Kako Netflix dostavlja video sadržaj tolikom broju korisnika?

Nteflix ima, prema merenjima iz drugog kvartala 2017. godine, u svetu 103.95 miliona pretplaćenih korisnika – malo li je? Od toga, 51.92 miliona korisnika je iz USA. Tokom najvećeg prometa, Netflix generiše trećinu ukupnog dolaznog saobraćaja u USA. Kako Netflix obezbeđuje svim tim korisnicima video sadržaj visoke rezolucije u svakom trenutku bez zagušenja saobraća i „kočenja“ slike?

Ne, naravno da ne šalju sav sadržaj sa jednog servera, odnosno farme servera, već koriste druga rešenja. Verovatno pretpostavljate, radi se o Content Delivery Network tehnologiji (CDN).

CDN čini mreža servera raspoređenih po celom svetu i Netflix čuva kopije svojih video snimaka na tim serverima. Primer: ako korisnik iz Francuske želi da pogleda neki video, njemu se neće dostavljati video sadržaj iz USA već iz najbližeg CDN servera, recimo iz Nemačke, ili francuske ako server tamo postoji.

cdn
Kako radi CDN / Izvor: KeyCDN

Na ovaj način se sprečava zagušenje saobraća, tj. linka, na serveru i takođe se povećava pouzdanost. Jer, ako bi se sav sadržaj dostavljao sa jednog servera i desi se greška zbog koje se link prekida, niko u svetu ne bi imao pristup Netflix video snimcima. Uz to, svaki CDN server ima svoj bekap server tako da i da se desi greška na originalnom, u pomoć priskače rezervni. I pored toga postoji još dosta zaštita, a ako se desi greška takva da čitava CDN lokacija ne radi, korisnik će biti preusmeren na sledeći najbliži server.

Međutim, Netflix je toliko velik da ni neki napredniji CDN nije dovoljan pa su morali da odu korak dalje. Naime, oni sarađuju direktno sa nekim internet servis provajderima (Internet Service Providers – ISP) što im omogućava da instaliraju svoj hardver kod njih direktno. Ti uređaji se nazivaju Open Connected Appliance i u svakom od njih se skladišti oko 280 terabajta video materijala, što je skoro čitava Netflix baza video sadržaja.

netflix-open-connect-delivering-internet
Izvor: Netflix

Za krajnjeg korisnika ovo je ogromna prednost i unapređenje. Kao prvo, korisnik više ne mora da se povezuje na udaljeni CDN server (u susednom gradu ili državi), već može direktno na instaliran Netflix uređaj koji se nalazi kod njegovog internet provajdera – što je dosta bliže i brže. A kao drugo, pošto je Netflix uređaj kod samog ISP-a, video sadržaj ne guši internet saobraćaj koji se odvija od ISP-a ka svetu, i obrnuto. Prostim rečima: dok gledate omiljeni film u Full HD formatu na Netflix-u, internet će raditi bez smetnji i usporavanja.

Ali, Netflix često objavljuje nove video sadržaje pa samim tim moraju da ažuriraju video biblioteku u njihovim uređajima koji se nalaze kod ISP-a. To rade obično rano ujutru (po lokalnom vremenu) kada je internet promet znatno manji.

Svaki od uređaja je opremljen internet linkom brzine 90 gigabita u sekundi, što znači da čak 13.000 korisnika može da gleda HD snimak u istom trenutku! A ako to nije dovoljno, Netflix može jednostavno da doda nove uređaje tamo gde se za tim javi potreba.

Da bi se održala stabilnost i brzina sistema, u tim uređajima se skladišti samo video sadržaj. Za sav ostali sadržaj, kao što su sajtovi, korisnički podaci, sistem plaćanja, sistem pretrage…, koristi se Amazon Web Services (AWS). To je masivni sistem za skladištenje i obradu podataka smešten u oblaku koji nudi Amazon, i ima fleksibilne planove pa je moguće jednostavno „u hodu“ dokupiti i povećati kapacitete servera po potrebi.

Izvori: 1. Techquickie 2. Statista
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. Super tekst, stvarno se sazna novo :) Ako nije frka, prepravite imena država sa početka teksta (Francuska, Nemačka), pa da mogu da podelim na svoj Fb đacima da vide :)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *