IDEA kuponi koji kruže internetom su LAŽNI!

1

Ponovo su počeli da internetom kruže lažni IDEA kuponi koji nude 20.500 dinara za kupovinu u ovom lancu marketa. Kupon izgleda zaista realno i primamljivo (dodatno doprinosi jaka crvena boja – koja je i zvanična boja IDEA logotipa) i ima opis i uslove korišćenja. Od korisnika se traži da klikne na objavu i uzme svoj besplatan kupon, a u zagradi piše koliko je još ostalo (klasična jeftina taktika kojom se služe marketinške kompanije da stvore osećaj panike kod korisnika i nateraju ga da brže bolje krene u akciju).

Domen (na koji sam ja naišao, a ima ih više) je 24saac.com registrovan na DigitalOcean registru 20. jula 2017. godine, a na njemu se trenutno nalazi početna instalacija WordPress sajta. Naravno ima WHOIS zaštitu što znači da se ne mogu videti podaci osobe/firme koja ga je registrovala. Da je .rs domen onda bi ti podaci morali biti javno dostupni, ali nije.

Za čitaoce ovog bloga rizikovao sam i odlučio da ispratim tražene korake. Ali na Linuxu, u Incognito modu i sa 2 alata za blokiranje malicioznih linkova. Evo procedure:

Link vodi ka domen/idea4 (ne idite na taj link!!) i od korisnika se traži da odgovori na 3 pitanja, verovatno da korisnik ne bi posumnjao odmah (poznato je da kompanije vole da provlače svuda te upitnike pa bi bilo čudno da sad nema). Nakon toga se zahvaljuju i navode da je potrebno da se podeli vest o kuponu. Skripta kao nešto tu proverava ali ja sam samo kliknuo na „Podeli“, ugasio prozorče i nastavio dalje. Zatim mi se otvorila nova kartica IZA trenutne, a AdBlock dodatak je zabranio učitavanje, očigledno, sumnjivog linka. Ja sam namerno propustio link kroz filter i otvorila se stranica sa tasterom „Download“. Kliknuo sam ga (idemo do kraja) da vidim gde će me sad odvesti. Odveo me do Chrome dodatka „SearchApp“ i dalje nisam išao. Očigledno je ovaj dodatak zaražen. Inače, otvorila se i nova kartica kada se otvorila i ona sa zaraženim linkom, i tu je bila forma sa 3 polja: ime, email i fizička adresa. Nisam hteo te podatke da popunjavam misleći da je to samo da zamaskira onaj zaraženi link i da se ništa dalje ne dešava. Evo i slika kako izgleda procedura (one linije preko slike u bag u sistemu):

No, IDEA se oglasila lično na svojoj zvaničnoj Facebook stranici sa saopštenjem:

Dragi potrošači,
Želimo da vas obavestimo da IDEA nije tvorac nagradne ankete koja se pojavila na internetu i društvenim mrežama. Naglašavamo da IDEA neće preuzeti odgovornost za eventualne zloupotrebe koje mogu proisteći učešćem u ovim i sličnim anketama.
Budući da IDEA sve svoje nagradne igre, akcije i konkurse realizuje isključivo putem svojih zvaničnih kanala komunikacije, smatramo da je na ovaj način zloupotrebljen naš brend.
Pratite nas i dalje. Blagovremeno ćemo vas obaveštavati o svim aktivnostima.
Vaša IDEA“ – link.

Dakle, NE klikćite na objave u kojima se nude besplatni IDEA kuponi!

Ako ste već zarazili računar, obavezno ga očestite od virusa. U ovom članku možete videti sa kojim alatima sve možete to učiniti:

Prolećno čišćenje Windowsa

Povezano:
1 komentar
  1. Nikolina kaže

    Nije IDEA jedina, pojavili su se i lažni MAXI kuponi :/

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.