mi da moj hardver ne podrzava aplikaciju ili da je aplikacija prestala sa radom

  1. zoran kaže

   Hocu sa play prodaavnice na kopjuteru skinem tingle na kompjuter trazi mi emal kad dam emeil pise vas uredjaj tj mobiini ne podrzava tingle jer je imel registrovan na telefonu

 10. Andja kaže

  Stizu mi obavestenja da instaliram google play usluge, a onda kad odem u prodavnicu da bih instalirala nece jer nemam google play usluge. I tako mnoge aplikacije nece da se pokrenu. Takodje mi izlazi da zahteva com.google.android.gsf.login

  1. Stefan Marjanov kaže
   1. Andja kaže

    Hvala!!!!!!!!!
    Nemam signal 3 dana, kako to?

  2. Andja kaže

   . A kad pokusam da azuriram ili vratim telefon na fabrička podesavanja, pise greska.

 11. Verica kaže

  Meni pokazuje gresku 907,967

 12. mile kaže

  nemogu ds ukljucim trlefon.ssmo se pokaze logo i tu staje.al pre toga mi pokazalo da su neke aplikacije zaudyavljene

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.