Kako koristiti telefon da vam traje što duže?

Pošto je kupovna moć u Srbiji takva kakva jeste (čitaj: očajna), a telefoni koštaju više nego u nekoj državi gde je prosečna plata 10x veća, verujem da nemaju svi mogućnosti da menjaju telefon svake ili svake druge godine. Zato ću u ovom članku napisati kako da koristite telefon da bi vam trajao što duže. Pišem nakon višegodišnjeg iskustva i korišćenja Galaxy S2 telefona više od 5 godina.

Takođe, tekst se ne odnosi na iPhone telefone (mada se neki saveti mogu iskoristiti) jer Apple fanovi će kupiti novi iPhone čim se pojavi bez obzira što je isti kao stari sa par novina kopiranih od Android uređaja.

Moj slučaj: Galaxy S2

Ovaj telefon je važio za najkompletniji i najlepši telefon iz S serije koji je izašao iz Samsung fabrike sve do nedavno (sada je Galaxy S8). Ima lep dizajn, tanak je (pogotovo za to vreme), ima solidne specifikacije i sada (a tada je bio kao danas Galaxy S8), ima dobru bateriju, AMOLED ekran… pogledajte specifikacije i sami.

Osvojio sam ga na Samsung takmičenju u kreiranju Android aplikacija februara 2012. godine i koristio sam ga 2 godine bez Root-a. Telefon je 2 godine dobijao redovna ažuriranja i nakon toga sam uradio Root i ubacio noviji sistem. Danas postoji Android 7 Nougat za taj telefon i radi savršeno!

galaxy-s2-unboxing
Galaxy S2 prvog dana / Slika: saznajnovo.com

Nema nijednu ogrebotinu na kućištu ni na ekranu, svaki taster radi savršeno, svaki delić radi savršeno. Pokreće današnje aplikacije, koristim ga normalno kao i (trenutno) primarni Galaxy S7. Jedini problem je baterija koja se tek sada pokvarila.

Ako je taj telefon toliko dobar, zašto sam uzeo Galaxy S7? Zato što volim sve novo, nove tehnologije, novi hardver, sve što je aktuelno. Uz to, svakako je brži i može da obavlja brže i više operacija u isto vreme. A i ima bolju kameru (plus manuelni mod), otporan na prašinu i vodu, i tako dalje. Ali, nisam zamenio S2 već sam samo dokupio S7.

Kako?

Ok, ako želite da vaš trenutni (ili budući) telefon traje što duže, evo nekoliko saveta. Napominjem da sigurno postoji još saveta jer svako koristi telefon drugačije pa nekome možda nešto više odgovara, a nekome ne odgovaraju moje metode. Možete u komentaru napisati svoje.

Zaštita kućišta i ekrana

Naravno, prvo i osnovno je zaštititi sam telefon od spoljnih uticaja. Ako vaš telefon nije otporan navodu, nabavite vodootpornu masku. Ekran zaštitite folijom, tempered glass nije potreban, pogotovo ako telefon ima Gorilla Glass ekran. Ako ne volite one glomazne zaštitne maske, kupite makar neku tanku silikonsku da sačuva telefon od ogrebotina i blažih udaraca.

galaxy s7 thin case
Slika: androidcentral

Ako vaš telefon poseduje skener otiska prsta, i njega zaštitite. Obično dođe već sa folijom preko, ali ako nema onda nalepite. Oni se lako ogrebu a popravka košta. Isto tako zaštitite i poklopac kamere ako imate jeftiniji telefon. Kod skupljih flagship modela stavlja se dobra zaštita i na kameru.

Čuvanje hardverskih tastera

Svaki hardverski taster ima garanciju na broj pritiska, recimo 10.000, i nakon toga postoji mogućnost da se pokvari. Naravno, postoji mogućnost i ranije, ali je pod garancijom. Možda vam zvuči preterano, ali poželjno je i da uštedite broj pritisaka tastera jer se i oni kvare često, pogotovo kod jeftinijih telefona.

Home taster:

ako imate hardverski Home taster, njega ćete često pritiskati kada želite da se vratite na početni ekran ili uključite ekran. Da biste uštedeli broj pritiskanja ovog tastera, za povratak na početni ekran instalirajte neku aplikaciju koja to radi, recimo ovu. A za buđenje telefona možete koristiti Proximity senzor.

wave unlock android screen

Power taster:

ovaj taster se koristi za zaključavanje ekrana i buđenje telefona (alternativa hardverskom početnom tasteru). Ekran možete zaključati i pomoću aplikacije, recimo ove. Neki Android Launcher-i imaju ugrađenu opciju da zaključate ekran duplim dodirom na isti – recimo Nova ili Evie, a neki telefoni imaju tu opciju ugrađenu u sistem – uglavnom LG.

Tasteri za zvuk:

Ne morate stiskati 10x taster da smanjite ili pojačate zvuk, možete samo jednom i onda pomoću slajdera (koji se pojavi na ekranu) dalje podešavati. A možete i instalirati aplikaciju – recimo ovu.

android slider volume

SVI tasteri:

a možete instalirati i aplikaciju koja simulira sve hardverske tastere. Ima ih raznih pa izaberite neku koja vam najviše odgovara – link. Napomena: ne važi za one telefone koji imaju softverske navigacione tastere, ovakve aplikacije će biti višak.

android soft keys

Čuvanje baterije

Još jedan kritičan deo telefona jeste baterija. Ako možete da je menjate, onda nije problem. Ali, ako telefon ima ugrađenu bateriju, onda je poželjno da je čuvate jer će kasnije zamena ili popravka biti skupa.

Već sam pisao nekoliko tekstova o baterijama, pa pročitajte:

– https://www.saznajnovo.com/2017/02/kako-ustedeti-bateriju-na-android-telefonu/

– https://www.saznajnovo.com/2016/07/da-li-smem-ostavljati-telefon-na-punjacu-preko-noci/

– https://www.saznajnovo.com/2015/09/5-mitova-o-baterijama-u-pametnim-telefonima-koji-nisu-istiniti/

U suštini, ako instalirate sve one aplikacije koje zamenjuju hardverske tastere, onda će se i baterija malo brže trošiti. Tu morate napraviti dobru kompezaciju. Moja logika je: bolje da se troši nešto što se može dopuniti i jeftinije zameniti (baterija), nego nešto što ne može dopuniti i popravka/zamena košta više (tasteri). Opet, sami procenite.

Sistem

I još jedna tačka u ovom tekstu jeste sam Android sistem. Ako ste odabrali Android telefon onda imate sreće jer možete da ga nadograđujete dosta dugo. Generalno softverska podrška je veoma bitna i ako vaš telefon ne dobija nove sisteme vremenom neće moći da pokreće (ili čak instalira) nove aplikacije. Kod Android-a to nije problem jer možete instalirati najnoviji sistem na telefonu star nekoliko godina.

Zvanična ažuriranja će prestati nakon 2-3 godine, ali zajednica programera će praviti nove verzije. Zato je bitno kupiti flagship telefon jer programeri ne prave sisteme za manje poznate modele telefona. Ali vi možete napraviti svoj sistem i kernel, Android je to, imate punu slobodu.

BlissPop_ScreenShot_Mockup_5.1
LG G3 Custom ROM

Moj predlog je da koristite Stock sistem (sve o Stock, Custom, Stock-based sistemu, kernelu, root-u itd. pročitajte ovde) sve dok traje podrška. Kada vaš proizvođač prestane da šalje ažuriranja, uradite Root (obično tada istekne i garancija pa možete slobodno) i ubacite novi sistem. Poželjno je da opet ubacite neki Stock-based sistem jer je on stabilniji on Custom Rom-ova. Kada ne bude bilo više takvih, onda možete preći na Custom Rom, npr. Lineage (nekadašnji Cyanogenmod). Ovo je sigurniji način jer ćete dugo izbegavati moguće greške i brikove (Brick). Kada pređete na Custom Rom onda gledajte da instalirate stabilne verzije, dakle ne Beta, ne Test, ne Nightly, ne Weekly, i slično.

Svakodnevno korišćenje

Na kraju ostaje samo da predložim da koristite telefon umereno, punite ga prema uputstvu koje sam napisao u onim tekstovima o baterijama, ne bacajte telefon gde stignete, ako nije vodootporan pazite da se ne pokvasi, gledajte da vam ne ispada na tvrde podloge, ne ostavljate ga na suncu… i slično.

Kao što vidite, saveta nema mnogo jer je potrebno samo malo promeniti navike u korišćenju telefona i na duži period će značiti dosta.

Vaše iskustvo?

Ako imate i vi neke savete, ili priču o vašem telefonu koji koristite dosta dugo, napišite dole u komentaru.

 

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *